Werkzaamheden van een notaris-vereffenaar. Berusting in vonnis.

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

Werkzaamheden van een notaris-vereffenaar. Berusting in vonnis.

#1 , 18 jan 2019 22:00

Door de familierechtbank wordt een notaris-vereffenaar aangesteld en een authentiek testament niet vernietigd omdat er geen wilsgebreken zijn.

Het vonnis werd evenwel nog NIET betekend en is dus zogezegd nog niet in kracht van gewijsde gegaan.

Ter gelegenheid van de officiële opening van de notariële werkzaamheden wordt ter ondertekening een PV voorgelegd dat volgende clausule bevat:
“alle voormelde partijen verklaren te berusten in dit vonnis, en dat geen verzet werd betekend, en dat gen hoger beroep of cassatieberoep werd ingesteld”.


Vormt dit voor de verliezende partijen niet veeleer een schending van het recht verdediging ?

Is het recht van hoger beroep of cassatieberoep dan géén recht voor alle partijen ?

Kan/mag een notaris-vereffenaar dit zomaar onrechtstreeks proberen te beknotten... en afdreigen dat hij de notariële boedelwerkzaamheden zal stopzetten als er binnen de 14 dagen niet wordt beslist tot berusting in het vonnis en tot ondertekening van het PV ?

Ambtsweigering ?

We kunnen aan een notaris toch niet zomaar een "blanco-cheque" geven.

Zolang er géén correcte notariële samenstelling van de "fictieve massa" is gebeurd, kan men eigenlijk géén weloverwogen beslissing inzake hoger beroep nemen. Daarmee geraakt men in een ongehoorde PATSTELLING.

Welke concrete richtlijnen of wetgeving zou hierover bestaan.

Bedankt aan alle panelleden !

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Philippe68
Berichten: 103
Juridisch actief: Nee

#2 , 20 jan 2019 18:56

Volgens mij heeft het vonnis betrekking op de aanstelling van de notaris, die de vereffening en verdeling van de nalatenschap zal doen, in opdracht van de rechtbank. In feite zou dit vonnis moeten betekend worden. Maar indien alle partijen akkoord gaan met de aanstelling van de notaris (en dus met het vonnis) en de partijen dit bevestigen in het PV van opening der werkzaamheden, dan kan de notaris starten en kunnen de kosten voor de betekening van het vonnis uitgespaard worden. Indien partijen akkoord gaan met de aanstelling van de notaris, dan 'berusten' ze in dit vonnis en dient het vonnis niet meer betekend te worden. De notaris zal dan starten met de werkzaamheden en vervolgens zijn staat vereffening en verdeling opmaken. (Hierin zal de notaris rekening houden met mogelijke schenkingen, zodat ook de fictieve massa dan ook zal berekend worden waaruit dan al/niet zal blijken mocht een reservataire erfgenaam zijn reservatair deel niet ontvangen hebben. Indien van toepassing zal de notaris dan ook de inkorting doen). Op de staat kunnen de partijen dan hun bemerkingen kenbaar maken. Zijn er geen opmerkingen, dan kan de staat uitgevoerd worden. Zijn/is (een) partij(en) echter niet akkoord met de staat, dan wordt een PV van geschillen & moeilijkheden opgemaakt (vroeger 'zwarigheden' genoemd) en geeft de notaris ook zijn visie op die gemaakte bemerkingen en de notaris bezorgt dan gans het dossier terug aan de familierechtbank (dit gaat vrij snel), die zich dan zal uitspreken over de geschillen en moeilijkheden (ALLEEN over de reeds geformuleerde geschillen! Nieuwe kunnen in deze fase NIET meer worden toegevoegd, tenzij uitz van totaal nieuwe ongekende zaken zich zouden voordoen). De rechtbank beslecht dan de zaak (in eerste aanleg) en stuurt haar beslissing dan terug naar de notaris, die de staat al/niet dient aan te passen volgens uitspraak van de rechtbank.
Indien er dan toch nog een partij(en) niet akkoord zou(den) gaan met deze uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg kan er nog in beroep gegaan worden tegen deze eerste definitieve staat van vereffening en verdeling, beslist in eerste aanleg.

