Vruchtgebruiker inboedel aansprakelijk voor schulden uit erfenis?

Stephanie01
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Vruchtgebruiker inboedel aansprakelijk voor schulden uit erfenis?

#1 , 08 dec 2017 15:33

Hallo,
Weet iemand of iemand die vruchtgebruik op een inboedel erft in die hoedanigheid ook mede-aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele schulden uit de nalatenschap, samen met de erfgenamen van de naakte eigendom?
Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38602

#2 , 08 dec 2017 22:23

Dat zijn de erfgenamen bij mijn weten niet de vruchtgebruiker. Uw recht is een ander recht dan dat van de eigenaar en staat er tgo derden los van.
Burgerlijk wetboek.
Art. 578. Vruchtgebruik is het recht om van een zaak waarvan een ander de eigendom heeft, het genot te hebben, zoals de eigenaar zelf, maar onder
verplichting om de zaak zelf in stand te houden.
Art. 595. <W 14-07-1976, art. IV, 7> De vruchtgebruiker kan persoonlijk de vruchten genieten, hij kan verpachten, of zelfs zijn recht verkopen of
afstaan om niet

Art. 599. De eigenaar mag noch door zijn daad, noch op enige andere wijze aan de rechten van de vruchtgebruiker afbreuk doen.
Zijnerzijds kan de vruchtgebruiker, bij het eindigen van het vruchtgebruik, geen vergoeding vorderen voor verbeteringen die hij zou beweren te hebben aangebracht, al mocht de waarde van de zaak hierdoor zijn vermeerderd.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#3 , 08 dec 2017 22:49

Wie het vruchtgebruik verkrijgt via een nalatenschap is ook een erfgenaam.
Zo zijn echtgenoten jegens elkaar zelfs reservataire erfgenamen voor het vruchtgebruik.

Art. 731. <W 14-05-1981, art. 7> De erfenissen komen toe aan de kinderen en afstammelingen van de overledene, aan zijn noch uit de echt noch van tafel en bed gescheiden echtgenoot, aan zijn bloedverwanten in de opgaande lijn (aan zijn bloedverwanten in de zijlijn en aan zijn wettelijk samenwonende binnen de grenzen van de rechten die hem zijn toegekend), in de orde en overeenkomstig de regels die hierna worden bepaald. <W 2007-03-28/39, art. 3, 013; Inwerkingtreding : 18-05-2007>
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

Sirkii
Berichten: 5414

#4 , 10 dec 2017 10:29

De verplichting de blote eigendom in stand te houden verplicht de vruchtgebruiker om de intresten op de schuldn te betalen en de hoofdsom bij vervaldatum voor te schieten (of de blote eigenaar intrest te betalen op de door de blote eigenaar betaalde hoofdsommen). Lukt die betaling niet dan kan gerechterlijk de verkoop van (delen van) de blote eigendom verkregen worden.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”