erfbelasting

hobo
Topic Starter
Berichten: 40

erfbelasting

#1 , 8 maand 6 dagen geleden (11 okt 2018 12:48)

Mijn echtgenoot is overleden en door ons huwelijkscontact - gemeenschap van goederen - erf ik nu met onze 2 kinderen.
Ik heb beloofd de successierechten te betalen voor mij en de twee kinderen. De notaris en bankiers raadden mij aan de liquiditeiten te verzamelen op mijn nieuwe rekening (op mijn naam) om het ganse pakket van erfrechten te betalen aan Vlabel.
Nu hoor ik van de notaris dat, als ik vanuit mijn rekening alle erfrechten betaal, mijn twee kinderen daarop nogmaals zullen belast worden, wat natuurlijk niet de bedoeling is ! De notaris beweert namelijk dat dit een schenking is en dat bijgevolg, indien ik zou overlijden binnen de 3 jaar, de kinderen daarop registratierechten zouden moeten betalen ! Ik hoor van andere kanalen dat de ouders in de meeste gevallen de erfenisrechten voor hun kinderen betalen, zonder verdere schenkingsrechten.
Is de wetgeving veranderd of ben ik helemaal verkeerd ingelicht ?
Graag advies hieromtrent.
Met dank en vriendelijke groet

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Thomas Morus
Berichten: 1696
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 8 maand 6 dagen geleden (11 okt 2018 13:15)

De erfenisrechten worden betaald met geld uit de erfenis. Als de erfgenamen enkel kinderen zijn met dezelfde erfrechten kan dat al zeker geen probleem zijn. Dat is trouwens de normale gang van zaken.

Wat de notaris volgens mij bedoelt is dat indien u het geld van de erfenis op een rekening op uw naam zet, uw kinderen bij uw overlijden nogmaals op dat geld belasting betalen (aangezien de fiscus bij uw overlijden het zal beschouwen als uw geld en daarom deel van uw nalatenschap).

Om dat te vermijden moet u het geld waarop de kinderen recht hebben ofwel nu verdelen, ofwel op een rekening plaatsen waarvan zij de blote eigenaar zijn en uzelf de vruchtgebruiker.

U moet weten dat echtgenoten (behoudens speciale regelingen) niet van elkaar erven indien er kinderen zijn. De nalatenschap gaat integraal naar de kinderen, in blote eigendom. De langstlevende echtgenoot heeft recht op het vruchtgebruik van dat geld, levenslang.

Bovendien is het ongehoord dat een bank u vertelt wat u met het geld moet doen. Alles op een rekening zetten op uw naam is bovendien de slechtste raad die ze u kunnen geven (zoals hierboven uitgelegd). Waarom de notaris dat ook zegt en dan tegelijk beweert dat het een risico inhoudt, daar begrijp ik helemaal niets van.
Mooie woorden zijn niet altijd waar en ware woorden zijn niet altijd mooi.
Verschil trolleybus en politicus: een trolleybus stopt als ze de draad kwijt is.

wanton
Berichten: 9060
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 8 maand 6 dagen geleden (11 okt 2018 16:27)

Het is idd de gewoonte dat de erfbelasting betaald wordt met gelden uit de nalatenschap. Meestal behoren die gelden aan de kinderen in blote eigendom en in vruchtgebruik aan de overlevende echtgenoot (LLE). De verdeling - zoals hierboven voorgesteld - gebeurt met het saldo na uitbetaling.
Ik denk dat de notaris bedoelt dat geen gelden mogen gebruikt worden die behoren aan de LLE, meer bepaald diens deel van de gemeenschap. Dat is buiten de erfenis gebleven. In voorkomend geval kan het idd als schenking worden aanzien. In het eerste geval betalen de kinderen met hun eigen geld.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”