Pagina 1 van 1

successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 09:53
door eylis
Dag vrienden,

Een vraagje voor de erfspecialisten, want hier ken ik niet echt veel van:
A en B zijn gehuwd volgens wettelijk stelsel zonder speciale clausules in een huwelijkscontract of notariele specificaties:
Bezitten een huis en gelden (in gemeenschap dus)
A overlijdt, akte van erfopvolging wordt opgemaakt en alle 4 de kinderen betalen hun sucessierechten op hun erfdeel (helft bezit A) .
Ouder B blijft in de woning wonen (waarvan B de helft volle eigenaar en de helft dus vruchtgebruiker is)
Kinderen zijn naakte eigenaar van de andere helft.
Tot dusver klopt alles.

Maar dan de vraag:
Stel dat B de woning wil verkopen. Wat zijn dan de mogelijkheiden en procedures hoe het erfdeel van de kinderen gevrijwaard wordt.
Immers: als de gehele eigendom verkocht wordt (en dus omgezet in gelden) dan beschikt ouder B ineens over de totale eigendom en dus ook het erfdeel van ouder A waar de kinderen al hun successierechten op moeten betalen hebben.

Het lijkt me meer dan normaal dat als ouder B het volledige goed wil verkopen voor eigen verbruik (waar de 4 kinderen best hun akkoord voor kunnen geven, daar ligt het probleem niet) maar dat ouder B dan zelf maar de successierechten (van de kinderen) voorschiet/betaalt voor een goed dat ze nooit zullen bezitten omdat B dit vermogen opgebruikt zal hebben.
Iemand die er het fijne van weet en wat de verschillende oplossingen zijn?
En wat zijn de mogelijke adders onder het gras waar rekening mee gehouden moet worden.

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 10:25
door Mariette
ik meen dat bij verkoop van het onroerend goed, de helft van de waarde wordt vastgezet en "B" dan enkel recht heeft op de opbrengst (vruchtgebruik) van dat kapitaal, maar niet op het kapitaal zelf.

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 10:26
door Creatief
Indien ouder B (LL ouder) het huis wil verkopen, dan moet deze de naakte eigendom van de helft van het huis uitbetalen aan de kinderen.
M.a.w.: de helft van de woning - vruchtgbruik dient uitbetaald te worden aan de kinderen. Dit heeft niets meer met successierechten te maken. De kinderen ontvangen hun wettelijk deel.

Hoe duur het vruchtgebruik is, is afhankelijk van de leeftijd van de LL ouder. Hier wordt nog een verschil gemaakt tussen man en vrouw.

Bij ons thuis werd bij de verkoop van het ouderhuis overeengekomen dat de LL ouder het vruchtgebruik niet helemaal heeft opgeëist. De LL ouder eiste daar maar 3 % van. Dit is weer afhankelijk van familie tot famiilie. Het is goed mogelijk dat bij jullie de LL ouder het vruchtgebruik op die helft van de woning volledig opeist.

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 10:29
door Creatief
Zoals Mariette beweert, dat is ook een mogelijkheid. Bij deze mogelijkheid moet het geld dan terecht komen op naam van rekening van elk kind, waarvan het vruchtgebrujk (intrest) jaarlijks dient uitbetaald te worden aan de LL ouder. Dit moet je dan via de bank regelen.

Alles is afhankelijk hoe gunstig de LL ouder gestemd is. :-)

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 11:34
door eylis
thnx voor de tips!
Practisch vraagje nog: is het standaardprocedure dat de notaris de LL ouder ook inlicht over de consequenties en plicht van de intacte bewaring van het erfdeel van de kinderen (erfdeel A) bij verkoop van het onroerend goed? Of stelt hij enkel de vraag aan de LL ouder: ik heb een verklaring nodig van de kinderen dat ze akkoord zijn met de verkoop?

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 11:44
door Creatief
Indien de notaris de LL ouder niet automatisch inlicht over de intacte bewaring van het erfdeel van de kinderen, dan zijn de kinderen zelf groot genoeg om daarop te wijzen of het zelfs te eisen. Indien het geld niet op een aparte rekening komt te staan van de kinderen (ieder op zijn naam), dan komt Vadertje Staat bij het overlijden van de LL ouder nog eens terug om zijn kassalaatje te vullen. Vadertje Staat heft dan weer opnieuw successierechten als het geld niet op naam van de kinderen staat, met vruchtgebruik naar de LL oouder.

De kinderen moeten instemmen met de verkoop. Niet instemmen tot de verkoop zou bij de LL ouder strubbelingen geven. Ouder zou wel eens revanche kunnen nemen op het kind dat de verkoop tegenhoudt.

Ik hoop voor jullie dat de ouder goed gestemd is en dat deze zo goed als niets vraagt voor de afkoop van het vruchtgebruik. Onze langstlevende ouder heeft aan dit recht verzaakt.

