wederzijdse schenking onder echtgenoten ivm successieplanning

Sonneke
Topic Starter
Berichten: 17

wederzijdse schenking onder echtgenoten ivm successieplanning

#1 , 02 feb 2019 14:26

We zijn destijds gehuwd met scheiding van goederen gezien één van ons toen zelfstandige was en hebben nadien een schenking onder levenden gedaan waarin geformuleerd werd dat de LL ingeval er kinderen zijn kon kiezen tussen :
hetzij het vruchtgebruik van de universaliteit van alle roerende en onroerende goederen
hetzij het grootst beschikbare gedeelte in volle eigendom, benevens het wettelijke vruchtgebruik van het surplus.

Onze woning, spaarrekeningen, effectenportefeuille enz. staan allemaal op beider naam.

Wij vragen ons af of het mogelijk en interessant zou zijn om bijv. onze effectenportefeuille te splitsten in één op naam van de man en één op naam van de vrouw. En ieder wederzijds de helft van de bestaande gemeenschappelijke portefeuille te “schenken” als bankgift in de veronderstelling dat we minstens nog 3 jaar leven.
Dit niet met de bedoeling onze 2 gehuwde kinderen te benadelen maar successierechten te matigen.

Alle nuttige info is welkom.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 02 feb 2019 14:32

U schrijft: "onze effectenportefeuille te splitsen in één op naam van de man en één op naam van de vrouw".

Aangezien je schrijft "onze" effectportefeuille ga ik ervan uit dat die portefeuille in onverdeeldheid toebehoort aan jullie beiden (dus elk 50 percent). Uiteraard kunnen jullie die opsplitsen in twee aparte portefeuilles, maar het maakt geen enkel verschil uit voor de successierechten. Jullie zijn en blijven ieder persoonlijke eigenaar van de helft van de beleggingen.

Als jullie willen opsplitsen kan dat met een eenvoudige instructie aan de bank. Er komt geen schenking aan te pas want geen van beiden schenkt iets weg en geen van beiden ontvangt iets wat hij/zij al niet bezat.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Sonneke
Topic Starter
Berichten: 17

#3 , 02 feb 2019 14:49

Dank voor de snelle reactie. We dachten mss het volgende :

Gezien wij toch nog altijd gehuwd zijn met scheiding van goederen, zouden wij dan toch in dat geval bij overlijden afzonderlijke vermogens bezitten, zijnde in praktijk ieder de helft bij volledige opsplitsing van bijv. de portefeuille.
Bijkomend zou is er dan ook geen probleem zijn met de verdeeldheid/onverdeeldheid en de bevoegdheid om transacties met de portefeuille uit te voeren.

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 02 feb 2019 14:55

Als jullie de portefeuille nu opsplitsen moet dat bij het eerste overlijden niet meer gebeuren.
Maar ik zie geen enkel verschil met geldelijke gevolgen qua successierechten enz.

Als jullie nu opsplitsen geeft dat wel de mogelijkheid om ze nu al apart te beheren.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 02 feb 2019 19:07

Als je bedoeling is zo weinig mogelijk erfbelasting te betalen, moet je zoveel mogelijk van de tegoeden verdelen over zo veel mogelijk personen.
Als alle rekeningen en derg op beide namen staan, bezit ieder een gelijke helft daarvan. Als je iets wil verdelen tussen beide partners, moet je dat op één naam zetten.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”