geluid door sporters (tot 23u)

dres
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

geluid door sporters (tot 23u)

#1 , 4 maand 1 week geleden (08 aug 2019 22:11)

beste lezer

inleiding: ik ben een fervent sporter en dj in bijberoep.
situatieschets: Enkele jaren geleden bouwde de scholen van morgen een sportzaal voor de school. Op zich geen problemen mee, tot wanneer men ook na de bouw aangaf dat deze 's avonds zal worden verhuurd. Er is geen extra parking in de straat, en de sporten gaan door tot 23.00u zodat de laatste hier om 23.30 vertrekken, vaak met het onnodige getoeter van de bezoekers naar mekaar. Parkeren doen ze niet reglementair en vaak nog op de verharde opritten van de buurtbewoners (och, kan geen kwaad mijnheer, of 't is maar voor 5 minuutjes) of voor onze carport (hoe arrogant kan je zijn)
Het probleem situeert zich dat de voorste zaal niet geïsoleerd is en we dus letterlijk elke botsende bal als doffe klank horen binnen, als we naar tv kijken, dit soms tot 23.00u. De gebruikers zijn er zich absoluut niet bewust van, dus wij dienen zelf te sensibiliseren, er is geen zaalwachter aanwezig. Super gebouw want in de zomer is het een sauna en zetten de sporters (ondanks berichten) toch de deuren open ...ik hoef niet over de gevolgen te spreken, net als de andere buren.
In de zomer of s avonds als de zon zakt, moeten we (enkele buren) de rolluiken laten zakken want de reflectie van de zon op de goudkleurige panelen (nog een geluk dat het kleur nog op iets trekt) zorgt ervoor dat we verblind worden, telkens bij valavond.
Op zaterdag ochtend kwam een rope-skippers team hier met muziek oefenen van 09.00u tot .. zodat we die muziek zelfs tot in onze slaapkamer hoorden (met gesloten ramen!). ALs we beleefd vroegen om het stiller te zetten, bekeek men ons alsof we een grote milieuramp veroorzaakten (terwijl de minister die de bouw stimuleerde zelf beperkingen oplegt aan festivals waar ik als dj zwaar op beboet wordt bij het overschrijden) . Allé, ...een dj die niet tegen lawaai kan... is de reactie. maar mag een racepiloot dan ook niet klagen over snelheidsduivels in zijn straat?
De provincie deed geluidsmetingen op een dal-moment, dus er waren weinig knallen van ballen tegen de ijzeren platen (vb basketbal die het net mist en volop tegen de ijzeren platen knalt)...dit à rato 5 x/minuut.
Ik moet toegeven: men doet inspanningen en ik waardeer dit enorm, maar als wij binnen tv kijken en elke bal horen in huis, te vergelijken met het geluid dat je binnenshuis hoort wanneer men voor je deur een portier van een auto dichtslaat ...
de geluidsmetingen van de provincie leverden weinig tot niets op, maar de werkelijkheid werd niet nagebootst.
het geluid van de sportzaal overstijgt dus het normale achtergrondgeluid waardoor we genotsbederf hebben,zoals men dit al eens omschrijft.
Wijzelf investeerden in extra isolatie en vervingen het dubbel glas door super isolerend glas, met (beperkend) resultaat. Kostprijs: ruim 2500 €
Vraag Wat zijn onze rechten: kunnen we de vaststellingen met geluidsapparatuur (waarbij de subjectiviteit moeilijk aantoonbaar is gezien het per buur verschillend wordt waargenomen). Fluitsignalen van voetbalwedstrijden horen wij vb niet, maar de andere buur dan weer wel.
De huurder (stad) strijd alles af en steekt meer kosten in het onderzoek dan dat de kosten van bij isoleren zou kosten.
Kunnen we vb een rechter ter plaatse laten komen om subjectief de geluidshinder binnenshuis vast te stellen.
Er is een advocate die hierin gespecialiseerd is en zo oa tomorrowland voor de rechter daagde en eveneens een andere sporthal heeft laten sluiten door basket-wedstrijden.
Eigenlijk willen we geen sluiting, wel een beperking vb tot 22.00u ten laatste, of beter nog geen balsporten (vb badminton gaat hier ook door: hebben we geen last van) of sporten waarbij men muziek nodig heeft, een betere communicatie naar de sportclubs en andere gebruikers, en een beter gebruik van de achterste zaal die wel tot boven is geïsoleerd.

