Erfenis

adi100
Topic Starter
Berichten: 71
Juridisch actief: Nee

Erfenis

#1 , 24 okt 2017 07:15

Mijn schoondochter haar vader is gestorven.

Nu zou ze willen afstand doen van de erfenis, moet zij daatvoor betalen wanneer ze afstand doet ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Blaatpraat
Berichten: 3793

#2 , 24 okt 2017 10:27

Ja, je moet hiervoor griffierechten betalen.

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#3 , 24 okt 2017 10:38

Het verwerpen van een erfenis is niet moeilijk.
Men moet gewoon een “verklaring van verwerping” afleggen bij de burgerlijke griffie van de rechtbank van Eerste Aanleg van het arrondissement van wettige woonplaats van de overledene (niet van de plaats van overlijden). Dit wordt dan opgenomen in een bijzonder register.
Men kan dit persoonlijk doen, of bij volmacht. De kosten hiervoor liggen niet hoger dan een kleine honderd euro. Ook de aangestelde notaris – indien die er is – kan dit, tegen vergoeding, in uw plaats doen.
Wanneer iemand een erfenis verwerpt, komt de volgende erfgename in rang in zijn plaats, bijvoorbeeld zijn kinderen. Ook zij mogen de erfenis verwerpen, maar opgelet, het is goedkoper indien iedereen dit tegelijkertijd doet, want elke verklaring moet apart geregistreerd en betaald worden.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Reclame

Sirkii
Berichten: 5396

#4 , 24 okt 2017 10:52

Ook géén dadan van erfopvolging uitvoeren : huis niet leegmaken. Huur niet opzeggen (sneu voor de verhuurder maar 't is nu eenmaal zo), ...

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 24 okt 2017 12:09

“Art.784.De verwerping van een nalatenschap wordt niet vermoed : zij moet worden gedaan door middel van een verklaring afgelegd ten overstaan van een notaris, in een authentieke akte. Binnen vijftien dagen volgend op de authentieke akte, wordt de verwerping door toedoen van de notaris en op kosten van de verwerpende erfgerechtigde bekendgemaakt door een mededeling in het Belgisch Staatsblad. Ingeval de verwerper of verwerpers op eer verklaren in de akte dat volgens hun kennis het nettoactief van de nalatenschap niet meer bedraagt dan 5 000 euro, wordt de verklaring van verwerping bedoeld in het eerste lid, kosteloos verleden en geregistreerd en wordt zij vrijgesteld van de betaling van recht op geschriften en bekendmakingskosten. Elke drie jaar, op de verjaardag van de inwerkingtreding van deze bepaling, wordt het bedrag van 5 000 euro van rechtswege aangepast aan het indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand die aan de aanpassing voorafgaat. Het aanvangsindexcijfer is het indexcijfer van de maand die voorafgaat aan de maand tijdens welke deze bepaling in werking treedt.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#6 , 24 okt 2017 12:50

Vroeger kon dat voor 35 EUR op de griffie van Rechtbank van Eerste Aanleg.

Nu niet meer: de geldmachine moet draaien en de kassa rinkelen

Nu moet de notaris een authentieke akte opstellen met alle bijkomende secundaire kosten er nog bovenop.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Franciscus
Berichten: 38594

#7 , 24 okt 2017 14:52

Dat wil niet zeggen dat de dochter niet zal aangesproken worden voor de begrafeniskosten en voor de laatste ziekenhuisfacturen en dergelijke.
Die moeten betaald worden door de afstammelingen gezien onderhoudsplicht.

Aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving is dan beter.
Loopt u inderdaad via notaris.

Blaatpraat
Berichten: 3793

#8 , 24 okt 2017 16:47

Dat wil niet zeggen dat de dochter niet zal aangesproken worden voor de begrafeniskosten en voor de laatste ziekenhuisfacturen en dergelijke.
Die moeten betaald worden door de afstammelingen gezien onderhoudsplicht.
Die kun je perfect laten betalen met de gelden van de overledene, ook al verwerp je de erfenis.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”