Co-verblijfschap: hoe gegrond zijn mijn argumenten

Tin_cricket
Topic Starter
Berichten: 5

Co-verblijfschap: hoe gegrond zijn mijn argumenten

#1 , 26 nov 2021 12:54

Beste, mijn partner en ik zijn uit elkaar, maar we raken het niet eens over de verblijfsregeling van ons net 4-jarig zoontje. Hij wil 50/50 week om week. Ik wil vooral dat mijn zoontje doordeweeks bij mij is, om hem de nodige structuur te bieden. De weekends spelen minder een rol, omdat mijn man zijn houding in het vaderschap wel gecompenseerd wordt tijdens de week door mij. Evenwel wil ik hem ook gerust in de weekends.

Mijn aanvoelen is dat mijn argumenten te weinig tastbaar zijn voor een familierechter
- Hij heeft in de omgeving van het kind niemand om hem te ondersteunen. Letterlijk niemand. Al zijn contacten zitten op minstens 1 uur van hier. Omwille van de redenen hieronder wenst mijn vangnet (familie én vrienden) hem niet te ondersteunen, tenzij het kind doordeweeks wel bij mij is, omdat ook zij dit essentieel vinden voor het welzijn van het kind.
- Het kind heeft medische problemen, waar hij weinig bij betrokken is. Kind wordt opgevolgd door meerdere specialisten die hij geen van allen kent. Ik ben er 100% zeker van dat hij zelfs de naam van de huisarts niet kent en zelfs de exacte aandoening niet kan benoemen als ik het hem nu vraag.
- Hij is niet in staat een huishouden te runnen. Koken, poetsen, het huis onderhouden, wassen: het lukt hem niet. Vroeger deed zijn huisgenoot dit in ruil voor een lagere bijdrage in de onkosten, met ondersteuning van zijn moeder die toen dichterbij woonde. Ik doe dit momenteel allemaal, met soms een helpende hand van mijn schoonbroer voor zwaar werk. Hij is met zijn zoon een speelvogel, hij ziet zijn zoon doodgraag maar hij is niet in staat meer te bieden dan tripjes naar de speeltuin en pizzas/frietjes/...achteraf. Hij moet die kans natuurlijk wel nog krijgen. Hoe hij met zijn zoontje speelt, dat is iets dat ik zelfs niet kan. Toch niet in die mate.
- Ik ben enkele maanden terug 1 week in het ziekenhuis opgenomen geweest, waardoor mijn man mijn zoontje moest verzorgen. Toen belde de juf me na enkele dagen om te vragen of er problemen waren. Mijn zoontje was niet naar het seizoen gekleed, kwam onverzorgd over en had de juf verteld dat hij honger had want er was geen tijd om te ontbijten. Mijn moeder is toen de rest van de tijd ingesprongen.
- Het is een workaholic, die buiten coronatijden tevens veel zakenreizen maakt. Hij gaf mij aan dit in de toekomst te hervatten, maar tevens dat hij het zou ontkennen als men hiernaar vraagt. Tsja. Tevens is zijn kantoor ook ver van de school.

Omwille van bovenstaande redenen delen we nog steeds het huis. Ik doe nog steeds het hele huishouden (incl zijn was) om toch maar doordeweeks mijn zoontje van een goeie maaltijd, structuur en opvolging van zijn gezondheid te kunnen voorzien.
Ik ga bot vangen bij de familierechter in mijn verzoek om doordeweeks het verblijfsrecht te hebben vrees ik. 50/50 lijkt toch wel heel hard ingebakken. Kan iemand dit beamen/ontkennen? Of mij toch wat richting geven. Ik zou rechtstreeks bij een advocaat kunnen gaan, maar ik heb schrik dat die mij slaagkans zullen geven om toch maar een dossier bij te krijgen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38592

#2 , 26 nov 2021 13:25

Hoever gaat u verhuizen van vader ?
Wat is de reden dat u vindt dat de vader niet voor zijn zoon kan zorgen?

