successie rechten

64060924102
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

successie rechten

#1 , 05 dec 2018 12:03

men vriendin hare man is plots overleden,nu hadden ze allebei een apparte rekening waar hun geld opstond,men vriendin had een groot bedrag geérfd vroeger waar ze al sucsessie recht op betaald had,nu hebben ze alles geblokeerd en moet zij nu weer gaan sucsessie recht gaan betalen op haar geld wat ze staan heeft?? dat zou dan de tweede maal zijn,hoe kan dit,of kan dit alleen maar in dit belgie landje,dat alles weer naar moederke staat moet gaan,ze heeft ook een redelijk bedrag belegd rond de 50000 euro,moet ze daar ook sucsessie recht op betalen dan of hoort dit er niet bij,ze hebben tegen haar gezegd als je alles bij elkaar telt en hoger dan 50000 euro zit gaat dit rond de 9 procent zijn dat er moet betaaltd worden,we snappen het niet helemaal goed maar denk dat we een slechte bank hebben,de directeur van argenta heeft ons in der tijd naar daar laten komen om te zien wat we met haar geld kunnen doen,vind dat hij ons daar van op de hoogte moest gebracht hebben van hetgeen wat er nu is aant gebeuren,waarom ook haar rekeningen zijn geblokkeerd snap ik niet,stel nu voor het simpel te maken dat er twee rekeningen zijn,,,rekening A van de overledene met 50000 euro
rekening B van haar met 150000 euro
Rekening C van haar belegging 25000 euro

hoe word dit dan berekend voor sucsessie rechten,we snappen het allemaal nie meer hoor hier,

hoop dat er iemand advies kan geven

alvast bedankt

mvg jan

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 05 dec 2018 13:07

Indien uw vriendin kan aantonen dat ze die beleggingen die op haar naam staan betaald heeft met geld uit een persoonlijke erfenis dan vallen die niet in de nalatenschap van haar overleden echtgenoot.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Gaby P
Berichten: 401
Juridisch actief: Nee

#3 , 05 dec 2018 13:28

Als een persoon overlijdt, worden al de rekeningen geblokkeerd, ook die van de echtgenoot.

De vriendin was gehuwd.
Weet u soms of ze een huwelijkscontract had? Zo ja, welk stelsel had ze? Indien er een gemeenschappelijk vermogen was, stonden er dan bepalingen in het huwelijkscontract over de verdeling daarvan?

Wordt vervolgd, als er een antwoord komt op deze 3 vragen.

Reclame

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 06 dec 2018 21:19

Mijn eerste vraag in zo'n situatie is altijd : zijn er kinderen? Want - tenzij het duidelijk kan bewezen worden - zullen geërfde gelden door één van de partners in dat geval altijd aanzien worden als een gemeenschappelijk tegoed. Als de geërfde bedragen vermengd zijn geweest met anderen tegoeden, of (gedeeltelijk) gebruikt zijn voor de gemeenschap, is het moeilijk dit nog als 'eigen vermogen' te beschouwen. De helft van de totaliteit zal dan ook in de nalatenschap vallen van de overleden partner.
Weet dat de overlevende partner geen erfbelasting betaalt op de gezinswoning en er en vrijstelling is van 50.000 € bij roerende goederen.
Dus : zijn er kinderen?
Beste Jan, het gaat toch niet om u eigen situatie? Want uw bericht is precies met een zekere woede gemaakt.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”