in welke mate kan men een kleinzoon opzadelen met kosten bij een erfenis

Chinobu
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

in welke mate kan men een kleinzoon opzadelen met kosten bij een erfenis

#1 , 28 feb 2018 19:34

Beste allemaal,

Ik ben hier nieuw en heb her en der al gekeken maar nog geen duidelijk antwoord gevonden op wat mij bezig houdt.

Het gaat om het volgende:

Mijn jongste zoon ( 20 j) zijn grootmoeder langs zijn vader kant is overleden, van eind december blijkbaar. Nu had dat menske een zoon en dochter, waarvan zoon ( dus vader van mijn zoon) al ambtshalve geschrapt is en geseind staat sinds een jaar of 18 , en een dochter die zelf vorig jaar is overleden.
Nu is men op zoek naar de ' erfgenaam' omdat ze kosten op hem willen verhalen maar die is dus uitgeschreven. Nu beweren ze dat het dus nu kan doorgeschoven worden naar zijn zoon die wel met alles in orde is en dus nog onder mijn dak woont omdat hijzelf niet kan gevonden worden.
Klopt dit?? Kan men bij ons komen aankloppen en alles op mijn zoon verhalen wat betreft schulden en kosten van zijn ' grootmoeder' ? Er is nooit enig contact geweest, behalve als hij baby was en voor de rest niks . nu hebben ze mijn zoon opgezocht op facebook om dit te zeggen... Aangezien mijn zoon nog thuis woont, ben ik het dus dat in geval van grote schulden mijn boel kan afgeven en daar ben ik toch bezorgd om .
In welke mate kan dit gebeuren? En kan er geen afstand gedaan worden van een erfenis?
Alvast bedankt om meer info te geven. Mvg Chinobu
Btw voor alle duidelijkheid, ik ben van men zoon zijn vader indertijd na een tweetal jaren kunnen scheiden!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 28 feb 2018 19:50

Wie is er op zoek?
Indien de vader van uw zoon nog leeft kan uw zoon niet erven.
Indien uw zoon toch zou erven, dan verwerpt hij die erfenis en het is einde verhaal.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Chinobu
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 01 mar 2018 15:19

De kleindochter en kleinzoon van de overleden grootmoeder zijn op zoek naar hun nonkel . deze is de vader van mijn zoon maar deze is al 18 j geleden ambtshalve geschrapt en tot nu toe bij mijn weten niet overleden maar nog wel ondergedoken. Vermoedelijk zit hij in frankrijk maar ook zonder geldig adres en doordat ze die niet vinden , beweren ze dat ze de schulden kunnen doorschuiven naar het kind van hem, dus mijn zoon en tevens dus ook kleinzoon ... Dus maar dan zijn we gerust zolang zijn vader, zonder adres, nog leeft, dat ze hem niks kunnen doen, dat is al een hele geruststelling. Dank je voor je antwoord .

Reclame

Jabbe
Berichten: 586

#4 , 01 mar 2018 15:36

Ondanks het feit dat de zoon ambtshalve geschrapt is, is de volgende informatie wellicht toch nog nuttig om te weten.

EEN ONVINDBARE ERFGENAAM

Om te kunnen erven moet men volgens art. 720 van het burgerlijk wetboek de erflater overleven. Wie al overleden is op het ogenblik van het openvallen van de erfenis, kan dus niet meer erven. Maar wat als een van de erfgenamen onvindbaar is?

Het is de tsunami van 26 december 2004 die heeft gezorgd voor een hervorming van onze wetgeving terzake. Dit was de hoogste tijd, want ze dateerde van... 1803. Twee nieuwe wetten (van 9 en 10 mei 2007) hebben de procedure vereenvoudigd en de praktijk verduidelijkt. De hervorming streefde een evenwicht na tussen de rechten van de verdwenen personen enerzijds, en van de verwanten die op hun terugkeer wachten anderzijds. Ze is in werking getreden op 1 juli 2007.

Stel dat uw zus in de jaren 60 naar Canada geëmigreerd is en u sindsdien niets meer van haar hebt vernomen. In dergelijk geval spreekt ons burgerrechtelijk recht over een afwezige. Was uw zus echter als ontwikkelingshelper actief in Haïti toen daar begin dit jaar de verschrikkelijke aardbeving plaatsvond en u hebt nog steeds geen teken van leven van haar gekregen, dan spreekt ons recht van een vermiste. Dan gaat men er immers van uit dat zij, gezien de omstandigheden, overleden is.

Een afwezige

Juridisch is een afwezige een persoon die opgehouden heeft te verschijnen daar waar hij zijn woonplaats of verblijfplaats had, en van wie men geen bericht heeft ontvangen zodat men niet weet of hij levend of dood is.

Wanneer een persoon sinds meer dan 3 maanden afwezig is, kan de rechtbank van eerste aanleg op verzoek van iedere belanghebbende of van de procureur des Konings een beslissing vaststelling van vermoeden van afwezigheid afleveren. Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de vrederechter van de laatste woonplaats van de afwezige.