MAW: zijn onze klachten gegrond, is de verhuurder (scholen van morgen) aansprakelijk of de huurder (stad / sportdienst).
Alvast bedankt

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Franciscus
Berichten: 33510

#2 , 4 maand 1 week geleden (08 aug 2019 22:16)

Begin eens met de politie op de zaak te zetten - zowel de interventie als de milieupolitie wegens niet opvolgen van de opgelegde regels.
Ga best op voorhand praten met de teammanager milieu ( recherche) en die van interventie.
Dan kan het in de briefing worden opgenomen met stelselmatige controles in de zaal - buiten de zaal en bij einde wegens lawaaihinder.

LeenW
Berichten: 8677

#3 , 4 maand 1 week geleden (08 aug 2019 22:26)

Sportclubs aanspreken heeft geen zin, het is de beheerder van de sporthal die u moet aanspreken. Je kunt niet verwachten dat ze geen ballen meer tegen de platen smijten, er moet iets aan de isolatie gedaan worden.

Reclame

basejumper
Berichten: 3296
Locatie: Diest

#4 , 4 maand 1 week geleden (08 aug 2019 23:05)

Beste

Scholen van morgen is niet de uitbater. Dat is een containerbegrip voor een financieringsvorm. De uitbater is de scholengemeenschap/ groep waarvan de school afhangt. Zeer waarschijnlijk zal de gemeente die sportzaal huren na de schooluren, Of de provincie gezien u spreekt van de provincie die metingen deed. Dus Eerst checken wie effectief uitbater is op die uren. Zoals je zegt is een en ander subjectief. Tegelijk : als je naast een speelterrein/sportterrein/school/sporthal gaat wonen moet je die elementen wel incalculeren...
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

mava105
Berichten: 18500
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 4 maand 1 week geleden (09 aug 2019 09:12)

Wijzelf investeerden in extra isolatie en vervingen het dubbel glas door super isolerend glas, met (beperkend) resultaat. Kostprijs: ruim 2500 €

[/quote]
Is niet de juiste werkwijze. Hiervoor moet je akoestisch glas plaatsen en geen superisolerend glas. Dat is om de warmte tegen te houden en werk minder goed tegen geluid. Ook de ramen zelf moeten dan anders geplaatst worden, want de geluidstrillingen gaan ook door de muren en het materiaal van de ramen zelf.

dres
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#6 , 3 maand 1 week geleden (07 sep 2019 15:05)

bedankt alleen voor jullie reacties.
het is zo dat wij hier al lang wonen, maar enkele jaren geleden zo'n constructie werd neergepoot, zo goedkoop mogelijk. Wij waren er dus eerst. Wat wel gebeurd is, voor we hier woonden, is dat het terrein anders werd ingekleurd dan woonzone: maw ze mochten hier alles doen, heel uitzonderlijk, op dat plaatste...
De achterste buren kijken vb uit op zo'n stalen muur. Gelukkig werd de achterste zaal wel prikkel-arm gemaakt, voor mindervalide sporters. De nooddeuren worden continu open gezet (ondanks gebruikersreglement), parkeren hier is een ramp: er werd niets voorzien, men parkeert op opritten, voor de nooduitgangen, ...zelfs tot op het terrein( bang van 20m te wandelen). zeer moeilijke situatie.
Met de tips die ik hier heb gekregen, kunnen we met de buren eventueel iets beginnen. In het slechtste geval is de rechtbank een oplossing, maar dat willen we allemaal vermijden (vredegerecht?)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”