Inventaris met eedaflegging. Boedelbeschrijving. Bijstand en vertegenwoordiging van een erfgenaam.

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

Inventaris met eedaflegging. Boedelbeschrijving. Bijstand en vertegenwoordiging van een erfgenaam.

#1 , 24 feb 2017 09:15

Erfgenamen die veronderstellen dat ze niet over alle en juiste informatie beschikken over schenkingen en goederen van de nalatenschap, hebben blijkbaar het recht om een inventaris (boedelbeschrijving) met bijhorende eedaflegging aan te vragen.

Daarbij heb ik enkele praktische vragen.

1. Mag een erfgenaam zich laten VERTEGENWOORDIGEN door een door hem gevolmachtigd andere notaris dan de notaris aangesteld door de overledene of door de andere erfgenamen ?

2. Mag hij bij die inventarisatie met eedaflegging laten BIJSTAAN
- door een eigen gekozen door hem gevolmachtigd notaris ?
- door een advocaat ?
- door een andere gevolmachtigde (boekhouder, kennis, enz...) ?

3. Mag de door de overledene aangestelde testamentuitvoerder zo'n inventaris met eedaflegging organiseren wanneer alle erfgenamen daarmee akkoord is ?


Dank voor alle praktische info over dergelijke delicate of gevoelig liggende zaken.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
lachertje
Berichten: 273

#2 , 24 feb 2017 13:17

geachte

ik spreek uit mij eigen ervaring, wij wilde ook een boedel beschrijf met eedaflegging, het lijkt simpel, uiteindelijk is het uitgedraaid op rechtszaak.
omdat de personen die de eed moesten komen afleggen dit niet wilde doen.

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#3 , 24 feb 2017 16:41

1. Het is niet toegelaten om een boedelbeschrijving via volmacht te laten doen. Op het einde van de boedelbeschrijving moet er een eedaflegging gebeuren. Dit is een hoogstpersoonlijke handeling en kan alleen door de partij zelf gebeuren. Dit is een van de weinig uitzondering waarvoor men geen volmacht kan geven (net zoals het onmogelijk is om een volmacht te geven aan een ander om jouw testament te maken).
Het antwoord op je vraag is dus nee.

2. Aangezien de boedelbeschrijving een notariële akte is, is de Notariswet van toepassing. Artikel 9 Notariswet bepaalt dat iedere partij zich mag laten bijstaan door een raadsman. U kan dus een advocaat meenemen naar de boedelbeschrijving.
Of dit een boekhouder/kennis kan zijn, zou ik moeten opzoeken in de rechtsleer. Daarvoor ontbreekt het mij nu de tijd.
Of dit een andere notaris kan zijn, wordt geregeld door art. 40 van de Deontologische Code voor notarissen:

"Artikel 40. De notaris die niet in rechte aangesteld is, weerhoudt zich ervan tussen te komen in de procedure als bijzonder raadsman, behalve op uitdrukkelijk verzoek van één der partijen. In dit geval respecteert hij de prerogatieven van de door de rechtbank aangestelde notaris, en blijft hij gehouden tot zijn algemene onpartijdigheidsplicht, die hem verbiedt zich te gedragen als de eenzijdige verdediger van de belangen van één der partijen. Hij onthoudt zich van deelname aan vergaderingen.

Toelichting
Wanneer één of meerdere notarissen aangesteld worden door de rechtbank is het niet wenselijk dat een andere notaris, zelfs wanneer hij de "vaste" notaris is van één der partijen, tussenkomt in het dossier. Het is evenwel niet mogelijk de cliënt te verbieden te rade te gaan bij wie hij wil, en deze tussenkomst blijft dus mogelijk. Rekening houdend met de omstandigheden zal de notaris die optreedt als raadgever zeer vaak voorkomen als iemand die partij kiest, hetgeen hem verboden blijft, zelfs wanneer hij niet instrumenteert. Daarom mag het hem in principe niet toegelaten worden deel te nemen aan vergaderingen (behalve, uiteraard, met het akkoord van de door de rechtbank aangestelde notarissen en alle partijen).
"

3. Een testamentuitvoerder is gerechtigd om zonder voorafgaande machtiging zich rechtstreeks tot de notaris te wenden en de boedelbeschrijving te vorderen, zelfs zonder akkoord van de erfgenamen. Dat kan hij doen krachtens artikel 1177, lid 2 Gerechtelijk Wetboek.

Reclame

Pistons
Topic Starter
Berichten: 60
Juridisch actief: Nee

#4 , 24 feb 2017 18:34

Beste Poene,

Dit is een gestoffeerd antwoord dat getuigt van grote klasse en stielkennis.
Dank je wel !

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”