Pagina 1 van 1

Erfenis 'Langstleeft al' - erfenis van grrotouders blote eigendom

Geplaatst: 11 feb 2018 19:42
door jac1
Beste,

Zopas uitleg gekregen van de notaris. Erfenis met huwelijkscontract 'Langst leeft al'. Alles gaat naar de langst levende, met uitzondering van de levensverzekeringen en de erfenis die de overledene gekregen had van zijn ouders. Daarvan krijgt langstlevende enkel het vruchtgebruik.

1. Als kinderen mogen wij weten over welk kapitaal onze blote eigendom gaat?
2. De erfenis van de grootouders werd ten onrechte toegewezen in volle eigendom aan de langstlevende. Notaris bleek niet op de hoogte te zijn van deze erfenis (hoe kan dit?). Via de broers/zussen van de overledene kunnen wij wel achterhalen over welke bedragen dit gaat.
Moeten wij dit aanvechten? Of wat kunnen we ermee doen?
Eerste gedachte is, niets doen want na overlijden van de langstlevende komt alles naar de kinderen. => Hier kunnen we niet op rekenen daardoor hadden wij liefst dat alles onmiddellijk juist vast staat (dus in blote eigendom).

Dank voor jullie antwoord

Re: Erfenis 'Langstleeft al' - erfenis van grrotouders blote eigendom

Geplaatst: 11 feb 2018 20:31
door Sirkii
De erfenis die de overledene gekregen had van zijn ouders is waarschijnlijk vermengd geraakt met het gemeenschappelijk geld en dus niet meer traceerbaar. Om erfenissen onvermengd te houden moeten ze op en aparte rekening gebleven zijn waarbij het koppel enkel de opbrengsten (intrest) uitbetaald kreeg.

Re: Erfenis 'Langstleeft al' - erfenis van grrotouders blote eigendom

Geplaatst: 12 feb 2018 20:16
door jac1
Thx voor uw antwoord.
Dit stond op een afzonderlijke rekening. Op zijn naam. Langstlevende zal waarschijnlijk een volmacht gekregen hebben? (Overledenen was de laatste jaren niet volledig meer bij machte).
Hoe kunnen wij dit achterhalen?

Weet iemand ook antwoord op vraag 1?

Re: Erfenis 'Langstleeft al' - erfenis van grrotouders blote eigendom

Geplaatst: 13 feb 2018 10:58
door wanton
Is moeilijk te bewijzen. Roerende goederen als geld worden , als er kinderen zijn, steeds als gemeenschappelijk gezien.

Blote eigendom is ook eigendom. Dus de kinderen/erfgenaam mogen en moeten weten hoeveel dat is. De normale werkwijze is ten andere dat die gelden op hun naam geblokkeerd worden.