Voor meer info:

http://www.elfri.be/gedwongen-overname- ... tgebruiker" onclick="window.open(this.href);return false;

Hoe oud is de ouder? Man? Vrouw?

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 12:40
door Lousia
Zijn de kinderen meerderjarig ?

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 14:12
door eylis
thnx creatief!
Maar dat is nu net mijn vraag:
Is het een STANDAARDprocedure dat de notaris (op eigen initiatief, zonder dat men het vraagt) die zaken allemaal uitlegt aan de LL ouder en erfgenamen bijvoorbeeld? Zoals ik alle info lees is het belangrijk van bij het opstarten van de erfenisprocedure goed te kiezen welke weg je gaat kiezen, anders kom je ergens verder in de tijd voor feiten/problemen te staan die vooraf ingeschat hadden kunnen worden.
en wat iemand niet weet, kan hij niet vragen.

Leeftijden: in dit geval: Voor de uitkoop van het vruchtgebruik (van de helft van het onroerend goed) van de LL ouder (79 jaar op het ogenblik van het overlijden van ouder A) door de naakte eigenaars (meerderjarig) meen ik te lezen dat dit 18% bedraagt.

En nog iets wat ik niet wist: ik wist dat de successierechten in de verschillende provincies verschilden: maar de successierechten voor roerende en onroerende goederen zijn ook verschillend.
Weet iemand hoe en waarom?

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 17:24
door Creatief
In principe moet dat niet expleciet gevraagd worden aan de notaris. De notaris moet de wetgeving volgen, maar maak je hier een probleem uit om hem daar op te wijzen? Het is toch immers je volste recht. Bovendien heb je altijd wel eens een notaris, die zijn werk niet volgens de regels uitvoert.

Voor de afkoop van het vruchtgebruik moet je de tabellen van J. Schrijvers raadplegen. Voor mijn "moeder" bedroeg dat op 81-jarige leeftijd ongeveer 25 %.

Dat de successierechten voor vastgoed apart verrekend worden van de roerende goederen. Dat is nu éénmaal zo. Ik zoek daar de reden niet achter. Het is ook beter zo voor de erfgenamen.

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 22:22
door wanton
1. Ik begrijp dat de gelden uit de nalatenschap van A niet toebedeeld zijn aan de kinderen , maar in bezit van LLO B zijn gebleven. Dan is het niet meer dan normaal dat B alle successierechten SSR betaalt. Er werden immers , ten laste van de kinderen , SSR geheven op die bedragen die ze niet hebben ontvangen.
2. Verkoop van de woning kan slechts mits akkoord van de 5 betrokkenen. De LLO kan dat wel afdwingen. Voor een oinroerend goed past de Registratie in dit geval automatisch de wettelijke regeling toe : VG voor LLO , blote eigendom gelijk verdeeld tussen de kinderen.
Er zijn drie mogelijke werkwijzen bij de verkoop : LLO ontvangt telkens de helft.
a. LLO staat VG op helft van A af : de 4 kinderen ontvangen 1/8 ( of 1/4 van de helft) van de verkoopprijs. Zij kunnen gewoon over de som beschikken.
b. LLO staat VG niet af en wenst een jaarlijkse vergoeding : 1/8 van het bedrag wordt op naam van elk kind geblokkeerd , met uitbetaling van de intrest ( = VG) aan LLO , zolang deze leeft. Kinderen kunnen niet over de som beschikken tot LLO sterft.
c. LLO staat VG niet af en wenst éénmalige vergoeding : op basis van leeftijd krijgt die een som. Voor een vrouw van 79 jaar is dat 27 % , voor een man 20.4 %. Telkens op de helft van A. De rest wordt verdeeld tussen de kinderen , die wel over die som kunnen beschikken.

Ik vind het de plicht van de notaris dat hij iedereen, zowel de LLO als de kinderen , op de hoogte brengt van die verschillende mogelijkheden en gevolgen.

De successierechten zijn dezelfde voor alle Vlaamse provincies , zij worden - voor de kinderen- wel berekend voor roerend en onroerend apart. Maw : de bedragen worden niet opgeteld en dan berekening van SSR.

wanton

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 22 feb 2012 22:38
door Creatief
Inderdaad, wanton, het is een plicht van de notaris om de partijen op de hoogte te brengen van de verschillende mogelijkheden en gevolgen. Maar net zoals bij de advocaten heb je goede en slechte notarissen. Zelfs onze notaris heeft ons eens een dading laten ondertekenen, die niet volledig was. Het verschil was wel niet "enorm" groot, maar toch!

Re: successierecht- verkoop onroerend goed mogelijk?

Geplaatst: 24 feb 2012 17:13
door eylis
dankuweel wanton en creatief!
Nu heb ik alle mogelijkheden op een rijtje.
en ik zal de notaris vragen aan iedereen omstandig de mogelijkheden uit te leggen. Want ze zijn nog niet helemaal mee vrees ik.
Thnx!