Niet uitvoeren wilsbeschikking door schuldeiser. Wat met testament ?

Anneke62
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Niet uitvoeren wilsbeschikking door schuldeiser. Wat met testament ?

#1 , 16 nov 2017 17:10

Ik heb een schuld bij de bank.
Ik ben in CSR.
Mijn broer stelt een minnelijke schikking voor om mij uit CSR te halen.
Bank gaat akkoord en bevestigd dit ook aan de schuldbemiddelaar.
Een maand na zijn overlijden komt er een testament voor de dag waarin ik alles erf.
De bank wil nu niet meer weten van de minnelijke schikking.
Wat nu met zijn uiterste wilsbeschikking ? Vervalt die ook en kan het zijn dat hierdoor zijn testament vervalt ?
Belangrijk, want dan valt zijn nalatenschap open naar mij en mijn zus en krijgt de bank toch maar de helft.
Dit is een voor mij een goede uitvalsbasis voor onderhandelingen met de bank.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Anneke62
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#2 , 16 nov 2017 17:13

Laatste zin is
" Dit is voor mij een goede uitvalsbasis voor onderhandelingen met de bank "

iota
Berichten: 830

#3 , 17 nov 2017 11:32

Ik vrees dat ik niet mee ben met dit verhaal.
Uw broer treft een minnelijke schikking met de bank om uw schulden te regelen. Dan overlijdt uw broer. En nu komt de bank terug op de afspraak?
Dit lijkt me niet onlogisch, aangezien degene die garant stond voor de betaling van de schulden is overleden. Of zie ik dat verkeerd? Dit kan nu toch niet meer op deze manier worden uitgevoerd?

Ondertussen blijkt dat u enige erfgenaam bent van uw broer.
Waarom denkt u dat het testament van uw broer zou vervallen omdat de deal met de bank niet meer doorgaat?
Allicht wil de bank nu dat uw schulden worden afgehouden van de erfenis, toch?

Of is uw probleem dat de bank akkoord ging met een lagere terugbetaling (minnelijke schikking), maar de volle pot eist nu u die kan betalen?
Dan vraag ik me af in welk stadium die deal tussen de bank en uw broer juist zat. Als alles in kannen en kruiken was, door alle partijen getekend en al, enkel de betaling was nog niet uitgevoerd voor het overlijden, kan ik me voorstellen dat deze nu misschien een schuld is van de erfenis van uw broer. Maar om hier iets zinnigs over te zeggen, hebt u een specialist in erfrecht nodig die alle details bekijkt.
Wat zegt uw notaris?

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 17 nov 2017 12:21

“Art.1134.Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet. Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun wederzijdse toestemming of op de gronden door de wet erkend...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.)
De bank kan dus niet herroepen “Bank gaat akkoord en bevestigd dit ook aan de schuldbemiddelaar.”, tenzij het akkoord zulke mogelijkheid tot herroeping omvat.

“Art.1011.De legatarissen onder algemene titel moeten de afgifte vragen aan de erfgenamen aan wie de wet een voorbehouden erfdeel toekent...”(B.W.). Raadpleeg zo nodig een notaris.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

iota
Berichten: 830

#5 , 17 nov 2017 12:46

Ik neem aan dat uw broer een alleenstaande zonder kinderen was en dat jullie ouders overleden zijn. Dan kan bij bij testament zijn erfenis overmaken aan wie hij wil. Uw zus kan enkel nog erven als zijn testament om de één of andere reden niet rechtsgeldig zou zijn. B.v. niet gedateerd of broer was dement toen hij het opstelde.
Andere zaken, zoals afspraken met de bank die al dan niet doorgaan, kunnen hier geen invloed op hebben.

Aangezien u nog steeds in CSR bent, gaat de erfenis naar uw schuldbemiddelaar die daarmee de schulden regelt. Zijn die daarmee volledig afbetaald, dan kan u stappen ondernemen om uit CSR te geraken.
Maar opgelet: als dat een serieuze erfenis is, kan het zijn dat men de restschulden niet meer kwijtscheldt (zelfs als de erfenis niet volstaat en u daardoor verder in CSR moet blijven).

iota
Berichten: 830

#6 , 17 nov 2017 12:54

Daarom dus zeer belangrijk voor u of de bank verplicht is om die deal met uw broer na te komen. Indien wel, is dit zeer gunstig voor u, dus zeker goed juridisch advies inwinnen als de bank er onder uit wil.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#7 , 17 nov 2017 12:58

Wat heeft de bank juist aan de schuldbemiddelaar bevestigd?

iota
Berichten: 830

#8 , 17 nov 2017 13:00

Indien de deal met de bank rechtsgeldig is, is dat waarschijnlijk ook een schuld van uw broer geworden die uit de erfenis moet worden betaald en gaat dat niet via uw CSR.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”