Openvallen van een nalatenschap. Inventaris of boedelbeschrijving door notaris. Eedaflegging door de partijen.

Vliegende hollander
Topic Starter
Berichten: 69
Juridisch actief: Nee

Openvallen van een nalatenschap. Inventaris of boedelbeschrijving door notaris. Eedaflegging door de partijen.

#1 , 10 nov 2016 17:40

Mag een “reservataire erfgenaam” die zich onder andere benadeeld acht inzake schenkingen:

1. zelf eerst een EIGEN notaris aanstellen om de zogenaamde inventaris of boedelbeschrijving te laten opmaken, waarbij alle partijen gevraagd worden om de eed af te leggen dat ze alles correct hebben verklaard en ook geen weet hebben van verduisterde zaken ?
én om dan naderhand de aangifte in de nalatenschap opstellen.

2. als er géén akkoord bereikt wordt
of de andere partijen weigeren mee te werken
en/of weigeren de eed af te leggen,
=> mag de zogezegd benadeelde erfgenaam, vervolgens een gerechtelijke verdeling vragen aan de Rechtbank
=> of mag de eerder tussengekomen boedelnotaris naderhand een dergelijk verzoek aan de Rechtbank (eerste aanleg/afdeling familierechtbank) richten ?


Kunnen alle daaraan verbonden kosten van erelonen, dossierkosten & gerechtskosten "evenredig" onder alle erfgenamen worden verdeeld ?
Welke specifieke kostenverdelingsregels zouden hiervoor "eventueel" kunnen gelden ?

Beste dank en vriendelijke groet.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
iota
Berichten: 830

#2 , 11 nov 2016 11:21

Je mag bij het openvallen van een erfenis altijd een eigen notaisi aanstellen, maar dat is geen boedelnotaris. Die laatste wordt aangesteld door de rechtbank als het niet tot een minnelijke schikking komt. Zelf een boedelnotaris aanstellen en die de aangifte laten opstellen, gaat niet.

Bij een minnelijke schikking worden er bij mijn weten geen eden afgelegd of alles correct is verklaard en niets is verduisterd.
Zou interessant zijn voor ons als je dat wel zou kunnen eisen. Wij zitten met een verdeling waarbij een mede-erfgenaam valse verklaringen heeft afgelegd, hier vals bewijs voor heeft ingediend en daar weigerde van af te stappen, zelfs nadat uit (later gevonden) bankgegevens bleek dat ze bedrog had gepleegd. Bij wijze van 'geste' wilde ze maanden later de helft daarvan laten vallen, maar wel aan de omzettingspercentages die nog golden toen ze bedrog pleegde. :) Bij een boedelnotaris zou ze hiervoor kunnen worden gestraft, nu doet men alsof er niets aan de hand is.

De benadeelde partij mag altijd een gerechtelijke verdeling vragen. Dan pas wordt een boedelnotaris aangesteld.

iota
Berichten: 830

#3 , 11 nov 2016 11:23

Nog vergeten: bij een gerechtelijke verdeling worden de kosten procentueel verdeeld naargelang wat ieder erft. Je advocaat moet je zelf betalen.

Reclame

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 nov 2016 15:01

1. Een erfgenaam kan inderdaad een notaris aanstellen om de boedelbeschrijving op te maken. Het is de partij die de boedelbeschrijving vordert die de notaris kiest. De notariskeuze behoort alleen aan hem toe. Zijn er meerdere partijen die de boedelbeschrijving vorderen dan moeten zij overeenkomen over welke notaris(sen) zij aanstellen. Bij gebreke van overeenstemming zal de vrederechter in hun plaats beslissen. (C. ENGELS, Procesrecht in verband met het notariaat, die Keure, 2010, 50).

Het aanstellen van een notaris voor het opstellen van de aangifte van nalatenschap is niet wettelijk geregeld. De notaris treedt voor de aangifte niet op als openbaar ambtenaar, maar als juridisch zakenman. Immers, ook niet-ambtenaren zoals estate planners, bankiers of particulieren kunnen een aangifte opmaken.
Als de erfgenaam een notaris aanstelt, maar de andere erfgenamen weigeren om deze notaris mee aan te stellen dan zijn alle kosten van de notaris alleen voor de ene erfgenaam die hem aangesteld heeft. Alleen hij is de opdrachtgever van de notaris.

2. Als de notaris door - in uw geval één - erfgenaam aangesteld wordt om de boedelbeschrijving op te maken, zal hij minstens 8 dagen op voorhand de andere erfgenamen bij deurwaardersexploot of aangetekende brief oproepen om aanwezig te zijn in het sterfhuis opdat de boedelbeschrijving opgemaakt kan worden. Als er een erfgenaam weigert om af te komen, ook al is hij rechtsgeldig opgeroepen, dan wordt dit genoteerd door de notaris. De boedelbeschrijving gaat gewoon door. Op het einde van de boedelbeschrijving zal de notaris de eedaflegging vragen van de erfgenamen. De afwezige erfgenamen kunnen natuurlijk geen eed afleggen omdat ze er niet zijn. Dit wordt gelijkgesteld met een weigering om de eed af te leggen. De notaris zal zich vervolgens richten tot de vrederechter om ze te laten veroordelen tot het afleggen van de eed, op straffe van een dwangsom.

Los van de procedure van boedelbeschrijving kan de erfgenaam ook de gerechtelijke vereffening-verdeling vragen. De boedelbeschrijving is tevens een onderdeel van die grotere procedure. Je hoeft de vereffening-verdeling niet te vragen als de boedelbeschrijving voor jou reeds voldoende waarborgen biedt. De gerechtelijke vereffening-verdeling duurt veel langer dan alleen maar een boedelbeschrijving.

Een notaris kan nooit de vereffening-verdeling vragen aan de rechtbank. Hij is geen partij.

De kosten van de boedelbeschrijving komen toe aan de massa, namelijk de nalatenschap (art. 810 Burgerlijk Wetboek).

iota
Berichten: 830

#5 , 11 nov 2016 15:44

Aha, ik verwarde boedelnotaris bij gerechtelijke verdeling dus met een boedelbeschrijving laten maken door de notaris.

Vliegende hollander
Topic Starter
Berichten: 69
Juridisch actief: Nee

#6 , 12 nov 2016 11:40

Hallo allemaal. BEDANKT voor uw leerrijke toelichting.

Zou een erfgenaam zich bij de notariële opmaak van een boedelbeschrijving ook mogen laten vergezellen en laten bijstaan door een advocaat ?

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#7 , 12 nov 2016 12:33

Ik heb dit aspect nog nooit beschreven gezien in de rechtsleer maar ik denk dat dit geen probleem zou moeten zijn. Als er tegenstrijdige belangen zijn (en deze voorwaarde is in casu waarschijnlijk vervuld) kan elke partij zich laten bijstaan door een "raadsman" (advocaat) (art. 9, lid 2 Notariswet).

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”