vruchtgebruik

willyboy
Topic Starter
Berichten: 897

vruchtgebruik

#1 , 19 mei 2017 14:29

Er zijn 2 berekeningen die verschillend zijn van notaris tot notaris .
De ene past wet Ladoux toe terwijl de andere het berekend volgen fiscus .
Waarom past men niet 1 regel toe ? Wie weet daar iets meer van ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 19 mei 2017 14:59

In het kort gezegd:
De regels van de fiscus dat is voor erfenissen.
Voor uitbetaling (afkoop) van vruchtgebruik de andere tabel(len).
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

willyboy
Topic Starter
Berichten: 897

#3 , 19 mei 2017 16:38

Als kinderen hun gedeelte van vader of moeder vragen . Als 1 van de 2 nog leeft . De regel is dan 50procent naar vader of moeder + nog een gedeelte naargelang hoeveel kinderen . Bv met 2 kinderen +33 procent .(het vruchtgebruik).Spreek enkel over geldsommen.
Deze 33 procent ...kan deze verschillend zijn van notaris tot notaris naargelang hij de tabellen kiest ? Sommige notarissen gaan die tabellen van ouderdom van +100 jaar uit de weg . Anderen dan weer niet . Dus ...kan je erfenis afhankelijk van grote zijn bij een andere notaris ?

Reclame

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#4 , 19 mei 2017 18:06

Er zijn meerdere manieren om vruchtgebruik te berekenen:

- berekening volgens Wetboek Successierechten of Vlaamse Codex Fiscaliteit: deze berekening voor de waarde van vruchtgebruik moet toegepast worden wanneer men een erfenis aangeeft aan de fiscus. Deze waarden zijn maar ruwe berekeningen en helemaal niet accuraat. Ze zijn ook hopeloos achterhaald want de levensverwachting van mannen en vrouwen evolueert constant terwijl deze berekening al jarenlang hetzelfde blijft.

- tabel Ledoux: deze is ontwikkeld door een academicus en is wijdverspreid. Ze is een veel betere berekening van wat vruchtgebruik waard is en houdt rekening met de sterftetabellen. Ze mag niet in fiscale zaken gebruikt worden, maar kan wel toegepast worden in burgerlijke zaken. Bijv. wanneer weduwe (vruchtgebruiker) samen met zoon (blote eigenaar) een huis verkoopt dan wordt de waarde van het vruchtgebruik soms wel eens volgens de methode Ledoux berekend. Dit komt voor wanneer de weduwe zoveel mogelijk geld wil uit de verkoop (om bv. het rusthuis te betalen) of wanneer de weduwe samen met stiefkinderen verkoopt. In andere gevallen, wanneer de weduwe goed bij kas zit of wanneer ze een goede band met haar zoon heeft, zal ze kiezen voor een berekening volgens het Wetboek Successierechten.

- berekening volgens ministeriële omzettingstabellen krachtens art. 745sexies BW: de wetgever heeft recent zelf een berekening van het vruchtgebruik gelanceerd. Deze berekening moet verplicht toegepast worden wanneer er in een nalatenschap ruzie over de waardering van het vruchtgebruik is. De rechtbank zal deze dan toepassen. De tabellen hiervan verschillen van Ledoux en voor beide valt er iets te zeggen. De details zijn statistiek en daar heb ik geen kaas van gegeten. Ik gebruik deze nieuwe omzettingstabellen heel vaak en verkies ze boven die van Ledoux omdat, als ze ruzie is, de rechtbank toch deze berekening zal opleggen. Ledoux is in mijn ogen passé. Alleen bij een gesplitste aankoop vruchtgebruik-blote eigendom kan Ledoux misschien nog nuttig zijn, als de berekening van de prijs van de vruchtgebruiker hoger is. Meestal wil de vruchtgebruiker zoveel mogelijk betalen om het aandeel van de blote eigenaar te doen verminderen.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”