U geeft de notaris m.i. dus helemaal geen blanco cheque! Dat de notaris zijn werkzaamheden niet begint vooraleer u het PV van opening werkzaamheden heeft getekend waarin wordt vermeld dat u berust in het vonnis waarin hij door de rechtbank wordt aangesteld als notaris, is logisch! Dit is helemaal geen ambtsweigering! U geeft hem immers geen toestemming om te beginnen!
Waarom zou u het vonnis willen laten betekenen en willen wachten tot het in staat van gewijsde is? Tenzij u niet akkoord bent met de aanstelling van die notaris en een andere notaris wil laten aanstellen door de rechtbank?
De door u geciteerde tekst en die voor u een probleem blijkt te zijn, heeft m.i. alleen betrekking op de berusting in zijn aanstelling, zodat die aanstelling niet door een betekening van het vonnis door een deurwaarder moet gebeuren. Dus in uw voordeel gezien voor u kosten- en tijdbesparend.
U spreekt over de rechten van de 'verliezende partij'? In deze fase van de opening der werkzaamheden zijn er toch nog geen winnende en verliezende partijen? Welke 'verdediging' zou u nu al, in deze eerste fase/ bij de start willen inroepen?? (Tenzij u van mening bent dat het testament wél zou moeten vernietigd worden? Maar m.i. is de rechtbank toch competent genoeg om correct te beoordelen of er wel/niet wilsgebreken zijn.

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

#3 , 21 jan 2019 07:30

BEDANKT aan Philippe voor uw zeer interessante toelichting i.v.m. deze ingewikkelde familiale materie en procedures !

Nog enige verduidelijkingen.

Wij zijn de verliezende partij.

Het vonnis bevatte in feite twee punten.
1. Het (ingefluisterd) authentiek testament met een zogenaamd "strafbeding" werd NIET vernietigd, waarmee we onze moeilijk kunnen verzoenen, vandaar onze bedenkingen nopens het feit dat we zogezegd zouden moeten berusten in het vonnis vooraleer de notaris zijn werkzaamheden wil starten.

2. Er werd "ambtshalve" een notaris-vereffenaar aangesteld om alle OVERIGE geschilpunten te behandelen.
Tegenpartij wilde de notaris laten aanstellen die het betwist testament had verleden.

Reclame

Philippe68
Berichten: 103
Juridisch actief: Nee

#4 , 21 jan 2019 13:16

De Rb heeft geoordeeld dat er geen wilsgebrek is. (Dit betekent niet dat er met zekerheid geen wilsgebrek is, maar wel dat het bestaan van een wilsgebrek niet afdoende werd bewezen en de Rb het dus niet kan weerhouden). Aan u om u zich hierbij neer te leggen ('te berusten in het vonnis') of het vonnis te betwisten in beroep. M.i. moet deze zaak inderdaad eerst uitgeklaard worden vooraleer de notaris met zijn boedelwerkzaamheden kan starten. Zolang u niet 'berust' in het vonnis of het vonnis niet betekent (waarna u binnen een bepaalde tijd in beroep moet gaan) en het niet in kracht van gewijsde is gegaan beschikt de notaris niet over het 'correcte' testament, op grond waarvan hij zijn vereffeningsstaat moet opmaken.

Indien u niet over harde bewijzen beschikt dat de testator niet helder van geest was of niet wilsbekwaam bij het opstellen van zijn testament, denk ik dat u weinig kans maakt in beroep. Het betreft een authentiek testament, opgemaakt ten overstaan van een notaris en 2 getuigen of 2 notarissen, en waarbij in principe niemand anders aanwezig is. Beïnvloeding is dan ook moeilijk hard te maken. Indien het strafbeding inderdaad zou ingefluisterd zijn (moeilijk te bewijzen), dan zal men allicht stellen dat de testator ermee akkoord ging en het zich heeft eigen gemaakt. Maar dit dient u te bespreken met uw advocaat wat uw kansen zouden zijn igv een beroepsprocedure. Maar uw rechten van verdediging worden niet geschonden, gezien u de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan tegen het vonnis van eerste aanleg.

