Gesplitse aankoop - Vermoeden van bedekte bevoordeling

searchdark
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Gesplitse aankoop - Vermoeden van bedekte bevoordeling

#1 , 01 dec 2018 16:07

Naar aanleiding van het overlijden van ons moeder (weduwe) hebben wij, 3 zonen beslist om de aangifte van haar nalatenschap zelf te doen. Na het overlijden van ons vader hebben wij in 2001 met zijn 3 een eigendom gekocht, elk 1/3 in blote eigendom en mijn moeder het vruchtgebruik. Deze “gesplitste aankoop” werd ons voorgesteld door de notaris om later successierechten te vermijden ; op voorwaarde dat mijn moeder niet zou overlijden binnen de 3 jaar.
Bij het verlijden van de aankoopakte werd bij de notaris door 2 broers een bankcheque voorgelegd afkomstig van hun eigen bankrekening. De bankcheque van de 3de broer kwam van dezelfde bankrekening als de rekening waar ons moeder haar vruchtgebruik mee betaald heeft. We weten niet meer waarom dit zo afgehandeld is!
Onze vragen :
1.Zal de fiscus dit als een vermoeden van “bedekte bevoordeling” zien aangezien er hier, in tegenstelling tot de 2 andere broers geen “tegenbewijs” kan geleverd worden?
2. Zal enkel dat deel 1/3 (in blote eigendom) als legaat beschouwd kunnen worden en onderhevig zijn aan erfbelasting of zal de totale eigendom als legaat beschouwd worden?
3. Ingeval het door de fiscus als een legaat beschouwd wordt, welk bedrag moet er dan bij het actief komen : het bedrag van de zogezegde niet-geregistreerde schenking in 2001 of de waarde van het eigendom op heden? Moet het eigendom dan geschat worden?
4. Op p.21 wordt aangeduid dat het een uitdoving van het vruchtgebruik betreft. Moet er in andere rubrieken nog iets vermeld worden bvb bij “fictiebepalingen”? Of moeten we gewoon een kopie van de eigendomstitel bij de aangifte van nalatenschap toevoegen en de fiscus zijn eigen interpretatie laten doen (op straffe van boete?)
Alvast bedankt voor jullie deskundige opmerkingen!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Gaby P
Berichten: 401
Juridisch actief: Nee

#2 , 01 dec 2018 19:19

1. Ja (als u bedoelt dat die rekening op naam van uw moeder alleen stond - u gaat daar heel snel door de bocht). Als het een rekening zou geweest zijn die nog onverdeeld was na het overlijden van vader, dan zou de fiscus misschien kunnen aanvaarden dat moeder betaalde met haar deel op die rekening en u met uw deel. Men zou dan kunnen aannemen dat moeder de 1/2 volle eigendom en het vruchtgebruik op de andere helft. Maar dan zal u moeten aantonen wat er nadien met die rekening is gebeurd.
2. Op 1/3de.
3. Het goed wordt geacht nog in de nalatenschap aanwezig te zijn. Daaruit volgt m.i. dat de waarde op de dag van het openvallen van de nalatenschap van tel is (maar ik heb geen ervaring in dergelijke zaken).

Opgelet: Als u kan bewijzen dat uw moeder het vruchtgebruik genoten heeft, is er een mildering van de belaste waarde. M.a.w. heeft ze er gewoond; of werd het verhuurd en ontving zij alleen de huur?

Artikel 2.7.3.2.11. (een beetje bijgewerkt voor deze zaak)
Als in de gevallen, vermeld in artikel 2.7.1.0.7,(dat is de gesplitste aankoop)

, niet bewezen wordt dat de verrichting geen bedekte bevoordeling is,

maar kan worden bewezen dat de erflater werkelijk het levenslange recht genoten heeft, wordt op de belastbare grondslag op de dag van het openvallen van de nalatenschap een evenredige vermindering toegepast, conform artikel 2.7.3.3.4 en artikel 2.7.3.3.5.

Daarbij wordt rekening gehouden met de waarde van het bedoelde levenslange recht dat wordt gekapitaliseerd tegen 4%, volgens het werkelijke aantal volle jaren dat de erflater het recht genoten heeft.

Als het gaat om een vruchtgebruik (...), wordt de waarde van het in aanmerking te nemen jaarlijkse inkomen forfaitair vastgesteld op 4% van de waarde van de volle eigendom van het goed op de dag van het contract.

Ik kan u dat evenmin berekenen of verder uitleggen.

4. U moet bij ficties het bewijs leveren van wat in 3. staat.
En verder uitvissen welke waarden nodig zijn op welk ogenblik; en wat de a, b en c zijn die in die artikelen 2.7.3.3.4 en 2.7.3.3.5 staan.

Meer weet ik niet; ik doe de vraag en eventuele andere antwoorden niet meer open. Dit is te gespecialiseerd.
Succes !

searchdark
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 02 dec 2018 15:49

Bedankt Gaby voor uw antwoord. Ik lees net het arrest van 12 juni 2018 van de Raad van State die het standpunt van Vlabel vernietigd heeft. De Raad van State oordeelt namelijk dat een gesplitste verkrijging gecombineerd met een voorafgaande schenking geen fiscaal misbruik vormt en dat het bewijs dat er geen ‘bedekte bevoordeling’ voorligt, geleverd wordt door aan te tonen dat er een (al dan niet geregistreerde) schenking is geweest voor de aankoop.

De bankcheque van mijn moeder aan mijn broer dateert van daags voor de aankoop. Ik veronderstel dat dit kan geïnterpreteerd worden als een niet-geregistreerde schenking die volgens de Raad van State geen bedekte bevoordeling is en zodoende niet aan erfbelasting onderhevig is???

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”