Heeft de betrokkene niemand tot zijn algemeen gevolmachtigde aangewezen, dan wijst de vrederechter een gerechtelijk bewindvoerder aan. Dit wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, in twee regionale en één nationaal verspreide krant. Binnen de maand na zijn aanstelling moet de bewindvoerder een verslag opmaken waarin hij de vermogenstoestand van de afwezige in kaart brengt en het overmaken aan de vrederechter. Jaarlijks moet hij ook rekenschap afleggen van zijn beheer. De bewindvoerder heeft tot taak de goederen van de vermoedelijke afwezige als een goed huisvader te beheren. Hij vertegenwoordigt hem ook in alle contracten en procedures. Om bepaalde handelingen te kunnen stellen - bijvoorbeeld om goederen van de afwezige te kunnen verkopen - heeft de bewindvoerder een bijzondere machtiging van de vrederechter nodig. Ook wanneer een erfenis openvalt waarin de afwezige gerechtigd is, kan de bewindvoerder deze slechts verwerpen of aanvaarden in naam van de afwezige na machtiging door de vrederechter.

LET OP! De bewindvoerder kan de nalatenschap enkel aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Dit betekent dat een inventaris moet opgesteld worden waaruit blijkt welke balans er bestaat tussen de goederen en de schulden. Hierdoor zal de erfgenaam die aanvaardt, nooit méér schulden moeten betalen dan de waarde van de goederen die hij ontvangt.

Ook in de verdeling van de erfenis wordt de afwezige vertegenwoordigd door de bewindvoerder. Is er geen aangesteld en heeft de afwezige voor zijn vertrek geen gevolmachtigde aangeduid, dan kan de vrederechter een notaris aanwijzen om de afwezige te vertegenwoordigen.

WEETJE Duikt de afwezige plots weer op, dan kan hij derdenverzet instellen tegen het vonnis waarin de rechtbank het vermoeden van afwezigheid heeft vastgesteld. Op dat moment komt er een einde aan het mandaat van de gerechtelijk bewindvoerder. De teruggekeerde afwezige krijgt de goederen terug die tijdens de periode van zijn afwezigheid voor zijn rekening werden beheerd of verworven. Handelingen die zijn gerechtelijk bewindvoerder of de notaris tijdens zijn afwezigheid hebben gesteld, moet hij echter aanvaarden.

Zodra 5 jaar zijn verlopen sinds het vonnis waarbij het vermoeden van afwezigheid werd vastgesteld of 7 jaar sinds men voor het laatst nieuws ontving, kan een verklaring van afwezigheid worden uitgesproken door de rechtbank van eerste aanleg op verzoek van iedere belanghebbende of van de procureur des Konings. Ook dit vonnis wordt in het Belgisch Staatsblad en in dagbladen gepubliceerd. De beslissing wordt overgeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de laatste woonplaats van de afwezige. Vanaf die datum wordt de afwezige als overleden beschouwd.

WEETJE Ook na 5 jaar kan de teruggekeerde afwezige derdenverzet instellen tegen de verklaring van afwezigheid. Hij krijgt dan zijn goederen en al de goederen die hij tijdens zijn afwezigheid had moeten verkrijgen terug in de staat waarin ze zich bevinden, alsook de prijs van goederen die ondertussen eventueel zouden zijn verkocht. Een goed kopen van iemand die afwezig is verklaard, kan dus gevaren inhouden...

WEETJE Ook al keert de afwezige na het vonnis van verklaring van afwezigheid terug, toch blijven zijn huwelijk en zijn huwelijksvermogensstelsel ontbonden.

Een vermiste

Als geen akte van overlijden kan worden voorgelegd, kan de rechtbank van eerste aanleg een vonnis van gerechtelijke verklaring van overlijden afleveren van iedere persoon die in levensbedreigende omstandigheden verdween, indien zijn lichaam niet kon worden teruggevonden of geïdentificeerd en zijn overlijden gelet op de omstandigheden als zeker kan worden beschouwd.

Is de verdwenen persoon betrokken bij een erfenis, dan wijst de rechtbank een notaris aan die zijn belangen vertegenwoordigt tot het tijdstip waarop het vonnis met de verklaring van overlijden wordt uitgesproken. De gerechtelijke beslissing tot verklaring van overlijden stelt de datum van het overlijden vast en wordt overgeschreven bij de burgerlijke stand van de woonplaats van de overledene.

Erfgenamen opsporen

Doorgaans zijn de (potentiële) erfgenamen voldoende bekend, soms moeten ze opgespoord worden. De notaris weet hier weg mee. Hij kan een aantal databanken en registers raadplegen om tot een volledige juridische wedersamenstelling van de familie te komen. Indien nodig laat hij zich bijstaan door gespecialiseerde genealogen (stamboomonderzoekers). Alleen in uiterst uitzonderlijke gevallen moet een privédetective worden ingeschakeld.
[Knack.be]

Chinobu
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 02 mar 2018 14:59

Dank je wel!!

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”