Pagina 1 van 1

partijdigheid notaris-vereffenaar

Geplaatst: 28 feb 2019 21:05
door Nikki6
Wat kunnen wij doen wanneer notaris-vereffenaar bij erfenis verdeling niet neutraal is?

Reden1: tegenpartij mag rechtstreeks communiceren met notaris-vereffenaar terwijl wijzelf alleen mogen communiceren via advocaat
Reden2: notaris X van tegenpartij is nog steeds (6 maanden na aanstelling notaris-vereffenaar) betrokken bij afhandeling erfenis meer bepaald beheer rekeningen en betalen van kosten/facturen (hiervan hebben we per toeval bewijs gekregen, dus niet op de hoogte gebracht door notaris-vereffenaar/advocaat)
Reden3: status van afhandeling erfenis is niet naar alle partijen identiek (opruiming woning zou in orde zijn volgens advocaat tegenpartij, terwijl notaris-vereffenaar na aandringen meedeelt dat hijzelf wachtende partij is wat de status opruiming woning is).

Onze advocaat neemt een afwachtende houding aan (maakt zich niet moe behalve met facturen te sturen) wat kunnen wij doen? We zijn reeds 2 jaar bezig met afhandeling erfenis.

Re: partijdigheid notaris-vereffenaar

Geplaatst: 01 mar 2019 09:11
door mava105
Eigen notaris nemen

Re: partijdigheid notaris-vereffenaar

Geplaatst: 01 mar 2019 12:33
door rode-ridder
Wij zitten ook in een netelige erfeniskwestie en hebben een eigen notaris genomen. Die beweert echter dat hij weinig kan doen, aangezien de eerste notaris de hoofdnotaris is. Onze notaris stuurt mails, telefoneert, maar krijgt nooit de hoofdnotaris aan de lijn of een antwoord op zijn mails. Wij hebben het gevoel in een straatje zonder einde te zitten. Onze enige mogelijkheid is een advocaat in te schakelen.

Re: partijdigheid notaris-vereffenaar

Geplaatst: 01 mar 2019 12:46
door Nikki6
Neem een advocaat met niet teveel medewerkers. Het scheelt een pak in kosten en volgens mij doen ze evengoed hun werk. Wij hebben een duur advocatenkantoor en dan denk je heel goed na eer je weer eens communiceert.
Niemand ervaring met een gerechtelijke procedure en een notaris-vereffenaar?

Re: partijdigheid notaris-vereffenaar

Geplaatst: 01 mar 2019 12:55
door rode-ridder
Dankjewel Nikki6 voor je raad. Alvast succes met de afhandeling van jullie erfenis.

Re: partijdigheid notaris-vereffenaar

Geplaatst: 02 mar 2019 13:57
door MellowCaballero
Vermits een notaris-vereffenaar optreedt in het kader van een gerechtelijke procedure is hij gehouden tot een hogere graad van onpartijdigheid dan de deontologie van hem eist in het kader van zijn verrichtingen als openbaar ambtenaar.
Zo ik verneem, hebt u klaarblijkelijk te maken met erg verzuurde familiale omstandigheden en is het een mogelijkheid dat de notaris in kwestie een vertrouwensrelatie heeft aangegaan met de tegenpartij. Heeft u bijgevolg een redelijke twijfel nopens diens objectiviteit, kan dit voldoende reden zijn om de vervanging aan te vragen. De rechtspraak inzake de objectieve schijn van partijdigheid kan ten volle spelen op het vlak van de willige rechtsmacht.
Een tweede notaris aanstellen behoort in casu sinds enige tijd niet langer tot de mogelijkheden. Deze zou slechts kunnen optreden als raadsman in de procedure en dan bent u feitelijk beter af met een advocaat (die u al zegt te hebben).
Het baat om deze piste met uw advocaat te bespreken, indien u zich werkelijk onheus behandeld voelt en dit als rem fungeert om een behoorlijke afwikkeling van de nalatenschap.
Kan u ons vertellen in welke fase de vereffeningswerkzaamheden zich bevinden?

Re: partijdigheid notaris-vereffenaar

Geplaatst: 04 mar 2019 11:31
door Nikki6
Opening werkzaamheden is reeds gebeurd en hiervan is een pv opgesteld.
Volgens onze advocaat, die een bericht heeft ontvangen van advocaat tegenpartij, kan openbare verkoop van de woning in orde worden gebracht doch volgens de notaris-vereffenaar is dit niet in orde. De notaris-vereffenaar wacht op een goedkeuring van de tegenpartij. Wij begrijpen het niet en onze advocaat doet niets.

Re: partijdigheid notaris-vereffenaar

Geplaatst: 04 mar 2019 12:29
door MellowCaballero
Betreft dit een enige woning in de nalatenschap? Het doet zich voor dat bij de verdeling bepaalde goederen niet gevoeglijk verdeeld kunnen worden (in natura). Wanneer u geen minnelijk akkoord bereikt omtrent een overname door een deelgenoot van het enige onroerend goed en al zeker geen gelijke kavels kunnen worden samengesteld, moet overgegaan worden tot een openbare verkoop. De notaris-vereffenaar dient daarvoor verkoopsvoorwaarden op te stellen en de partijen aan te manen om eventuele bezwaren te formuleren. Hiervan ontvangt u AS. Is de tegenpartij niet akkoord met het principe van verkoop of met bepaalde voorwaarden wordt alles weer op de lange baan geschoven, tenzij een gemeenschappelijk akkoord tussen de deelgenoten wordt bereikt.

Ik weet niet of u zich in dit verhaal erkent of niet, oftewel alles uitbesteedt aan uw advocaat, maar ik kan niet meer doen dan gissen naar wat het probleem is eerlijk gezegd. Lees art. 822-826 BW en art. 1216 en 1224 Ger.W. indien u zich wat context wenst te verschaffen.