Pagina 1 van 1

Voogd aanstellen bij overlijden ouders

Geplaatst: 20 feb 2014 18:58
door Kellyvdh
Goeiedag allemaal

Ik zou graag mijn ouders als voogd aanstellen wanneer mijn echtgenoot en ik zouden overlijden. Nu is mijn vraag : op welke manier kunnen wij dit het beste doen? Moet het altijd in een testament worden vastgelegd of is het ook voldoende een document zelf op te stellen en bij te houden of aan mijn ouders te overhandigen?

Als het toch in een testament moet, neem ik aan dat het sowieso via een notaris moet. Weet iemand de kostprijs voor het opstellen van een testament? En kan dit testament enkel de aanduiding van de voogden bevatten of moet er ook over de verdeling van onze goederen gesproken worden?

Laatste vraag : Wij hebben momenteel 1 zoon, maar kan het testament zo opgemaakt worden dat al onze kinderen (ook eventueel toekomstige) worden toegewezen aan dezelfde voogd? (zonder dat we dus opnieuw naar de notaris moeten als er een tweede kind geboren wordt)

Dank bij voorbaat!

Re: Voogd aanstellen bij overlijden ouders

Geplaatst: 20 feb 2014 19:10
door Franciscus
Dat kan maar het is zo wie zo de (vrede)rechter die de voogd zal aanstellen en beslissen.
http://www.elfri.be/voogdij" onclick="window.open(this.href);return false; en
http://jeugdrecht.be/?action=artikel_detail&artikel=166" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Voogd aanstellen bij overlijden ouders

Geplaatst: 22 feb 2014 08:57
door j.demoor
“Art.392.De ouder, die het laatst het ouderlijk gezag uitoefent, kan een voogd aanwijzen, hetzij bij testament, hetzij bij wege van een verklaring voor de vrederechter van zijn woonplaats of voor een notaris. Op voorwaarde dat de ouders gezamenlijk handelen, kunnen zij zulks ook doen bij een verklaring voor de vrederechter of voor een notaris. Zij kunnen hun keuze op ieder ogenblik wijzigen door het doen van een nieuwe verklaring. De verklaring blijft geldig na het overlijden van een van de ouders zolang de overlevende ouder deze niet heeft herroepen of geen voogd heeft aangewezen overeenkomstig het eerste lid. Elk van de ouders kan de verklaring herroepen. De herroeping geschiedt voor de vrederechter of voor de notaris die de verklaring heeft ontvangen. Wanneer de verklaring is afgelegd voor een notaris, geschiedt de herroeping voor dezelfde notaris of voor een andere notaris, die de notaris die de verklaring heeft ontvangen hiervan op de hoogte moet brengen. Van de herroeping wordt melding gemaakt op de verklaring. Indien de persoon die overeenkomstig het eerste en het tweede lid is aangewezen, de voogdij aanvaardt, homologeert de vrederechter de aanwijzing tenzij ernstige redenen met betrekking tot het belang van het kind, die nauwkeurig zijn omschreven in de gronden van de beschikking, uitsluiten dat de keuze van beide ouders of een van hen wordt gevolgd.”(Burgerlijk Wetboek).