Huis met problemen huren van vader

Anomnomniem
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Huis met problemen huren van vader

#1 , 07 aug 2020 14:22

Hallo,

Over ongeveer een jaar verhuis ik naar mijn ouderlijk huis dat ik van mijn vader zal huren aan een erg interessante huurprijs. Het is een verouderd huis waarvan de keuken en badkamer enkele jaren geleden werden vernieuwd (door vrienden van mijn vader dus niet allemaal perfect in orde). Ik ben mijn vader momenteel aan het helpen om het huis op te ruimen. Er vielen mij enkele zaken op aan het huis waar ik me vragen bij stel hoe dit zal geregeld worden:
- In de vernieuwde keuken en badkamer zijn overal stopcontacten met aarding aanwezig. In alle andere ruimtes is er geen aarding aanwezig (ook niet in de muur). Ik stel mij hier vragen bij in verband met de veiligheid. Is de verhuurder verplicht dit in orde te maken of zal ik hier zelf voor instaan als huurder?
- Op meerdere plekken in het huis is er schimmelvorming aanwezig. Op de meeste plaatsen werd dit veroorzaakt door een lek dat reeds gerepareerd werd. Van sommige plekken op de muur is de oorzaak niet gekend maar omdat deze niet groter worden en niet meer vochtig zijn (enkel blijvende kleurverandering), vermoed mijn vader dat dit ook geen probleem is. Toch maak ik me hier wel zorgen om, zeker met kleine kinderen die hierin zullen wonen. Is de verhuurder verplicht deze vocht- en schimmelplekken te laten onderzoeken? Wat met het 'verbergen' van deze plekken door opnieuw te bezetten, schilderen of behangen?
- Na de laatste verbouwingen is er in sommige kamers een deel geschilderd en de rest niet. Sommige muren zijn geschilderd en op de andere muren hangt nog het behangpapier van 30 (of 40 of 50, geen idee?) jaar geleden. Door de schilderwerken, hangt dit behangpapier ook vol met verfplekken. Met andere woorden: sommige kamers zullen helemaal opnieuw behangen of geschilderd moeten worden. Ik vind het geen probleem om deze werken uit te voeren maar vraag me af wie hier financieel voor moet instaan.

Ik heb dit reeds proberen te bespreken, maar de reactie van mijn vader doet me twijfelen. Ik krijg de indruk dat hij hier niet voor wil instaan omdat hij het al aan een goedkope prijs zal verhuren en ik op voorhand wist dat het een verouderd huis met mankementen is. Voor mij is het ook een lastige situatie omdat ik de ruimte zeker kan gebruiken met kleine kinderen. Anderzijds woon ik nu in een modern appartement waar alles in orde is. Ik wil ook geen grote uitgaven doen aan werken in het huis waar eigenlijk de verhuurder verantwoordelijk voor is. Dat ik dit van mijn vader zal huren, maakt het natuurlijk een complexe en gevoelige kwestie. Iemand advies?

Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Freshprince
Berichten: 495
Juridisch actief: Ja

#2 , 07 aug 2020 16:29

De woning moet jou worden geleverd vrij van gebreken en noodzakelijk onderhoud. Ingevolge artikel 12 Woninghuurdecreet moet de verhuurder de woning leveren in alle opzichten in goede staat van onderhoud en conform de minimale vereisten van (artikel 5 van) de Vlaamse Wooncode.

"Art. 12. Leveringsplicht en staat van het goed
§ 1. De verhuurder is verplicht het goed in alle opzichten in goede staat van onderhoud te leveren.
Het gehuurde goed moet beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit, vermeld in artikel 5 van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, hierna de Vlaamse Wooncode te noemen.
De aanwezigheid van een conformiteitsattest als vermeld in artikel 7 van de Vlaamse Wooncode, dat binnen drie maanden voor de aanvang van de huurovereenkomst werd afgeleverd, geldt als vermoeden van de naleving van de verplichting, vermeld in het tweede lid.
§ 2. Een huurovereenkomst die wordt gesloten voor een goed dat niet voldoet aan de vereisten, vermeld in paragraaf 1, tweede lid, is nietig. De nietigheid moet door de rechter worden vastgesteld.
Met behoud van het recht voor de huurder om een schadevergoeding te eisen, kan de rechter die de nietigheid, vermeld in het eerste lid, uitspreekt, een bezettingsvergoeding opleggen die gebaseerd is op de objectieve huurwaarde van het pand, rekening houdende met de gebreken aan het goed."

Er mogen dus geen vocht of schimmelproblemen zijn (Vlaamse Wooncode) noch een veelvoud aan opgedroogde plekken (geen goede staat van onderhoud).

De elektriciteit moet conform gekeurd zijn of, minstens, veilig in gebruik zijn. Zo moet er bv. een verliesstroomschakelaar zijn.

https://www.vlaanderen.be/minimale-kwal ... huurwoning

https://www.wonenvlaanderen.be/woningkw ... ch-verslag
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

mbbs1024
Berichten: 474

#3 , 07 aug 2020 17:01

Strikt wettelijk heeft Freshprince wel gelijk, maar met familie is zoiets altijd wel een beetje op eieren lopen.

Onrechtstreeks staat je vader wel in voor de kosten, gezien hij het pand ver onder de normale marktprijs aan jou verhuurt, en als compensatie daarvoor verwacht dat jij die kosten op jou neemt.

Als je hem nu met wetteksten gaat bestoken, zou het best wel eens kunnen dat hij in een kramp schiet, en je in een zware familieruzie terechtkomt, en je de verhuis naar dat huis kan vergeten.
Maar zoiets kan jij waarschijnlijk beter inschatten dan iemand hier op het forum.
Mogelijk zegt hij om van de heisa van het verbouwen af te zijn, dat hij de boel dan maar gaat verkopen, of laat hij het opknappen op zijn kosten, en verhuurt het vervolgens de normale marktprijs.

Als het om familie gaat, is zoiets, zoals je als opmerkte altijd wel een delikate kwestie.

Reclame

Sirkii
Berichten: 5396

#4 , 07 aug 2020 17:06

Als je enig kind bent dan erf je het huis bij overlijden in volle eigendom tenzij hij (her)trouwd is, Bekijk anders de ongelijkheid tot schenking mits jij maandelijks x€ betaalt.

Als je ver onder de marktprijs van familie huurt zal je wat coulant moeten zijn.

Pre 1981 installaties mogen wel degelijk stopkontakten zonder aardingspin hebben mits de installatie nog in deugdelijke staat is. Stopkontakten met aardingspin moeten geaard zijn.

Terug naar “Huren”