Schenking naar de Filipijnen

Marc13
Topic Starter
Berichten: 26

Schenking naar de Filipijnen

#1 , 13 feb 2017 14:17

Mijn ouders willen een “onrechtstreekse schenking” doen aan hun kinderen, als “voorschot op de erfenis in rechte lijn”.
Kan een zoon, als houder van een “Algemene Volmacht” voor zijn broer, die in de Filipijnen woont, in dit geval optreden als gevolmachtigde? De schenking komt wel op een Belgische rekening van de begiftigde.
De praktische vraag is eigenlijk: Mogen de schenkers een aangetekende brief sturen naar de gevolmachtigde i.p.v. naar de Filipijnen en mag die gevolmachtigde de schenking aanvaarden in naam van zijn broer, eveneens per aangetekend schrijven ?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#2 , 13 feb 2017 14:57

Met een algemene volmacht kan men schenkingen aanvaarden. Dit staat ook zo in de wet (art. 933 Burgerlijk Wetboek): "(...) door een persoon die houders is van een volmacht waarbij hem de bevoegdheid is verleend om de gedane schenking aan te nemen of een algemene bevoegdheid om de schenkingen aan te nemen (...)".

Echter, deze vereiste is alleen opgelegd voor schenkingen in de notariële vorm. In de artikelsgewijze commentaar van art. 933 BW staat er: "Artikel 933 B.W. bevat enkele bijkomende vormvereisten voor de aanvaarding via volmacht. Die gelden enkel voor de schenking die in de notariële vorm is verleden. Zij zijn niet van toepassing voor de aanvaarding van schenkingen, die via één van de alternatieve schenkingsvormen tot stand zijn gekomen. (n18:H. DE PAGE, Traité VIII/1, p. 560, nr. 465; A. VERBEKE en I. VERVOORT, ‘Comparant bij volmacht', J. BAEL, H. BOCKEN, S. DEVOS, Chr. ENGELS, P. VANDENBERGHE en A. WYLLEMAN (eds.), Liber amicorum Christian De Wulf, Brugge, die Keure, 2003, p. 486, nrs. 28 en 29.)"

In jouw geval gaat het over de aanvaarding van een bankgift. De aanvaarding van deze bankgift is vormvrij. Natuurlijk is het aangewezen om hiervan een geschrift te hebben voor bewijsredenen. Het best zou een 'pacte adjoint' zijn die getekend wordt door alle partijen. Jij kan je broer vertegenwoordigen met de volmacht. Let erop dat 'schenkingen aanvaarden' in de volmacht vermeld wordt.
Ik zou niet werken met aangetekende brieven.
De pacte adjoint is nuttig omdat alle begiftigden kunnen verklaren de schenking op datum X aanvaard te hebben. De schenking moet gelijk zijn voor alle kinderen. Als de bankrekening van het ene kind later gecrediteerd wordt dan het andere kind kan dit nare gevolgen hebben. De oudste schenking heeft immers voorrang op een jongere schenking.

Marc13
Topic Starter
Berichten: 26

#3 , 13 feb 2017 16:18

Beste Mr Poene, zeer hartelijk dank voor uw buitengewoon snelle antwoord.
Wij werken inderdaad met een "pacte adjoint" en de schenking is dezelfde voor alle kinderen.
Schenkingen aanvaarden wordt vermeld in de volmacht.
Nogmaals dank en vriendelijke groeten !!

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”