Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Jannina
Topic Starter
Berichten: 4
Reputation: 0
Juridisch actief: Nee

inboedel na overlijden

#1 , 1 jaar 5 maand geleden (05 jan 2017 12:00)

Indien er tijdens een erfenis verdeling afstand zou gedaan geweest zijn van de inboedel door de erfgenamen voor een symbolisch bedrag ,moet dit dan niet vermeld staan in de erfenis verdeling opgesteld door de notaris ?

Wat verstaat men onder huisraad ?
Als men over vruchtgebruik praat praat men altijd over huisraad.
Wat verstaat men wettelijk onder huisraad.
Ik heb gelezen tafel stoelen , dekens en enz , maar niet bvb machines die ooit gebruikt geweest zijn tijdens het uitoefenen van een zelfstandige activiteit.

asperger
Berichten: 4828
Reputation: 4
Juridisch actief: Nee
Locatie: Sint-Martens-Latem

#2 , 1 jaar 5 maand geleden (05 jan 2017 13:14)

Neen dat moet niet. Ook een notaris niet verplicht.
De drukpersen van een drukkerij bv. vallen niet onder "huisraad".
Het gereedschapskoffertje van Bompi dan weer wel.
Huisraad is wat een gezin gebruikt in de meest brede zin van het woord.
Niemand is nutteloos. Je kunt altijd nog dienen als slecht voorbeeld.

Poene
Berichten: 457
Reputation: 1
Juridisch actief: Ja
Locatie: Kandidaat-notaris in West-Vlaanderen

#3 , 1 jaar 5 maand geleden (05 jan 2017 19:56)

Uit de Standaard van 19 februari 2011:

"Het burgerlijk wetboek geeft een definitie van het begrip 'huisraad'. 'Onder het woord huisraad zijn alleen de meubelen begrepen die dienen tot gebruik en versiering van de vertrekken, zoals behangsels, bedden, stoelen, spiegels, pendules, tafels, porselein en andere voorwerpen van dien aard. Eveneens zijn daaronder begrepen de schilderijen en de beelden die van de inboedel van een vertrek deel uitmaken, doch niet de verzamelingen van schilderijen die in bijzondere galerijen of vertrekken mochten zijn geplaatst.'

Commentaren op deze bepaling verduidelijken dat het gaat om alles wat behoort tot het normale kader waarin het gezin op dat ogenblik leeft: meubelen, versieringen, toestellen…

Juwelen en persoonlijke voorwerpen (kledij, gsm en dergelijke) maken zeker geen deel uit van het huisraad. Fotokaders (met de foto's) ter versiering van de woning kunnen wel tot het huisraad gerekend worden. Fotoboeken en brieven horen daar echter duidelijk niet bij.

Het is niet omdat bepaalde goederen die aanwezig zijn in huis, toekomen aan de kinderen dat die ongestoord en/of onbeperkt toegang hebben tot de woning. Als de langstlevende partner het vruchtgebruik van de woning heeft geërfd, zal hij of zij toelating moeten geven aan de andere erfgenamen om de woning te kunnen betreden. Respecteren de kinderen dat recht niet, dan kan dat beschouwd worden als huisvredebreuk. "

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”