Vraag (dringend),

LLOUIS
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Vraag (dringend),

#1 , 26 jan 2017 13:53

Mijn minderjarige dochter (8) is bij testament - van een totaal onbekende / vreemde man - wellicht kennis van de moeder (geen huwelijk tss mezelf & moeder) via testament aangeduid als algemeen legataris .
Er zou een geldsom ter beschikking gesteld worden van zodra ze 18 jr is (vr studies) en zolang zij geen 18 --> op depositoboekje.
Vermits ik van de veronderstelling uitging dat een minderjarige niet zelf kon beslissen , noch de ouders maar de vrederechter,; ben ik naar de griffie gegaan met een kopie ..... daar zei men dat je niet kan verwerpen ttz dat je niets moet doen want ze is geen familie

Nu blijkt dat de man meer belastingschulden heeft dan baten dus negatief ..

Verhuurster heeft nu dagvaarding gestuurd ( na 1 jr) met de eis om de huur te betalen omdat de nalatenschap niet is verworpen.
Dis terug naar griffie vredegerecht (weliswaar niet waar man woonde en stierf , evenwel Vlaanderen !) nu zegt men tja je zal best eens contact op,nemen met de vrederechter van het desbetreffend kanton ..... en tja het is nog maar een dagvaarding .
1° kan je als niet familie verplicht worden een standpunt in te nemen inz. een erfenis ?
2° kan de verhuurster , welke nooit enige reactie stuurde de huur opeisen ?
3° hoe , als het dan toch moet (? ) erfenis weigeren ? kan ik onderhoud vragen met de vrederechter in het betreffende kanton?

met dank

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KimSe
Berichten: 697

#2 , 26 jan 2017 14:04

In geval van minderjarige erfgenamen moet er zowiezo een boedelbeschrijving worden opgemaakt vooraleer er aanvaard kan worden...

"Zomaar" aanvaarden in geval er een minderjarige erfgenaam is, kan niet...

Wanneer is die persoon overleden?
Hoe weten jullie van het testament? Via een notaris?
Hoe is die verhuurster bij jullie terecht gekomen?

LLOUIS
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 26 jan 2017 15:34

man is blijkbaar vorig jaar overleden
via de politie op de hoogte .... en dossier lag bij ex-advokaat van ex .....
wellicht is huurster via advokaat bij de ouders v kind terechtgekomen
hoofdvraag is eigenlijk : als ge geen enkele familiale band hebt , ben je dan verplicht of moet je verwerpen , omdat in griffie standpunt ingenomen werd geen familie-geen erfgenaam :dus geen verplichting ???

Reclame

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 jan 2017 16:09

Heeft je dochter enige daad van aanvaarding gesteld? Of hebben jullie de nalatenschap gewoon met rust gelaten?

In het laatste geval is het eenvoudig: verzoekschrift indienen bij de vrederechter van het kanton van de woonplaats van je dochter om de nalatenschap te mogen verwerpen (art. 378 en 410 §1, 5° Burgerlijk Wetboek). De vrederechter zal argumenten willen zien waarom je wil verwerpen dus voorzie een overzicht van actief en passief. Met de machtiging van de vrederechter kan je vervolgens de verwerping doen. Deze verwerping is vormvrij. Het gaat maar om de verwerping van een legaat, niet van een intestaat erfrecht. Een eenvoudige verklaring van verwerping op een blad papier is genoeg. Stuur dit naar de verhuurder.

wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 26 jan 2017 17:05

Ik veronderstel dat TS weet wat een intestaat erfrecht is.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 27 jan 2017 13:05

“Art.969.Een testament kan eigenhandig, of bij openbare akte of in de vorm van het internationaal testament, gemaakt worden.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
Uit uw stilzwijgen over een notaris leid ik af dat het testament eigenhandig is.

“Art.976.Wanneer een erfenis is opengevallen waarvoor een eigenhandig testament...werd gemaakt, moeten de volgende formaliteiten worden verricht : 1° Ieder eigenhandig testament wordt, voordat het wordt ten uitvoer gelegd, aangeboden aan een notaris. Dit testament wordt door laatstgenoemde geopend indien het verzegeld is. De notaris maakt een proces-verbaal op van de opening en van de staat waarin het testament zich bevindt. Dit testament zal samen met gezegd proces-verbaal onder de minuten van de notaris worden gerangschikt. Binnen de maand volgend op de datum van het proces-verbaal, zal de notaris een gelijkvormig afschrift ervan samen met een gewaarmerkte fotocopie van het testament deponeren ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de erfenis is opengevallen. Wanneer de erfenis in het buitenland is opengevallen gebeurt de deponering ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de notaris zijn standplaats heeft. In een daartoe gehouden register maakt de griffier melding van de deponering en overhandigt aan de notaris een ontvangstbewijs...”(B.W.).
De ouder(s) van de minderjarige dienen onverwijld voornoemd art.976 toe te passen.

“Art.378.§ 1...de machtiging van de vrederechter (is) vereist om de in artikel 410, § 1, 1° tot 6°...bepaalde handelingen te verrichten...De territoriale bevoegdheid van de vrederechter wordt geregeld overeenkomstig artikel 629quater van het Gerechtelijk Wetboek...”(B.W.).
“Art.629quater. In de zaken betreffende minderjarigen wordt de territoriale bevoegdheid van de vrederechter bepaald door de woonplaats van de minderjarige en, bij gebrek aan een woonplaats, door de gewone verblijfplaats van de minderjarige.”(Gerechtelijk Wetboek).

“Art.410.§ 1. De vrederechter moet de voogd bijzondere machtiging verlenen om :...5° een nalatenschap, een algemeen legaat of een legaat onder algemene titel te verwerpen of te aanvaarden, wat slechts onder voorrecht van boedelbeschrijving kan geschieden;...”(B.W.).
“Art.789.Het recht om een nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen verjaart door verloop van de tijd die voor de langste verjaring van onroerende rechten is vereist.”.”Art.2262.Alle zakelijke rechtsvorderingen verjaren door verloop van dertig jaar...(B.W.).

“Art.1742.Het huurcontract wordt niet ontbonden door de dood van de verhuurder, noch door de dood van de huurder.”(B.W.).
“2° kan de verhuurster , welke nooit enige reactie stuurde de huur opeisen ? “ Een verhuurster kan uiteraard betaling van de huur vorderen van de huurder(s).
Welk verband is er tussen voornoemd testament en deze huur ?
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”