moeders deel

willemdeneerste
Topic Starter
Berichten: 3

moeders deel

#1 , 17 jun 2007 10:37

Mijn moeders is spijtig genoeg een tijd geleden gestorven.
Vader leeft nog.
Wij zijn met 4 kinderen nu wil iemand moeders deel vragen.
Kan dit?
Hoe gaat dit te werk?
En wat als de andere kinderen niet akkoord gaan.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
YoeriS
Berichten: 271

#2 , 17 jun 2007 11:52

Uw vader heeft het vruchtgebruik van de nalatenschap, de kinderen erven alleen de blote eigendom.
Met die blote eigendom ben je niks zolang dat het vruchtgebruik geldt.

Art. 745bis. <W> ? 1. (Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap.)

MAAR:

Art. 745quater. <W> ? 1. (Wanneer de blote eigendom behoort aan de afstammelingen van de vooroverleden echtgenoot, aan zijn geadopteerde kinderen of aan de afstammelingen van dezen, kan de langstlevende echtgenoot of een van de blote eigenaars vorderen dat het vruchtgebruik geheel of ten dele wordt omgezet, hetzij in de volle eigendom van met vruchtgebruik belaste goederen, hetzij in een geldsom, hetzij in een gewaarborgde en geindexeerde rente.
Het kind dat tijdens het huwelijk verwekt is door de overledene en een andere persoon dan de langstlevende echtgenoot, kan niet om de omzetting van het vruchtgebruik verzoeken.

EN
? 4. Het vruchtgebruik van het onroerend goed dat bij het openvallen van de nalatenschap het gezin tot voornaamste woning diende, en van het daarin aanwezige huisraad, kan niet worden omgezet dan met instemming van de langstlevende echtgenoot.

Dus de gezinswoning met huisraad kan nooit worden omgezet in volle eigendom, zonder de toestemming van uw vader. Maar de (on)roerende goederen die persoonlijk aan uw moeder toebehoren kunnen wel worden omgezet op vraag van een blote eigenaar.

willemdeneerste
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 17 jun 2007 12:34

ik dank u
maar ben iets vergeten te schrijven

het gaat enkel en alleen over geld dat op het spaarboekje staat
Dus niet over meubels,woonst ........

De woonst is al verkocht en dat geld staat op het spaarboekje.

Reclame

YoeriS
Berichten: 271

#4 , 17 jun 2007 13:07

Door bovenstaande artikels kan de omzetting van het VGB in volle eigendom worden gevraagd door de naakte eigenaars (de kinderen).

Maar, aangezien uw vader wettelijk het vruchtgebruik geniet moet hem een geldsom worden toegekend omdat hij verzaakt aan het vruchtgebruik.
Deze som hangt af van de waarde dat wordt omgezet, en de leeftijd van uw vader.


waarde vruchtgebruik bij nalatenschap :
72%
Onder 20 jaar
68%
Tussen 20-30 jaar
64%
Tussen 30-40 jaar
56%
Tussen 40-50 jaar
52%
Tussen 50-55 jaar
44%
Tussen 55-60 jaar
38%
Tussen 60-65 jaar
32%
Tussen 65-70 jaar
24%
Tussen 70-75 jaar
16%
Tussen 75-80 jaar
8%
Boven de 80 jaar

wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 17 jun 2007 20:19

De co?ffici?nten die opgegeven zijn, zijn die welke door de Registratie gebruikt worden om de successierechten te berekenen. Voor een effectieve omzetting van een blote eigendom of vruchtgebruik wordt gerekend met realistische tabellen , die verschil aangeven tussen man & vrouw , veel correcter de leeftijd bepalen en rekening houden met een re?el rendement. Meest gebruikt zijn de tabellen van Ledoux , te vinden oa. bij J. Schryvers. Daaruit blijkt tevens dat het meestal voor een blote eigenaar nadelig uitkomt om de omzetting te vragen en zich te laten uitbetalen. BVB. als vader 62 jaar is , ontvangt de blote eigenaar nog minder dan 50 %.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”