onroerende belasting na schenking

haas
Topic Starter
Berichten: 112

onroerende belasting na schenking

#1 , 01 dec 2017 11:18

grootmoeder heeft haar deel(1/2) van de woning geschonken via notariele akte aan haar kleinzoon(enig kind).De moeder(dochter van grootmoeder eveneens enig kind) bezit de andere helft van de woning(door erfenis overlijden vader).Haar kleinzoon gaat in de woning wonen.Wie betaald de onroerende voorheffing?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5414

#2 , 01 dec 2017 16:29

Normaliter verwierf de moeder bij overlijden van haar vader de helft van de blote eigendom en behield de grootmoeder de helft van de volle eigendom en erfde ze van de andere helft het vruchtgebruik.

De vruchtgebruiker betaalt de onroerende voorheffing (en geeft het KI aan in vak 1106/2106 als het een tweede woning betreft)

De grootmoeder schonk waarschijnlijk de naakte eigendom van haar helft aan de kleinzoon en behield het vruchtgebruik. Zij blijft dus de onroerende voorheffing betalen doch kan - als ze dat wil - huur vragen aan uw zoon of bv afspreken dat uw zoon in ruil voor het woonrecht alle kosten betaalt.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 01 dec 2017 18:54

“grootmoeder heeft haar deel(1/2) van de woning geschonken via notariele akte aan haar kleinzoon(enig kind).De moeder(dochter van grootmoeder eveneens enig kind) bezit de andere helft van de woning(door erfenis overlijden vader).Haar kleinzoon gaat in de woning wonen.Wie betaald de onroerende voorheffing?”

“Art.1419.De ene echtgenoot kan zonder de toestemming van de andere niet onder de levenden beschikken om niet over goederen die deel uitmaken van het gemeenschappelijk vermogen.”(Burgerlijk Wetboek = B.W.).

‘grootmoeder heeft haar deel(=1/2 blote eigendom+1/2 vruchtgebruik) van de woning geschonken via notariele akte aan haar kleinzoon‘. Ik ga ervan uit dat die schenking gebeurde na het overlijden van haar echtgenoot(=grootvader van haar kleinzoon). Wat bedoelt u met onroerende voorheffing? Grootmoeder is geen ‘onroerende voorheffing’(?) meer verschuldigd op wat ze schonk.

“Art.745bis.§ 1.Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap...”(B.W.).
De grootmoeder =langstlevende echtgenote kan haar dochter dan enkel dit vruchtgebruik schenken dat ze krachtens art.745bis B.W. erft op de resterende helft van de woning.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

haas
Topic Starter
Berichten: 112

#4 , 02 dec 2017 00:01

De grootmoeder woont er niet meer.Zit in rvt instelling.
Ze heeft haar gedeelte van de woning (vruchtgebruik) aan kleinzoon geschonken via notaris,haar kleinzoon gaat na verbouwing daar wonen.Het andere gedeelte(naakte eigendom) behoort toe aan haar dochter,moeder van kleinzoon,en deze blijft dat behouden.
Het betreft het KI

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 02 dec 2017 11:43

“Art.9.Wanneer in een belastbaar tijdperk het kadastraal inkomen wordt vastgesteld of gewijzigd, of de bestemming van een onroerend goed wordt gewijzigd, worden de inkomsten van dat tijdperk vastgesteld in verhouding tot de werkelijke duur, uitgedrukt in dagen, van elk deel van het belastbare tijdperk vóór en na de wisseling van omstandigheden.”(Wetboek Inkomstenbelastingen).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 02 dec 2017 19:31

Het zou me verwonderen dat grootmoeder alles heeft geschonken : 1/2 VE plus 1/2 VG. Eigenaardig.
In alle geval , de vruchtgebruiker ( per 1 januari) betaalt de onroerende voorheffing. Als die niet de bewoner is, ontvangt hij ook de huur.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”