Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
De bezige bij
Topic Starter
Berichten: 109
Reputation: 0
Juridisch actief: Nee

Beheer van het vermogen van een bejaarde wilsbekwame zus. Afhalen cashgeld uit de muur.

#1 , 1 jaar 5 maand geleden (04 jan 2017 16:22)

Als jongste broer van mijn bejaarde minder mobiele zus (kinderloze wilsbekwame weduwe) moet ik uit de muur regelmatig cashgeld afhalen om onder meer te voorzien in haar levensonderhoud en om aan andere van haar zaken te spenderen.

Kan bij haar overlijden mij door de andere broers en zussen en/of door haar neven of nichten van vooroverleden broers en zussen gevraagd worden om rekenschap en verantwoording af te leggen van alle verrichte geldafhalingen met haar bankkaart ?

Op welke praktische wijze kunnen eventuele problemen worden voorkomen ?

Moeten er daarover concrete afspraken op papier worden gezet ?

Poene
Berichten: 457
Reputation: 1
Juridisch actief: Ja
Locatie: Kandidaat-notaris in West-Vlaanderen

#2 , 1 jaar 5 maand geleden (04 jan 2017 21:12)

Jazeker, zij kunnen rekening en verantwoording vragen.

Een praktische leidraad om hier mee om te gaan, ben ik nog nergens tegengekomen. Maar het gezond verstand zegt mij het volgende:
- kleine bedragen die een constant patroon hebben en binnen de redelijkheid blijven, zullen moeilijk aangevochten worden. Het is evident dat er eten gekocht moet worden.
- grote tot heel grote bedragen kunnen een gevaar betekenen. Het probleem is dat je cash geld afhaalt. Broers of zusters zouden kunnen zeggen dat je dit geld in je zakken hebt gestoken. En wie zal je verdedigen? De volmachtdrager is dood en kan niet meer getuigen.
Grote bedragen zou niet cash afhalen, maar overschrijven.
En anders een bewijs creëren. Bv. 1.500 euro afhalen om een nieuwe fiets te kopen: het aankoopborderel/factuur van de fietswinkel bewaren. Enfin, je weet wel.
Uiteraard is een verklaring van je zus ook zeer goed.

Sirkii
Berichten: 2662
Reputation: 16

#3 , 1 jaar 5 maand geleden (04 jan 2017 21:54)

Anders eens met alle erfgenamen en je zus (met haar akkoord) een familiefeestje organiseren en de situatie uitleggen net alsof je als bewindvoerder aangesteld werd (foto huidig vermogen, maandelijkse kosten, periodieke rapportering van de financiele toestand,....). Als je hierdoor de aanstelling van een pokkedure externe bewindvoerder kan vermijden dan zijn er alleen maar "winnaars". Transparantie (ook in vergoedingen omdat je "alles" doet) is een start naar een vlotte vererving.

Voorts alle rekeningskes bijhouden zodat je elke uitgave desgevallend kan staven. Ik beheer informeel al 10 jaar het budget van m n schoonhouders en kan elke euro justifieren met rekeningen in een grote grote schowndoos. Er is ook transparantie.

Reclame

De bezige bij
Topic Starter
Berichten: 109
Reputation: 0
Juridisch actief: Nee

#4 , 1 jaar 5 maand geleden (05 jan 2017 16:14)

Dank voor die nuttige info en praktische benadering !

Zou de situatie nog eenvoudiger worden wanneer er een zogenaamde notariële beschermings- of zorgvolmacht aan mij worden gegeven ?
Naar ik onlangs hoorde, zou dat nu blijkbaar iets nieuws zijn.

Of is een verklaring of een kwijting dan toch nog altijd aan te bevelen vooral wanneer men weet dat er veel broers, zussen en neven en nichten zijn ?

Dank.

eylis
Berichten: 6687
Reputation: 24

#5 , 1 jaar 5 maand geleden (05 jan 2017 18:30)

al snap ik het probleem niet helemaal...je zus is niet mobiel, maar wel wilsbekwaam: dan kan en mag ze och perfect haar betaalkaart aan iemand van haar keuze geven om haar boodschappen te doen? Het is enkel problematisch als blijkt dat een ouder dementerend zou zijn. Het enige dat jij moet doen is alle betaalbonnetjes bijhouden in haar mapje. Grote bedragen haal je uiteraard toch niet af: waarom zou je dat overigens doen? Als er een grote aankoop gedaan moet worden (bvb. vervanging huishoudelijke electro) dan betaal je dat met de kaart. Dan ziet ( wie dan ook die er zich mee zou willen moeien) dat er een aparaat gekocht is bij winkel X en dat dat ook in de keuken staat. Wekelijkse boodschappen voor de mama: betalen met de betaalkaart en bonnetjes in het mapje stoppen. Facturen voor thuiszorg, pedicure, kine: op factuur: dus dat kan ze zelf nog doen per overschrijving. Cash geld voor de portemonnee: wekelijks een bedragje voorzien. Maar veel zal dat ook nooit moeten zijn, want zelfs bij de kapper kan je pinnen.

Franciscus
Berichten: 30828
Reputation: 37

#6 , 1 jaar 5 maand geleden (05 jan 2017 21:56)

Wij hadden ( de kinderen) elk een bankkaart en volmacht op de rekening van moeder.
Alle betalingen werden via internet gedaan of via bankkaart in supermarkt vb.
Twee kinderen deden de betalingen en de inkopen. De derde controleerde alles en nam alle juridische zaken op zich.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”