uit onverdeeldheid treden

dierickx luc
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

uit onverdeeldheid treden

#1 , 09 jan 2018 11:29

Beste,
2 jaar geleden is mijn moeder gestorven en heeft ons een kleine erfenis nagelaten. Om onze vader geen extra verdriet aan te doen zijn de 5 kinderen vrijwillig in onverdeeldheid gegaan wat betreft de erfenis van mama. Ondertussen zijn een paar van de erfgenamen een nieuw leven begonnen en willen we allemaal uit onverdeeldheid treden. Hoe moeten we dat doen en heeft dat een gevolg voor onze vader?
mvg Luc Dierickx

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5396

#2 , 09 jan 2018 15:17

Als uw ouders getrouwd waren volgens het wettelijke stelsel dan heb je bij't overlijden van je moeder de blote eigendom geërfd van de halve gezinswoning (als die eigendom was van je ouders) en de blote eigendom van de helft van de roerende goederen. Je vader verkreeg het vruchtgebruik van de halve woning (en hield de volle eigendom van zijn helft) evenals het vruchtgebruik op de helft van de roerende goederen.

Het vruchtgebruik van de gezinswoning en de huisraad is absoluut. Alleen hij kan beslissen om te verkopen (bv nav verhuis naar een RVT).

Als de geërfde blote eigendom van het spaargeld niet op een aparte rekening gezet was (wat idd dikwijls niet gebeurd) dan vermengt dit geld met het geld dat de vader nog in volle eigendom heeft. In voorkomend geval kan je niet uit onverdeeldheid treden voor het geld.

Mocht het geld op een aparte rekening staan dan kan je de blote eigendom onder jullie doen verdelen en je vader de restwaarde van het vruchtgebruik uitbetalen. Als je vader dit niet wil moet je naar de rechtbank. Je spreekt van een kleine erfenis; is het sop dan wel de ruzie waard ?

De situatie kan verschillend zijn indien er een huwelijkscontract was : gaande van "langs leeft al heeft" - dan heeft de vader alles in volle eigendom geërfd - tot volledige scheiding van goederen - dan is haar gedeelte van de goederen door de kinderen in volle eigendom geërfd (met uitzondering van het vruchtgebruik op de gezinswoning natuurlijk)

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#3 , 09 jan 2018 18:03

Volgens mij kan elke erfgenaam nog ten allen tijde de tegenwaarde van zijn blote eigendom (roerend, onroerend) opvragen aan de langslevende ouder. Met uitzondering van de gezinswoning. Ook als het spaargeld niet op een aparte rekening is gezet.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”