Erfenis, verkoop en testament,

JAN NIVELLE
Topic Starter
Berichten: 19

Erfenis, verkoop en testament,

#1 , 24 feb 2016 17:25

- Ik meen dat uit de normale gang van zaken blijkt dat bij een overlijden, en er is een nalatenschap, in welke vorm dan ook, en er is door de erflater een testament opgemaakt bij notariële akte, normaliter na het overlijden, of zeker bij verkoop, eventueel onroerend goed, de notaris verplicht is het testament bekend te maken onder de
mogelijke erfgenamen , nietwaar ?

- Stel, er wordt onroerend goed verkocht, en het testament komt een tijd, bvb. twee maanden nadien op de proppen, met nog wel een inhoud die beslissingen inhoudt die niet in overeenstemming zijn met de manier waarop de verkoop doorgegaan is, bvb, de ene erfgenaam bevoordeeld, de andere benadeeld !
Hoe en wat moet dan gebeuren om dat recht te zetten ? De koop vernietigen, en mogelijk helemaal opnieuw beginnen ??? Is daarbij mogelijk een schadevergoeding te vragen, want de notaris(sen) zijn in de fout gegaan,
vermits zij niet alle ( geregistreerde -belangrijke ) gegevens hebben opgevraagd, en desgevallend zeker niet bekend gemaakte hebben ?!
Met dank-
Nivelle Jan,

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 24 feb 2016 17:43

Wat wordt er bedoeld met "geregistreerde belangrijke gegevens" die notaris zou moeten opvragen?
Wie heeft wat niet bekend gemaakt?

In alle geval zal een notarieel testament door de erfgenamen gekend zijn aangezien het wordt vermeld in de akte van erfopvolging.
Zonder kan men niet erven!
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Sirkii
Berichten: 5420

#3 , 24 feb 2016 20:17

De inhoud van een testament blijft ongekend zolang de betrokkene in leven is. Als het huis uit het testament verkocht is bij t overlijden dan is het testament niet meer van toepassing want het huis is er niet meer. Wat overblijft van nde opbrengst van het huis zal dan verdeeld worden volgens de wettelijke regels. Betrokkene kan wel z n testament herschrijven om meer generiek bv het beschikbare deel van z n goederen te laten erven door de kleinkinderen.

Als een verkoop van het huis noodzakelijk is om rusthuis te betalen dan moet het huis verkocht worden (tenzij bv de kinderen het verschil maandelijks bijpassen)

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”