aangifte successie

dicky
Topic Starter
Berichten: 3

aangifte successie

#1 , 10 mar 2008 11:57

ongeveer 2 jaar en 10 maanden geleden( dus binnen de termijn van 3 jaar) heeft moeder een appartement verkocht. Moet dit bedrag nog volledig opgegeven worden bij de aangifte nu ,en onder roerend of onroerend vermogen?Kan je een deel in vermindering brengen als opgesoupeerd en hoe doe je dit?De laatste jaren in het rusthuis waren kostelijk.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10073
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 10 mar 2008 14:02

De prijs van een verkoop van onroerend goed binnen de drie jaar voor het overlijden wordt verondersteld aanwezig te zijn in de nalatenschap.
Er zijn enkele verantwoorde uizonderingen of verminderingen.

Enkele mogelijkheden :
1. Deel van bedrag is aanwezig onder een ander vorm , vb. belegging , spaarrekening , enz.
2. Geregistreerde schenkingen , waar het registratierecht is betaald , nl. 3% in rechte lijn.
3. Verantwoorde uitgaven : reizen , aankoop auto , kosten rusthuis. In dit laatste geval voegt U een overzicht bij van de extra uitgaven die U gedurende die tijd heeft verricht. Ook eventueel niet gefactureerde uitgaven in het rusthuis : kleding , kapper , uitstappen , enz.

Voor een niet-aanwezig en niet-verantwoord bedrag , zullen de wettige erfgenamen spijtig genoeg toch successierechten moeten betalen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 10 mar 2008 19:18

Eerst en vooral: wat Wanthon schrijft is juist.

Je moet dat bedrag van de verkoop niet aangeven noch verantwoorden in de aangifte van nalatenschap.
Enkel als het nog aanwezig is op een rekening/levensverzekering of onder de matras moet je het aangeven: dat is werkelijk een deel van het "aktief".
Het is aan de ontvanger om te vragen naar de verantwoording van dat geld. Pas dan moet je, buiten de aangifte om, trachten aan te tonen waar het naartoe is.
Maar als de ontvanger niets vraagt, dan doe je ook niets. Hij heeft wel 10 jaar tijd om er naar te vragen; dus hou je alles goed bij.
Je MAG preventief in je aangifte natuurlijk al verantwoorden, maar dat hoeft dus niet.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”