De Rb heeft het geschil mbt het wilsgebrek behandeld en gevonnist.
De OVERIGE geschilpunten laat ze door de door haar aangestelde notaris-vereffenaar behandelen (waarmee u akkoord gaat indien u berust in het vonnis). Deze kan pas beginnen indien hij over een 'definitief/correct' testament beschikt. Deze zekerheid heeft de notaris pas indien u berust in het vonnis van de Rb (eerste aanleg) of na betekening van het vonnis, dat dan in kracht van gewijsde moet zijn. Indien u niet akkoord bent met het vonnis dat er geen wilsgebreken zijn, moet u m.i. eerst in beroep gaan tegen dit vonnis (wat m.i. enkele jaren kan duren voor u een uitspraak heeft in beroep) vooraleer de notaris kan starten met zijn werkzaamheden, wat bevestigd wordt door de uitspraak van de notaris dat hij, igv niet berusten in het vonnis en het niet ondertekenen van het PV opening werkzaamheden, hij de boedelwerkzaamheden, terecht, moet stoppen. Hij kan immers maar starten vanaf een definitief , aanvaard testament. Het betreft hier zeer zeker geen ambtsweigering.

De notaris zal pas bij het opmaken van de staat onderzoeken of er schenkingen zijn gebeurd en igv van reservataire erfgenamen, de fictieve massa bepalen en nakijken of de reserve al/niet wordt gerespecteerd. (Hierbij misschien toch wel een aandachtspunt: de testator mag de reserve negeren. Het is aan de reservataire erfgenaam om in dat geval zijn reserve op te eisen en de schenking(en) te laten inkorten. Men zou mogen verwachten dat een notaris hieraan de nodige aandacht besteed, maar het kan geen kwaad dit zelf mee in 't oog te houden!).
Indien u niet akkoord gaat met de vereffeningsstaat, opgemaakt door de notaris, zal de staat voorgelegd worden aan de Rb, die de staat van de notaris zal goedkeuren of wijzigen. De notaris zal de staat dan al dan niet dienen aan te passen in functie van het vonnis van de Rb. Vervolgens heeft u ook de mogelijkheid om tegen dit vonnis in eerste aanleg, in beroep te gaan.

De notaris heeft tot hiertoe m.i. correct gehandeld. Hij beknot uw rechten niet en er is geen ambtsweigering. Hij stelt terecht dat er eerst moet berust worden in het vonnis van de RB (eerste aanleg) vooraleer hij zijn werkzaamheden kan starten. Indien u niet berust moet er gewacht worden op een betekening van het vonnis en de wachttijd om in beroep te gaan. Pas als het vonnis dan in kracht van gewijsde is gegaan kan hij met zijn werkzaamheden beginnen. Dus ook op dat moment zal er geen fictieve massa bepaald zijn noch enig ander element ivm de vereffening van de nalatenschap, gezien er nog geen boedelwerkzaamheden konden opgestart worden. u geeft de notaris dus ook geen blanco cheque indien u berust in het vonnis.
U heeft dus zowel voor het eerste vonnis mbt het afwijzen van het wilsgebrek, als later tegen een mogelijk vonnis van de Rb eerste aanleg ivm de vereffeningsstaat, de mogelijkheid tot een beroepsprocedure. Uw rechten worden dus wel degelijk gevrijwaard.

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

#5 , 21 jan 2019 18:18

Van harte bedankt voor uw zeer vakkundige en verhelderende uitleg !
Uw antwoord en reactie verdient alle lof.

Philippe68
Berichten: 103
Juridisch actief: Nee

#6 , 21 jan 2019 23:06

Graag gedaan hoor! Succes met uw zaak! (Ik word op dit forum ook wel vaak geholpen als ik een vraag heb, dus graag tot wederdienst bereid!).

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”