verkoop huis

opa
Topic Starter
Berichten: 28

verkoop huis

#1 , 23 mei 2017 14:27

Schoonmoeder heeft in het verleden aan de drie kinderen via de notaris een notariële volmacht gegeven. Ondertussen is schoonmoeder dement en hebben de drie kinderen het huis verkocht. ( word 6 juni 2017 beschreven ).
Twee van de drie kinderen zouden de som van het huis willen verdelen door 4. ( drie kinderen plus de moeder).
Het derde kind dat in oneindigheid leeft met de twee andere wil dit niet, maar zegt ook niet wat zij eventueel zou willen.
Kan zij dit tegen houden? Of kan zij dit niet omdat het twee tegen één is?

Mvg,
Opa

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#2 , 23 mei 2017 14:47

Moet de moeder niet de helft krijgen, de andere helft word verdeeld door de drie kinderen.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

opa
Topic Starter
Berichten: 28

#3 , 23 mei 2017 15:21

Ik weet het niet, daarom mijn vraag. het gaat hier niet over een erfenis. Moeder is een jaar in een rusthuis en het huis bleef leeg staan, daarom hebben de kinderen besloten om het huis te verkopen. moeder is 91 jaar en zal nu en ook in de toekomst niets tekort komen, daarvoor is al gezorgd.

Reclame

Sirkii
Berichten: 5410

#4 , 23 mei 2017 16:26

Als het huis van uw moeder en vader samen was is bij het overlijden van uw vader de helft van het huis vererfd : De drie kinderen kregen elk de blote eigendom van de helft van het huis en uw moeder kreeg bovenop haar helft het vruchtgebruik.

In bovenstaand scenario wordt uw moeder de helft van de opbrengst + nog een bedragje voor de waarde van het vruchtgebruik op 91 jaar. De notaris kan je dit bedrag bezorgen.

Elk van de drie kinderen krijgt 1/6e van de opbrengst verminderd met 1/3 van de waarde van het vruchtgebruik op 91 jaar.

Je vraagt dus aan de notaris de uitbetaling navenant de eigendomssituatie (zoals hierboven beschreven). Normaal doet hij dit "automatisch" daar de eigendomsverdeling ook opgenomen is in de verkoopakte.

Bij overlijden van uw moeder zal voor de successie verondersteld worden dat uw moeder's deel nog aanwezig is (verminderd met bewijsbare uitgaven). Als uw moeder geen schenkingsdocumenten tekent gaat schenken ook niet meer. Ook een aangestelde bewindvoerder kan niet schenken (er zijn uitzonderingen)

opa
Topic Starter
Berichten: 28

#5 , 23 mei 2017 18:51

Sorry vergeten te zeggen dat het huis alleen van hun moeder was.

basejumper
Berichten: 4625
Locatie: Diest

#6 , 23 mei 2017 22:09

Als de moeder dement is dient er een voorlopig bewindvoerder aangesteld te worden. In elk geval is de volmacht niet bedoeld om gelden die de moeder - en de moeder alleen (gezien zij enig eigenaar is) - toekomen, naar de kinderen af te leiden.
Die tegoeden dienen op naam b$van de moeder te komen en worden pas verdeeld bij haar overlijden. Dus die ene dochter kan dat perfect tegenhouden. Zij kan vragen dat de normale spelregels gevolgd worden.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

opa
Topic Starter
Berichten: 28

#7 , 24 mei 2017 14:00

Bedankt iedereen voor jullie antwoord, heb gezegd dat ze beter contact opnemen met de Notaris en dat gaan ze doen.

willyboy
Berichten: 897

#8 , 24 mei 2017 20:43

Hoe kunnen kinderen besluiten om huis van nog in leven zijnde persoon te verkopen ?? TS spreekt niet van bewindvoerder of vrederechter . En dan nog hebben kinderen geen inspraak hierover .

bosprocureur
Berichten: 6856

#9 , 24 mei 2017 21:58

Hoe kunnen kinderen besluiten om huis van nog in leven zijnde persoon te verkopen ?? TS spreekt niet van bewindvoerder of vrederechter . En dan nog hebben kinderen geen inspraak hierover .

Eerste zin van de vraagstelling : Schoonmoeder heeft in het verleden aan de drie kinderen via de notaris een notariële volmacht gegeven. Ondertussen is schoonmoeder dement en hebben de drie kinderen het huis verkocht. ( word 6 juni 2017 beschreven ).

Zorgvolmacht kan m.i. perfect een oplossing voorzien voor beheer of verkoop bij dementie.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”