vermogensplanning : schenking aandelen familiebedrijf

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

vermogensplanning : schenking aandelen familiebedrijf

#1 , 06 feb 2017 16:30

Schenking van aandelen van de familiale onderneming met voorbehoud van vruchtgebruik voor de ouders.

Art. 918, eerste lid BW bepaalt dat vervreemdingen aan erfgenamen in de rechte lijn met voorbehoud van vruchtgebruik worden vermoed in werkelijkheid schenkingen te zijn.
Indien een erflater aan een erfgerechtigde in rechte lijn een goed vervreemdt met voorbehoud van vruchtgebruik, dan moet deze schenking voor de waarde in volle eigendom (men houdt dus geen rekening met het feit dat de schenking bezwaard is met vruchtgebruik) worden aangerekend op het beschikbaar deel.
Ook bij een vervreemding onder voorbehoud van vruchtgebruik als voorschot op erfdeel, blijft de techniek van art. 918 BW interessant. Dergelijke clausule heeft dan immers tot gevolg dat het geschonken goed, zonder dat de gelijkheid van de erfgenamen wordt doorbroken, definitief aan de begiftigde wordt toebedeeld, daar de begiftigde de schenking in waarde kan inbrengen (voor zover de andere erfgenamen niet met de schenking hebben ingestemd tenminste).

Er is een schenking onder een verkoopsovereenkomst tussen de ouder en 2 kinderen. De moeder schenkt aandelen aan de dochter met behoud van vruchtgebruik, de zoon krijgt hetzelfde bedrag van de waarde van de aandelen in een geldsom. De schenking van de aandelen gebeurt buiten erfdeel. Een paar jaar nadien wordt er verzaakt aan het vruchtgebruik zodat de dochter nu de volle eigendom heeft van de aandelen. De verzaking van het vruchtgebruik werd niet notarieel gedaan. De zoon werd hiervan niet op de hoogte gebracht.
Is er hier dan nog sprake van een gelijkheid van de erfgenamen? Wordt deze overeenkomst hierdoor teniet gedaan?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#2 , 06 feb 2017 16:51

Wat bedoel je met "een schenking onder een verkoopsovereenkomst"?

Hoe is de schenking van de geldsom aan de zoon gedaan? Was dit als voorschot op erfdeel of buiten deel?

Verzaking aan vruchtgebruik hoeft inderdaad niet notarieel te gebeuren.

Welke overeenkomst zou desgevallend teniet gedaan zijn? Bedoel je een van de schenkingen of allebei de schenkingen?

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

#3 , 06 feb 2017 18:05

Schenking is gebeurd begin jaren 90, een vermomde schenking.
Er werd een som voorop gesteld om te verdelen, deze som werd opgesplitst in een schenking geldsom en een schenking geldsom om enerzijds een deel van de aandelen aan te kopen, anderzijds werd een deel van de aandelen geschonken (de zoon ontving dezelfde waarde maar in een geldsom). De aandelen, vermeld in de overeenkomst, werd nadien, zoals overeengekomen in de overeenkomst, geschonken, maar buiten erfdeel. Dit stond niet gespecifieerd in de overeenkomst!
Dus, een verzaking van het vruchtgebruik hoeft niet notarieel?
De 'verkoopovereenkomst'? gezien de voorwaarden niet gelijklopend zijn zoals overeengekomen in de overeenkomst.

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”