Pagina 1 van 1

inboedel na overlijden

Geplaatst: 05 jan 2017 12:00
door Jannina
Indien er tijdens een erfenis verdeling afstand zou gedaan geweest zijn van de inboedel door de erfgenamen voor een symbolisch bedrag ,moet dit dan niet vermeld staan in de erfenis verdeling opgesteld door de notaris ?

Wat verstaat men onder huisraad ?
Als men over vruchtgebruik praat praat men altijd over huisraad.
Wat verstaat men wettelijk onder huisraad.
Ik heb gelezen tafel stoelen , dekens en enz , maar niet bvb machines die ooit gebruikt geweest zijn tijdens het uitoefenen van een zelfstandige activiteit.

Re: inboedel na overlijden

Geplaatst: 05 jan 2017 13:14
door asperger
Neen dat moet niet. Ook een notaris niet verplicht.
De drukpersen van een drukkerij bv. vallen niet onder "huisraad".
Het gereedschapskoffertje van Bompi dan weer wel.
Huisraad is wat een gezin gebruikt in de meest brede zin van het woord.

Re: inboedel na overlijden

Geplaatst: 05 jan 2017 19:56
door Poene
Uit de Standaard van 19 februari 2011:

"Het burgerlijk wetboek geeft een definitie van het begrip 'huisraad'. 'Onder het woord huisraad zijn alleen de meubelen begrepen die dienen tot gebruik en versiering van de vertrekken, zoals behangsels, bedden, stoelen, spiegels, pendules, tafels, porselein en andere voorwerpen van dien aard. Eveneens zijn daaronder begrepen de schilderijen en de beelden die van de inboedel van een vertrek deel uitmaken, doch niet de verzamelingen van schilderijen die in bijzondere galerijen of vertrekken mochten zijn geplaatst.'

Commentaren op deze bepaling verduidelijken dat het gaat om alles wat behoort tot het normale kader waarin het gezin op dat ogenblik leeft: meubelen, versieringen, toestellen…

Juwelen en persoonlijke voorwerpen (kledij, gsm en dergelijke) maken zeker geen deel uit van het huisraad. Fotokaders (met de foto's) ter versiering van de woning kunnen wel tot het huisraad gerekend worden. Fotoboeken en brieven horen daar echter duidelijk niet bij.

Het is niet omdat bepaalde goederen die aanwezig zijn in huis, toekomen aan de kinderen dat die ongestoord en/of onbeperkt toegang hebben tot de woning. Als de langstlevende partner het vruchtgebruik van de woning heeft geërfd, zal hij of zij toelating moeten geven aan de andere erfgenamen om de woning te kunnen betreden. Respecteren de kinderen dat recht niet, dan kan dat beschouwd worden als huisvredebreuk. "