Afleveringstermijn van een notariële akte van erfopvolging bij betwisting van een authentiek testament ?

Vliegende hollander
Topic Starter
Berichten: 69
Juridisch actief: Nee

Afleveringstermijn van een notariële akte van erfopvolging bij betwisting van een authentiek testament ?

#1 , 23 mei 2017 16:20

Binnen welke "termijn" moet een notaris, op vraag van één of meer van de erfgenamen of legatarissen, de notariële akte van erfopvolging opmaken én er uitgifte van doen wanneer er betwisting bestaat omtrent de rechtsgeldigheid van een authentiek testament, wetende dat de successie-aangifte binnen de vier maanden na overlijden moet worden ingediend bij de Vlaamse Belastingdienst in Aalst ?

Moet er een voorlopige akte worden opgesteld en later eventueel dan een verbeterende akte van erfopvolging ?

Bestaan hierover concrete reglementaire bepalingen of aanbevelingen binnen de notariswereld ?


De Vlaamse Belastingdienst verleent voortaan allicht geen uitstel (meer) voor het indienen van een successie-aangifte.

Een akte van erfopvolging is evenwel nodig om de successie-aangifte correct te kunnen opmaken voor diegenen die een afzonderlijke aangifte willen indienen.


Beste dank voor alle nuttige informatie daarover !

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 mei 2017 22:31

Er is hier geen enkele wettelijke termijn die dit regelt. De notaris die het dossier zou laten liggen, riskeert wel dat zijn aansprakelijkheid in het gedrang komt wegens nalatigheid. Dat is de enige 'termijn' die van toepassing zou kunnen zijn.

Als het dossier binnenkomt, moeten we enkele gegevens hebben vooraleer we de akte van erfopvolging kunnen verlijden:

- gegevens van de stamboom
- overlijdensattest
- kopie van huwelijkscontract en de wijzigingen
- giften tussen echtgenoten
- eigenhandig testament te overhandigen door erfgenamen
- kopie van eigenhandig testament dat door collega-notaris zal neergelegd worden in een proces-verbaal
- authentiek testament (dat geregistreerd dient te worden)
- eventueel opzoeking bij het registratiekantoor bij echt oude mensen die misschien voor 1976 een testament of gifte zouden gemaakt hebben
- rijksregisternummers en btw-hoedanigheid van alle erfgenamen en de overledene (deze kunnen we meestal zelf terugvinden, maar soms niet)

Eenmaal alle erfgenamen gekend zijn, kan de notaris notificaties uitvoeren op hen. De termijn hiervoor is 15 dagen. Dus als alles heel snel gaat, heb je je akte van erfopvolging na 16 dagen.

De akte van erfopvolging heb je niet nodig om je aangifte in te dienen. De akte van erfopvolging speelt zich af in het burgerrechtelijke verhaal van de nalatenschap, de aangifte in het fiscale gedeelte. Vertraging bij de akte van erfopvolging is geen excuus om te laat je aangifte in te dienen.

Het ware best dat je je aangifte indient met de devolutie zoals weergegeven in het testament. Immers, zolang het testament niet vernietigd is, sorteert dit document rechtsgevolgen.

Ofwel zou je gemotiveerd uitstel kunnen vragen bij Vlabel. Je zal een belastingverhoging aan je been hebben, maar 1% extra op de te betalen belasting (dus niet een verhoging van de schijf!) is erg weinig. Dat kan goedkoper zijn dan later bij de notaris een tweede, correcte akte van erfopvolging te vragen.

Als het een procedureslag zal worden, dien je je aangifte nu in. Vlabel zal heffen en je betaalt. Na de uitspraak van de rechtbank kun je een tweede aangifte indienen op grond van art. 3.3.1.0.6 VCF en teruggave van erfbelasting vragen op grond van art. 3.6.0.0.4 VCF.


Artikel 3.3.1.0.6. (01/01/2017- ...)

In de volgende gevallen moet binnen dezelfde termijnen als vermeld in artikel 3.3.1.0.5, § 2, een nieuwe aangifte ingediend worden bij de bevoegde entiteit van de Vlaamse administratie :
[...]
3° als er een verandering in de devolutie van de nalatenschap ontstaat;
[...]

