Hoe gebeurd een gerechtelijke verdeling

Mi Sueno
Topic Starter
Berichten: 173

Hoe gebeurd een gerechtelijke verdeling

#1 , 24 dec 2017 11:55

Beste,

Wij zitten momenteel in een impasse met 1 erfgenaam die zich in alle bochten wringt om de verdeling van een erfenis tegen te houden. Er wordt over niets gecommuniceerd en wij moeten maar wachten omdat hij nog niets wil beslissen.
De woning werd geschat door een erkend schatter, waar hij niet aan mee wou betalen, en hij wil die veeeeeeeel hoger verkopen, maar de waarde is er niet naar, oud huis niet geisoleerd uit 1953 veel werk aan veel koterij en op landbouwgrond , zonevreemd dus. We mogen ze ook nog niet te koop stellen, noch de inboedel die er is verdelen, want we hebben tijd zegt hij. Alles staat nu wat te verkommeren terwijl er kleinkinderen zijn die wel bepaalde dingen uit het huis kunnen gebruiken.

Wij vragen ons dus af, hoelang men moet wachten om een procedure op te starten voor een gedwongen verkoop want ik heb geen zin in maanden/ jarenlange strijd.

En het belangrijkste : hoe gaat dit nu allemaal in zijn werk. Waar moet men mee beginnen en heeft iemand enig idee hoelang zo een procedure kan duren?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 24 dec 2017 12:57

Er is geen termijn. Hoe sneller je resultaat wil des te sneller moet je handelen.
Hoelang de procedure voor het gerechtelijk verkopen van een huis gemiddeld duurt weet ik niet.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Mi Sueno
Topic Starter
Berichten: 173

#3 , 24 dec 2017 14:06

Hallo,
Bedankt voor je snelle reactie. Dus in feite kunnen wij alles opstarten?

Moeten wij dit via advocaat doen? Want het is niet alleen het huis en inboedel maar hij wil ook niet mee tekenen voor vrijgave bankrekeningen :roll:





In feite hangen wij af van zijn goodwill, tijd genoeg zei hij . De mens is al 62 jaar....geld genoeg geen kinderen , hij wil alleen moeilijk doen.

Reclame

Leyen
Berichten: 81

#4 , 30 dec 2017 01:34

Sinds 2011 is een gerechtelijke vereffening verdeling gebonden aan termijnen. Niemand kan gedwongen worden in onverdeeldheid te blijven. Termijn procedure kan aanslepen door veel werk notaris. Gedwongen verkoop huis ? Als er één element niet meewerkt kan het lang aanslepen. Let op op leegstand. Advocaat gespecialiseerd in familierecht zoeken en procedure opstarten.
:idea:

Mi Sueno
Topic Starter
Berichten: 173

#5 , 30 dec 2017 19:27

Hallo bedankt voor je reactie,

Zijn bij een advocaat geweest en donderdag zou mijn broer al een brief ontvangen hebben. Ik vraag nog steeds om een minnelijke schikking, indien hij na 13 januari niet heeft gereageérd wordt de procedure opgestart.

En ja hebben al gelezen dat er in die woonplaats na een jaar al leegstand gehoffen wordt...

Indien er geen toegiftes komen tijdens deze procedure kan dit alsnog lang aanslepen zei de advocate :roll:

Wij hebben een kandidaat voor de woning, met een goede prijs, bijna gelijk aan de schatting... Veel te weinig zegt hij. Maar wie gaat de kosten blijven doen en het onderhoud van de tuin?

Alvast een fijn eindejaar

Leyen
Berichten: 81

#6 , 31 dec 2017 12:51

Daar zit de knoop, voor iedereen is het beter om nog meer schade en verlies te voorkomen ... hoe spijtig deze dingen allemaal zijn. Minnelijke schikking altijd eerst proberen in alle rust. Zelf es proberen via online kan wonderen verrichten en de tegepartij goed stemmen; iedereen wint dan.
Veel geluk !
:idea:

Mi Sueno
Topic Starter
Berichten: 173

#7 , 12 mar 2018 21:09

Ik wou dit toch even noteren voor degenen die het ooit nodig zouden hebben.

Onze advocaat heeft een dagvaarding naar mijn broer gestuurd via deurwaarder . Op datum van de dagvaarding gebeurd er dus niet veel, er wordt een notaris aangesteld. Omdat de tegenpartij nogal veel notarissen als dieven bestempelde en het ons niet uitmaakte, bleven wij neutraal enkel degene die zij voorstelde werd geweigerd omdat deze naamgenoot was als hun advocaat. Toeval... enfin vandaag kregen wij dus de betekenis van het vonnis en de naam van de aangestelde notaris. Nu moet onze advocaat hem contacteren om onze eerste " afspraak" vast te leggen. Wij hopen dat er al een en ander kan vastgelegd worden. Een deelakkoord, advocaat zei dat dig heel soms al kan bij een eerste gesprek. De chantage met de geblokkeerde bankrekening zal ik zeker vragen om ter sprake te brengen.
En dan zijn we vertrokken. Ik hoop dat we er snel doorheen geraken. Ik vraag nog steeds de openbare verkoop. En natuurlijk de vrijgave van de bankrekeningen . Wat zo een makkelijke verdeling zou moeten zijn, wordt onmogelijk gemaakt door gewoonweg koppigheid. Ik ben blij met de nieuwe regeling want mijn broer zijn echtgenote heeft zo 9 jaar de verkoop van haar ouderlijke woning tegengehouden.

Wordt vervolgd...

Vaeyens
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#8 , 08 mei 2018 13:37

“Sinds 2011 is een gerechtelijke verdeling vereffening gebonden aan termijnen .” Niemand kan gedwongen worden om in onverdeeldheid te blijven. Hoe is het dan mogelijk dat deze procedures oneindig lang duren. Dit spreekt elkaar zo tegen !

Mi Sueno
Topic Starter
Berichten: 173

#9 , 08 mei 2018 18:38

Ja wij wachten nog steeds op de tegenpartij hun goede wil om een datum vast t leggen bij de notaris.

En ik baal van de onduidelijke en ontwijkende antwoorden van mijn advocaat. Een eis tot openbare verkoop kan dus gesteld worden, en ik weet nog steeds niet of de tegenpartij dit maanden kan tegenhouden zonder een geldige reden.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”