Overlijden commanditaire vennoot, geen boekhouding

Wim73
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Overlijden commanditaire vennoot, geen boekhouding

#1 , 17 jun 2019 20:15

TL;DR Commanditaire vennoot overlijdt, er is geen fysieke of elektronische boekhouding te vinden, wat zijn de risico's voor de stille vennoot?

Ik weet niet of dit de goede plek is om advies te vragen, maar toch even proberen.

Enkele weken geleden is de dochter van mijn buurman overleden, zij kampte al lang met depressies. In haar afscheidsbrief heeft ze de nabestaanden (alleenstaande vader, hertrouwde moeder en twee broers) op het hart gedrukt om de erfenis te verwerpen, uit bezorgdheid dat er meer schulden dan baten zouden zijn.

Eind vorig jaar had de dochter een GCV opgericht met haar gepensioneerde vader "pro forma" als stille vennoot. Groot probleem echter: er blijkt geen enkele neerslag van een boekhouding te vinden. Er is geen accountant, en op het appartement lag enkel een mapje met toegestuurde bankafschriften van de zakelijke rekening. Daaruit blijkt overigens dat slechts 1 x een BTW-aangifte werd uitgevoerd, begin dit jaar. Er zijn inkomsten geweest van november tot januari, maar voor de rest blijkt de zakelijke rekening vooral gebruikt als een persoonlijke zichtrekening.

Welke initiatieven moeten hier nu genomen worden? Deze situatie zal zichzelf natuurlijk niet oplossen. Enkele zorgen:
  • Hoe moet de vader (stille vennoot) de vennootschap laten ontbinden? Stelt hij daarmee een bestuursdaad waardoor hij niet langer "stil" is?
  • Kan die ontbinding/vereffening überhaupt, vermits er geen boekhouding is?
  • Wellicht komen er binnenkort vorderingen van de BTW, de belastingdienst, etc. Is de angst van de stille vennoot gegrond dat hij nu als enige overblijver aansprakelijk kan zijn voor wat toch wel lijkt op een vreselijk rommeltje? Valt hier ook iets van te verwerpen, cf. nalatenschap?
De oprichtingsakte in het Staatsblad noemt de stille vennoot trouwens niet bij naam.

Alvast dank voor jullie inzichten!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 17 jun 2019 21:13

normaal kan men de stille vennoot niks doen zolang hij stil is.

wat is stil zijn.

Dit is zelfs geen brief op de post doen
Ik praat uit ervaring met GCV's in faillissement
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Wim73
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 18 jun 2019 19:38

Dag denlowie

Blijft die vennootschap dan gewoon bestaan? Wat met de post die zal blijven aankomen op het huurappartement, niet ingevulde belastingsaangiftes, etc? Daar moet toch iemand aansprakelijk voor zijn?

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#4 , 18 jun 2019 19:44

De erfgenamen van de zaakvoerder zal naar de boekhouder moeten gaan en vragen om deze te vereffenen en te sluiten, dus NIET de stille vennoot.

Want door het overlijden is de GCV van rechtswege reeds ontbonden, dus ga naar een boekhouder voor dit af te handelen, ook zonder boekhouding kan hij dit, daar er altijd wel BTW aangiften zullen zijn, en er zal toch wel een factuur te vinden zijn .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Wim73
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 18 jun 2019 20:26

De erfgenamen zijn haar vader (i.e. de stille vennoot), de moeder en twee broers. Maar als zij hiermee naar een boekhouder gaan, houdt dit dan geen stille aanvaarding van de nalatenschap in? Ze hebben immers niet de intentie om de nalatenschap te aanvaarden.

Er zijn geen inkomende of uitgaande facturen te vinden, en volgens de bankafschriften is er één keer een betaling geweest aan de BTW dus vermoeden we een BTW-aangifte. Wellicht heeft zij die zelf online gedaan, zoals gezegd had ze geen boekhouder of accountant. Kan een boekhouder puur met de bankafschriften vereffenen en afsluiten?

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#6 , 18 jun 2019 21:06

Of wel ga je naar een advocaat om via de rechtbank de onmiddellijke ontbinding te vragen .

Zijn er gekende schulden ??

Onbetaalde boetes ??

onbetaalde rekeningen ??
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”