Vraag over onenigheid in toekomstige erfenis: zit ik volledig vast?

tom_1981
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Vraag over onenigheid in toekomstige erfenis: zit ik volledig vast?

#1 , 12 jan 2019 14:28

De situatie is als volgt:

- grootvader leeft nog, grootmoeder is overleden
- zij hebben één dochter, die op haar beurt 2 kinderen heeft (mijn zus en ik)
- één van die kinderen (dus de kleindochter) heeft elk contact met haar ouders verbroken, maar heeft nog wel contact met haar grootvader
- grootvader heeft de kleinkinderen altijd gezegd dat, als hij overlijdt, de opbrengst van het huis, voor de kleinkinderen moet zijn. Dit is echter niet vastgelegd in een testament, 'de dochter moet dat maar regelen'.

Daar zit dus het addertje: ik zie het niet gebeuren dat onze moeder zomaar geld gaat geven aan een dochter die ze al jaren niet meer ziet. Zelfs als de kleindochter opnieuw contact opneemt, zie ik het niet zomaar gebeuren, waarvoor ik zelfs begrip kan opbrengen. Dan een smak geld overhandigen, is niet iets dat je zomaar doet.

Ik zie het gebeuren dat ik daardoor echter ook mijn helft niet krijg, vermits mijn moeder het misschien niet over haar hart krijgt om mij de helft te geven, en dan mijn zus maar niets. Dat is een soort van ongelijkheid waar ze zich ook niet goed bij voelt. Bovendien kan zoiets bij een - hopelijk zo laat mogelijk - overlijden van mijn moeder ook nog aanleiding geven tot discussie.

Ik neem aan dat we hier totaal vast zitten? Ik zie immers een aantal problemen:

- niets is vastgelegd bij testament. Bij een overlijden is volgens het erfrecht immers alles voor mijn moeder.
- mijn grootvader is, wegens het vooroverlijden van zijn vrouw, eigenlijk al niet meer volledig eigenaar van het huis. Dus volgens mij kan hij ook niet zeggen wat er met de volledige opbrengst moet gebeuren
- zelfs als mijn zus zich aanbiedt voor het deel dat haar officieus beloofd is, zie ik het niet zomaar gebeuren dat mijn moeder haar dat zomaar gaat geven, waardoor ik ook vast kom te zitten

Alvast bedankt voor jullie inzichten :-)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Philippe68
Berichten: 103
Juridisch actief: Nee

#2 , 12 jan 2019 14:44

M.i. dient uw grootvader een testament te maken en zijn grootst beschikbaar deel (m.i. de helft van zijn vermogen) na te laten aan zijn kleinkinderen of aan wie dan ook. Zonder testament gaat alles naar zijn dochter.
I.g.v. een testament heeft uw moeder nog steeds recht op haar reservatair erfdeel (igv 1 kind bedraagt dat m.i. de helft). Indien grootvader dat reservatair erfdeel niet respecteert moet uw moeder dat reservatair erfdeel wel zelf opeisen indien grootvader alles aan zijn kleinkinderen zou nalaten.

Indien de woning aan beide echtgenoten (grootmoeder en grootvader) toebehoorde, dan is de heft van de woning reeds vererfd aan de dochter (in blote eigendom), met vruchtgebruik van die helft aan grootvader. De andere helft bezit grootvader zelf als volledige eigenaar.
Indien de woning volledig toebehoorde aan grootvader (cf igv scheiding van goederen) dan is de woning nog volledig van hem en kan hij, bij testament, vrij beschikken over de helft.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#3 , 12 jan 2019 15:14

Zonder laatste wilsbeschikking van grootvader zitten jullie niet vast maar is er gewoon niets.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#4 , 13 jan 2019 09:49

beste

Die grootvader kan beloven wat hij wil. De erfenis zal verdeeld worden ofwel ingevolge wettelijke erfverdeling, ofwel ingevolge wilsbeschikking erflater.
Als die grootvader daar geen stappen toe gezet heeft kan je je vragen stellen bij de realiteit van zijn intenties. Mogelijk ook gezegd om de populaire 'Stef' uit te hangen.
het addertje is dus niet wat uw moeder al dan niet zal doen. Het addertje is uw goedgelovigheid, de laksheid van uw grootvader én vooral de evidentie dat je geen uitvoering van onbestaande overeenkomsten kan wensen...
Het zou de eerste niet zijn die aan 10 verschillende mensen 10 verschillende dingen belooft. Eens hij dood is kan je hem toch niets meer doen....
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”