geen 2 x successierechten betalen

hermano
Topic Starter
Berichten: 10

geen 2 x successierechten betalen

#1 , 28 jan 2013 15:43

mijn vrouw is 7 maanden geleden overleden , ik heb de aangifte van nalatenschap ingevuld maar nog geen afrekening gekregen
we waren gehuwd met gemeenschap van goederen
dus de kinderen erven de naakte eigendom van het deel van mijn vrouw en ik het vruchtgebruik
om nu te vermijden dat zij -stel dat mij iets overkomt - 2 x successierechten moeten betalen op de roerende goederen kunnen we die gelden en aandelen ( die nog steeds op mijn naam staan ) op een rekening in onverdeeldheid zetten maar dat werkt stroef
is er een andere mogelijkheid om dat geld reeds ( gedeeltelijk ) te verdelen ( mits een sleutel voor het vruchtgebruik ) en hoe moeten we dat aanpakken ?
ik zou notaris of bank kunnen aanspreken maar vertrouw ze niet zo ( één bank sprak van schenking aan 3% maar dat lijkt me toch te gek bovenop de successierechten )

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10075
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 28 jan 2013 19:46

Jongens toch! Een bank die een schenking voorstelt? De kennis daar gaat er niet op vooruit. Men hoeft toch geen schenking te doen aan de kinderen van iets dat van hen is.
De officiële werkwijze , die verondersteld wordt door de Registratie , is de gelden op naam van de kinderen-erfgenaam(ieder zijn deel) te blokkeren , mits vergoeding van de rente aan de vruchtgebruiker. Dit duurt zolang die leeft. Voor effecten kan dat ook , maar misschien op een gezamenlijke effectenrekening.
Ik kan begrijpen dat niet iedere bediende in een kantoor u kan helpen , maar er zou voldoende kennis in de buurt moeten zijn om dit te regelen.
Voorbeeld : de helft van de gelden op zicht- en spaarrekeningen is van de overledene. Daarvan worden begrafeniskosten betaald en alle successierechten. De som die rest wordt gelijk verdeeld tussen alle kinderen en op hun naam vastgezet. Een speciale clausule ( blote eigenaar-vruchtgebruiker) maakt dat de intresten aan VG worden vergoed.
Indien u daarnaast , van uw eigen deel , nog een schenking wil doen , betaal je best wel die 3 %. Het kapitaal is uit uw vermogen en er moeten dan geen SSR meer betaald worden.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

hermano
Topic Starter
Berichten: 10

#3 , 11 mar 2013 08:26

ik zou ook , heb ik nu verstaan , een " omzetting " kunnen doen ? dus de helft van de waarde alle roerende en onroerende goederen ( buiten de eigen woning ? ) na aftrek van de begrafeniskosten en mits een coëfficiënt voor het vruchtgebruik ( ik word straks 65 jaar ) reeds aan de kinderen verdelen ( heb 3 kinderen ) ?
de successierechten , heb ik ergens gehoord , zou ik er niet mogen aftrekken , want dat zou kunnen verstaan worden als een schenking aan de kinderen ?
moet ik dan een brief maken en aan de kinderen bezorgen na de overdracht ?

Reclame

wanton
Berichten: 10075
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 11 mar 2013 13:17

Voor de onroerende goederen moet je niets doen. Dat is reeds geregeld bij de Registratie. Uw kinderen staan daar nu al genoteerd als blote eigenaars van de huizen.
Voor de roerende goederen , vooral de gelden op zicht- en spaarrekeningen , gebeurt idd best een realistische verdeling.
De helft is van uw vrouw. Van dit bedrag worden de onkosten van begraving betaald plus alle successierechten.
Uw aandeel van vruchtgebruik bedraagt zo'n 40 %. Dus kan u 60 % geven aan uw kinderen als aandeel in de erfenis. U maakt een bericht hiervan als afrekening. Maar het is geen overdracht of schenking. Gewoon de afhandeling en realisatie van hun deel in de erfenis.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”