In de gevallen, vermeld in het eerste lid, 1° tot en met 4°, moet de aangifte ingediend worden door de personen, vermeld in artikel 3.3.1.0.5, tenzij slechts bepaalde erfgenamen, legatarissen of begiftigden uit de gebeurtenis voordeel trekken, in welk geval alleen die tot aangifte zijn verplicht.

In het geval, vermeld in het eerste lid, 1°, begint de aangiftetermijn vanaf de datum van de machtiging of de goedkeuring.

In de gevallen, vermeld in het eerste lid, 2° tot en met 4°, begint de aangiftetermijn op een van de volgende data :
1° vanaf de datum van het vonnis, niettegenstaande verzet of beroep, of van de dading als het gaat om een betwist recht;
2° vanaf de gebeurtenis in alle andere gevallen.

In het geval, vermeld in het eerste lid, 5°, moet de aangifte ingediend worden door :
1° de verwachter alleen als de overdracht plaatsvindt ten gevolge van het overlijden van de bezwaarde erfgenaam;
2° door de verwachter en de bezwaarde als de goederen op de verwachter overgaan tijdens het leven van de bezwaarde.

In het geval, vermeld in het eerste lid, 5°, begint de aangiftetermijn vanaf de datum van de devolutie, teweeggebracht door het overlijden van de bezwaarde of op een andere wijze. Als de devolutie krachtens een contract bij vervroeging plaatsvindt, worden datum en plaats van het contract met datum en plaats van het overlijden gelijkgesteld.

In het geval vermeld in het eerste lid, 6°, moet de aangifte worden ingediend, naar gelang van het geval, door de persoon die het levensverzekeringscontract afkoopt of door de persoon die de uitkering op grond van het contract verkrijgt.


Artikel 3.6.0.0.4. (01/01/2015- ...)

Wat de erfbelasting betreft, verleent het bevoegde personeelslid ook ontheffing van de erfbelasting in de volgende gevallen op voorwaarde dat een aangifte is ingediend binnen een termijn van vijf jaar vanaf 1 januari van het jaar waarin het recht tot teruggave is ontstaan, die het hierna vermelde feit aanduidt :
1° wanneer, na het openvallen van de nalatenschap, de actieve samenstelling ervan verminderd wordt, hetzij door :
a) het intreden van een voorwaarde of van elk ander voorval;
b) de oplossing van een geschil ingevolge een in kracht van gewijsde gegaan vonnis of een transactie.
De ontheffing is niet mogelijk als de vermindering van het actief het gevolg is van een ontbinding ingevolge het niet-uitvoeren door de erfgenamen, legatarissen of begiftigden van de voorwaarden van een contract;
2° wanneer een verandering in de devolutie van de nalatenschap ontstaat waardoor het aanvankelijk berekende bedrag kan worden verminderd;
3° wanneer in de gevallen, vermeld in artikel 2.7.4.1.2, de belanghebbende de werkelijke toestand aantoont, waardoor het aanvankelijk berekende bedrag kan worden verminderd.

De bepalingen van artikel 3.6.0.0.2 en 3.6.0.0.3 zijn onverminderd van toepassing op dit artikel.

Vliegende hollander
Topic Starter
Berichten: 69
Juridisch actief: Nee

#3 , 24 mei 2017 09:58

Dag Poene,

BEDANKT voor uw zéér professioneel antwoord !

Reclame

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#4 , 24 mei 2017 15:08

Vergeet ook niet om, als je de aangifte zou indienen vooraleer de kwestie afgehandeld is, voorbehoud te maken. Als je geen voorbehoud zou maken dan zou een dergelijke aangifte eventueel kunnen gelden als buitengerechtelijke bekentenis die het testament aanvaardt. (Dat staat in het laatste nummer van Tijdschrift voor Notarissen.)

Vliegende hollander
Topic Starter
Berichten: 69
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 mei 2017 07:43

Da's is inderdaad een héél wijze tip en aanbeveling, waarvoor eveneens dank.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”