nieuw samengesteld gezin

krispy4e
Topic Starter
Berichten: 1

nieuw samengesteld gezin

#1 , 21 nov 2011 12:24

Korte schets:

Moeder heeft twee kinderen uit een vorig huwelijk. Vader heeft één kind uit een vorig huwelijk. Moeder is blote eigenaar van een woning welke ze bewoont, samen met haar moeder die het vruchtgebruik op de woning heeft. Moeder en vader trouwen en voeren renovatiewerken aan de woning uit, waarvoor een lening wordt aangegaan. Na enkele jaren wordt het huwelijksstelsel aangepast en wordt vader mede-eigenaar van de woning. Vader heeft dan al een tiental jaar geen contact meer met zijn zoon en verzwijgt zijn bestaan tijdens het herschrijven van de huwelijksakte. Jammer genoeg zijn toen zware beslissingen genomen, zonder voldoende besef te hebben van de gevolgen.

Jaren later komt dit aan het licht. Ik ben één van de zonen van de moeder. Het is altijd mijn droom geweest de woning (welke al sinds begin 20e eeuw in de familie is), in de familie te houden en zelf te bertrekken. Dit is ook de wens van beide ouders. Nu vraag ik mij af of dit nog (financieel) mogelijk is.

We zijn reeds ten rade gegaan bij een notaris, welke beweert dat de woning terug volle eigendom van moeder kan worden (mits herschrijven van de akte), maar dat in dat geval de gezamelijke investeringen verdeeld worden tussen beide partners. We vragen ons enkel nog af wat er gebeurt in de huidige situatie? Wat gebeurt er wanneer één van beiden overlijdt en hoeveel gaat naar wie?

Alvast heel erg bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 23 nov 2011 10:41

Bij grootvaders overlijden gold voor diens nalatenschap:
“Art.745.De kinderen...erven van hun ouders...zonder onderscheid van geslacht of van eerstgeboorte,ook al hebben zij niet dezelfde ouders en ongeacht de wijze waarop hun afstamming is vastgesteld. Zij erven voor gelijke delen en bij hoofden, wanneer zij allen in de eerste graad staan en uit eigen hoofde geroepen worden..Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap...”(Burgerlijk Wetboek).

Grootmoeder behield bovendien haar helft in volle eigendom.

Moeder kon in haar gemeenschappelijk huwelijksvermogen slechts inbrengen wat ze bezat,namelijk de helft van de woning in blote eigendom.

Bij moeders vooroverlijden erven HAAR kinderen haar nalatenschap in blote eigendom en vader erft het vruchtgebruik ervan.

Bij vaders vooroverlijden erven ZIJN kinderen(inbegrepen de verzwegen zoon) haar nalatenschap in blote eigendom en moeder erft het vruchtgebruik ervan.

Het vruchtgebruik van de woning komt pas vrij na grootmoeders overlijden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”