Betwisting tuinmuur

Gabriel89
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Betwisting tuinmuur

#1 , 18 apr 2019 18:01

Beste,

Wij hebben een huis (gesloten bebouwing) laten renoveren.
Samen met de buur (schriftelijk) waren we overeengekomen om de bestaande gemeenschappelijke tuinhek (het gaat om een tuinhek van 29m2) af te breken en een nieuwe te plaatsen. We hadden afgesproken zelf in te staan voor de kosten van de afbraak en de kosten voor nieuwe muur te delen. We moesten nog overeenkomen (dit is ook schriftelijk overeengekomen) welke tuinafscheiding we gingen plaatsen. We moesten samen bepalen welk materiaal.

Nu echter, hadden we de buur gevraagd om ons door te geven welke tuinafscheiding hij graag wilde. We hebben hem tot heden al drie offertes doorgestuurd.

We krijgen echter helemaal geen reactie meer van hem, hij antwoord ook niet als we aanbellen en laatst zei zijn dochter dat we maar 50 cm van de perceelsgrens een eigen tuinafscheiding moesten plaatsen. We moeten haar vader (die gezond is voor alle duidelijkheid) met rust laten en hij zal niets betalen.

Volgens de gemeente moeten we in geval van betwisting een paar centimeters van de perceelgrens een eigen tuinafscheiding plaatsen. Echter, we zijn schriftelijk met de buur overeengekomen een nieuwe te plaatsen en we vinden het dan ook oneerlijk dat de buur zich niet houdt aan de afsraken. Alsook dat we 'eigendom' moeten afstaan omdat de buur zich niet houdt aan de afspraken.

Onze vraag is dan: mogen we toch een eigen tuinafscheiding plaatsen OP de perceelgrens? We zijn dit uiteindelijk zo overeengekomen...

Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 18 apr 2019 20:05

Was de bestaande afsluiting gemeenschappelijk? Dan mag je er een nieuwe zetten op dezelfde plaats, dus op de scheidingslijn. Als ze niet willen meebetalen, mag hij er geen gebruik van maken, dus niets aan bevestigen of tegen laten opgroeien. Ik denk dat als je naar de VR gaat met dat door hen ondertekende document, ze wel zullen moeten tussenkomen.

Franciscus
Berichten: 38596

#3 , 19 apr 2019 12:53

inderdaad - verwijzend naar de overeenkomst - buur in gebreke stellen en dat u naar vrederechter zal stappen indien hij binnen de 14 dagen na verzenden van de aangetekende zending geen keuze heeft gemaakt. Voeg in bijlage al een kopie van de getekende overeenkomst bij.
Zet in de brief nog duidelijk dat de afspraak is van dat beide ieder de helft moet betalen bij een gemeenschappelijke afsluiting.
http://newsroom.roularta.be/static/1211 ... echter.pdf
http://www.vredegerechtgent2.be/info-pr ... rocedures/

Eerst kan u in verzoening oproepen is gratis daarna ten gronde.

Reclame

Gabriel89
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 19 apr 2019 13:57

Hartelijk dank voor jullie antwoorden. We hebben al twee aangetekende zendingen opgestuurd (op aanraden van de gemeente). Zij zeggen echter dat we zonder zijn 'akkoord' om de nieuwe afsluiting te mogen plaatsen, ook al is het wel schriftelijk overeengekomen, we niet op de perceelgrens mogen werken, althans niet zonder papier van de rechter. Volgens hen plegen we dan een inbreuk door over zijn eigendom te stappen (voor het plaatsen van de muur).
Nu, we zijn van plan om een laatste aangetekende zending op te sturen met de melding dat als hij geen antwoord geeft, we alsnog op de perceelgrens, zoals overeengekomen, een nieuwe afsluiting zullen plaatsen. De ondertussen verwijderde afsluiting was inderdaad gemeenschappelijk. Het was echter uit elkaar aan het vallen en moest dringend vervangen worden. An sich maakt het voor ons niet uit of hij meebetaalt of niet, in de zin dat we vermoeden sowieso niet meteen ons geld te zullen zien (de helft te zien, tenzij met een gerechtsbrief en gerechtsdeurwaarder). We willen gewoon overgaan tot het plaatsen van de afsluiting, dit omdat het ons eigenlijk hinder bezorgt. Het gaat om een lange afsluiting en in de tuin van de buur loopt meestal de honden van zijn dochter die bovendien regelmatig in onze hof komen. We willen graag asap een afsluiting plaatsen en zonder ruimteverlies.
We zullen hem dus opnieuw een aangetekende zending sturen en hopen dat het voldoende zal zijn.

Nogmaals bedankt voor jullie input!

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”