Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Indien u hiernaar op zoek bent, raadpleeg Jureca De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Lisasz
Topic Starter
Berichten: 11
Juridisch actief: Nee

Uitkopen erfgenamen

#1 , 9 maand 1 week geleden (02 mar 2018 21:18)

Hallo,

Afgelopen zomer heb ik samen met enkele familieleden het huis van mijn overleden grootvader geërfd. De successie werd intussen netjes betaald.

Een erfgenaam liet weten dat ze het huis graag zelf wou kopen. Enkele weken geleden liet ze echter weten dat dit 'nog een hele tijd zou duren'.
Onze relaties zijn niet top, dus open communiceren is moeilijk.

Is er een (juridische) reden waarom ze ons nog niet kan uitkopen? Het lijkt me niet correct dat de andere erfgenamen nog mee moeten betalen voor de huidige kosten van het huis. (Verzekering, elektriciteit,...)

Alvast bedankt

Sirkii
Berichten: 2840

#2 , 9 maand 1 week geleden (02 mar 2018 21:41)

Je bent niet verplicht om in onverdeeldheid te blijven. Stel samen met mede-erfgenamen een “ultimatum” waarin je binnen de x weken uitsluitsel wil over haar aankoopbeslissing (=jullie uitkopen) en de verkoopwaarde die je wil (of akkoord tot het bepalen van de verkoopwaarde door een schatter)

Gaat ze daarop niet in en wil je t niet laten aanslepen dan moet je naar de rechter om de gedwongen (openbare) verkoop,te vorderen. Dit kostbwel.geld en de verkoopwaarde is meestal.lager dan vrije verkoop.

Als ze het huis bewoont heb je wel.recht op een bezettingsvergoeding ter waarde van elkeen zijn deel tov de huurwaarde. Huurder betaalt electriciteit etc doch de eigenaars onroerende voorheffing etc.

Als het huis leeg staat moet je bijdragen in de kosten zolang het huis nog in eigendom is.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”