moeder overleden, wat nu?

daisyke
Topic Starter
Berichten: 10

moeder overleden, wat nu?

#1 , 28 apr 2007 19:28

eergisteren is ons moeder overleden :cry: . Mijn ouders waren getrouwd zonder contract. Wat gebeurt er nu? Komt een notaris alle inboedel opschrijven ?
En wat is de bedoeling hiervan?

Ik weet het niet goed meer...

Wat met de erfenisrechten? Mijn vader moet die niet meer betalen, dat weet ik wel, maar wat met de kinderen? Is dit waarom de notaris alles komt opschrijven en hij dan de waarde van het huis en inboedel bepaalt?
Ik veronderstel dat wij dan erfenisrechten op het huis en inboedel moeten betalen of is het enkel op het huis?
:?:

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
daisyke
Topic Starter
Berichten: 10

#2 , 29 apr 2007 16:11

excuseer

wij hielden veel van onze moeder en dit is zeer ongepast!

we zijn absoluut niet uit op geld of wat dan ook maar onze vader maakt zich zorgen over wat er nog gaat gebeuren...
ze was nog maar net overleden en een paar uur later kon hij al geen betalingen meer doen, nb een van de vele ziekenhuisrekeningen van mijn moeder

dus gelieve een beetje meer respect te hebben
het is zo al moeilijk genoeg

hoop dat u niet hetzelfde overkomt

wanton
Berichten: 10071
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 29 apr 2007 19:51

Beste ,

vooreerst mijn deelneming bij dit overlijden.

Maar maak U voorlopig geen zorgen om de rest. Er is momenteel geen notaris nodig. Bij de aangifte van nalatenschap moeten alle elementen die deel uitmaken van die nalatenschap vermeld worden :
1. de woning : opgave van de waarde volgens uzelf of een schatter
2. de inboedel : een realistische schatting ( zeker niet de nieuwwaarde)
3. eventueel de auto : de cataloogwaarde
4. banktegoeden , effecten , verzekeringen : situatie op de dag van overlijden volgens gegevens U meegedeeld door de instellingen.
5. Schulden zoals begrafeniskosten ,...
Volgende week neem je contact met de bank met de vraag welk dokument zij nodig hebben om de rekening(en) te deblokkeren.De kosten van begrafenis en eventueel ziekenhuis kunnen reeds daarvoor betaald worden, echter niet via PC.De kantoren betalen tegenwoordig de nodige bedragen aan de langstlevende echtgenoot voor 'levensonderhoud'. Voor alle andere zaken verandert er in de praktijk niet veel.
Binnen een tweetal maanden zal de Registratie U verwittigen om een aangifte in te dienen. U kan dit door een notaris laten doen of U laten bijstaan door een 'specialist'.
Ieder van de erfgenamen , normaal alle kinderen en uw vader , komen in aanmerking om successierechten te betalen, ieder op zijn deel uit de nalatenschap. Uw vader is vrijgesteld maar alleen op het deel dat hij van de gezinswoning erft.

Dit in het kort hoe het verloopt.
Groeten.

Reclame

wolf2
Berichten: 2071

#4 , 29 apr 2007 21:38

De betrokken bank heeft zonder twijfel een brochure waarin opgesomd staat waar U allemaal moet aan denken na dit overlijden; ze geeft niet alleen info over de erfenisaangifte maar over veel andere aspecten ook (mutualiteit; werkgever; abonnementen; ...).

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”