Thomas_A
Berichten: 2302
Juridisch actief: Nee

#3 , 26 nov 2021 15:00

Ik lees als buitenstaander eerlijk gezegd vooral een opeenstapeling van cliché vooroordelen uit de jaren 1950.

U kan natuurlijk met uw ex bespreken hoe hij dit ziet om 50/50 te zorgen wanneer hij ver van huis werkt en frequent zakenreizen maakt. En duidelijk maken dat uw omgeving in zijn tijd die zorgtaken niet zal opnemen.

Als hij dit ziet zitten, zie ik eerlijk gezegd niet waarom hij minder recht zou hebben om jullie zoon de helft van de tijd bij zich te hebben.

Reclame

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#4 , 27 nov 2021 08:53

Beste

De wet tot het bevoorrechten van een gelijkmatig verdeelde huisvesting bepaalt inderdaad dat dit de standaard regeling moet zijn waarop enkel afgeweken wordt omwille van zwaarwichtige redenen. Uw argumenten lijken met niet echt doorslaggevend.

https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q= ... GD1RBqwJsi
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Evi (Odos)
Berichten: 354
Juridisch actief: Ja
Locatie: Vlaanderen
Contacteer: Website Facebook Twitter

#5 , 27 nov 2021 11:24

Een bemiddelaar lijkt me hier meer aangewezen dan een advocaat. Tijdens een bemiddeling is er de ruimte - voor beide ouders - om hun bezorgdheden te uiten in een veilige omgeving. Er kan naar tussenoplossingen gezocht worden, gewerkt met proefperiodes enz. enz. Dit is veel minder evident eens een juridische strijd gestart is.
Odos vzw - Ouders die opnieuw starten
Familiale bemiddeling en juridisch advies bij scheiding, overlijden en nieuw samengesteld gezin.
Alle verhalen en vragen welkom in de besloten facebookgroep www.facebook.com/groups/odosvzw

Franciscus
Berichten: 38592

#6 , 27 nov 2021 19:14

Ook op de rechtbank bestaat er een bemiddelingskamer die mogelijk nog te weinig gebruikt wordt.

eylis
Berichten: 8840

#7 , 28 nov 2021 13:48

Zoals hierboven reeds gemeld: stel aan de papa voor om samen met een bemiddelaar een regeling uit te werken die zowel beantwoordt aan zijn wens voor een 50/50 verblijfsregeling én jouw wens voor een zo gestructureerd mogelijk verblijf bij de papa. De ongerustheid van de juf tijdens zijn opvangweek staaft daarbij je ongerustheid.

Een voorstel kan zijn de verblijfsregeling in 2 fasen te organiseren. In een eerste periode verblijft jullie zoon bvb. van dinsdagavond tot donderdagochtend en van vrijdagavond tot maandagochtend bij de vader. (3/7 bij papa en 4/7 bij mama). Tijdens schoolvakanties kan een 50/50verblijf gelden. Mama verzorgt in deze eerste fase de aankoop en reiniging van de kinderkleding. Tijdens het verblijf bij papa, zorgt hij zelf voor opvang tijdens de ogenblikken dat hij niet aanwezig kan zijn.

Na een eerste fase, tot de paasvakantie bijvoorbeeld, wordt samen met de bemiddelaar een evaluatie gemaakt. Is elke ouder er in geslaagd de afspraken na te leven? Zijn er punten die bijsturing vergen? Indien alles ok, kan er overgegaan worden naar een 50/50regime.

Op deze manier kan de vader in zijn zorgende rol groeien Het is ook mogelijk dat de vader inziet dat een 50/50 regime te zwaar zal zijn voor én zijn intensieve job én de zorg voor jullie kind zonder een eigen familiaal/vrienden-vangnet. Wellicht is hij dan zelf overtuigd van een andere verblijfsregeling.

Terug naar “Echtscheiding”