Pagina 1 van 1

Vruchtgebruik

Geplaatst: 18 apr 2018 00:12
door Natjes
Hallo,

mijn vader is onlangs gestorven, hij woonde samen met een vrouw, maar is niet getrouwd met haar.
Deze vrouw heeft het vruchtgebruik van het huis, kan ik de zoon, bij haar gaan in wonen als naakte eigenaar en moet ik dan huur betalen aan haar?
Mijn moeder is ook al overleden!
En kunnen wij haar huur vragen?
Er is geen bewijs van wettelijk samen wonen, omdat zij anders haar weduwe pension zou verliezen.
Dus zij staat wel gedomicilieerd op hetzelfde adres, maar met een 2 de brievenbus!!
Wij moeten op 02/05/2018, bij de advocaat zijn ivm het vruchtgebruik van deze vrouw.

Dank u.

Re: Vruchtgebruik

Geplaatst: 18 apr 2018 16:15
door Oude Belg
Deze vrouw heeft het vruchtgebruik van het huis, kan ik de zoon, bij haar gaan in wonen als naakte eigenaar en moet ik dan huur betalen aan haar?
Zij , en zij alleen, bepaalt wie bij haar inwoont. Als zij toestaat dat u daar komt wonen, moet u inderdaad huur betalen

En kunnen wij haar huur vragen?

Als zij het vruchtgebruik heeft? Natuurlijk niet. Zij kan verhuren, een naakte eigenaar niet.

Re: Vruchtgebruik

Geplaatst: 18 apr 2018 16:22
door eylis
Als zij feitelijk samenwoonden, lijkt het me niet mogelijk dat ze vruchtgebruik heeft van de woning waar u nu de (naakte) eigenaar van bent. Een testament waaruit zou blijken dat uw vader aan zijn vriendin het vruchtgebruik heeft gegeven van de woning, overschrijdt waarschijnlijk uw reservatair erfrecht. dus bekijk dit inderdaad met de notaris. als zou blijken dat zij geen recht heeft op dit vruchtgebruik, dan bent u volle eigenaar en dan bepaalt u of u wil verhuren aan haar en aan welke huurprijs.

Re: Vruchtgebruik

Geplaatst: 18 apr 2018 16:30
door eylis
nog ter info: als zou blijken dat deze persoon volledig correct het vructgebruik heeft verworven, maakt u samen een plaatsbeschrijving op om de staat van de woning te bepalen. Lijst u de verzekeringen en belastingen (KI) op die deze vruchtgebruiker jaarlijks zal moeten financieren en bepaalt u de periode/datum voor de jaarlijkse rondgang die u bij wet mag houden om de staat en onderhoud van de woning te controleren. Meldt ook dat de staat van de woning onderhouden moet worden op het niveau van de plaatsbeschrijving die jullie nu zullen opmaken.

Re: Vruchtgebruik

Geplaatst: 19 apr 2018 19:41
door wanton
Als ik de uitleg van TS begrijp, zal die vrouw geen vruchtgebruik hebben. Tenzij er een testament is. Vader kan echter maar het VG van een half huis doorgeven.
Wettelijk samenwonen wijzigt niets aan haar pensioen.

Re: Vruchtgebruik

Geplaatst: 08 mei 2018 21:41
door icecream69
Mijn vader heeft dus in zijn testament laten opmaken dat zei in het huis mag blijven wonen er was niet het vruchtgebruik aan haar vermeld. Indien er zich grote herstellingen voordoen is dit voor mij bedoeld en de gewone kosten zouden door haar gedaan moeten worden. Ik ben ook op de hoogte gekomen dat tijdens opmaak testament normaal de kinderen aanwezig moeten zijn en ondertekenen. Dit is niet gebeurd en er zijn gewoon 2 getuigen gezocht en die hebben getekend ? Mijn vader heeft ook met 2 andere notarissen dit testament willen opmaken, maar deze weigerde dit te doen . Vindt dit hele gedoe raar

Re: Vruchtgebruik

Geplaatst: 08 mei 2018 22:06
door Thomas Morus
Kinderen moeten niet aanwezig zijn bij het opstellen van een testament en het nog minder ondertekenen.
De rest van uw verhaal kan ik niet controleren wegens tegenstrijdigheden in uw uitleg
(zie Wanton).