Petrimoniumvenootschap of Burerglijke maatschap

K0ZZM0
Topic Starter
Berichten: 78

Petrimoniumvenootschap of Burerglijke maatschap

#1 , 21 apr 2017 15:01

Bij aankoop van onroerend goed via een BurgerlijkeMaatschap en onze 2 meerderjarige kinderen onmiddellijk worden opgenomen in de BM (met een voorafgaandelijke schenking voor hun deel van de 20% van een 1e pand) i.p.v. eerst op te richten en nadien te schenken.

Ik blijf echter met 2 vragen zitten waar ik geen antwoorden op vind:
· Wat is een mogelijk geldig leeuwenbeding bij het aankopen van een vastgoed, eigendom voornamelijk willen toebedelen aan de kinderen (bv. 90 delen kinderen 10 delen ouders) maar waarbij we de inkomsten – in 1e instantie natuurlijk voornamelijk willen gebruiken om volgende panden aan te kopen – maar op termijn voornamelijk als inkomsten voor de ouders wensen te behouden (bv. 90 ouders 10 kinderen)? Of is de hier voorgestelde verdeling: eigendom vnl. kinderen / inkomsten vnl. ouders an sich een oplossing om een leeuwenbeding te vermijden?
Op die manier optimaliseren we onze successieplanning en ons pensioen?
· Hoe dienen de onroerende inkomsten aangegeven te worden in de personenbelasting door ouders en kinderen (waarvan 1 nog studerend)? Voor roerende inkomsten is dit duidelijk door de bevrijdende roerende voorheffing bij bv. verkoop van een fonds in het fondsspaarplan.
Maar wat met onroerende / huurinkomsten. Gezien het fiscaal transparant karakter van de BurgerlijkeMaatschap worden de inkomsten in hoofde van de vennoten beschouwd en ook door hen aangegeven te worden in de personenbelasting ongeacht of deze worden uitbetaald of niet, lees ik overal. Mogelijks zie ik wat over het hoofd maar:
o Bij verhuur als woning aan particulier moet je de ontvangen huurinkomsten niet vermelden.
o Het Kadastraal Inkomen echter wel. Hoe moet dit door ons en de kinderen te worden aangegeven?
o De lening-intresten werken (gedeeltelijk) het KI weg. Hoe vermelden / verdelen door / tussen ons en de kinderen?
o De kapitaalaflossingen/rente, die een belastingvermindering oplevere. Hoe vermelden / verdelen door / tussen ons en de kinderen?
o Wat met de Onroerende Voorheffing. Vermits de BM het pand aankoopt vermoed ik dat de BM, op zijn zetel, de aanslag zal ontvangen?


Wat als de kinderen nog minderjarig zijn?

In welk opzicht verschilt deze constructie met een patrimoniumvenootschap? Voor en nadelen?
Kan iemand mij hierbij helpen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#2 , 21 apr 2017 15:41

DE oprichting van een burgerlijke maatschap is specialistenwerk. Dergelijke constructie dien je te laten begeleiden door een fiscalist, estate planner of een fiscaal stevig onderlegde notaris.
De meeste grootbanken hebben estate planners in dienst die daar kunnen in helpen.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”