Erfenis met plaatsvervulling

Heye
Topic Starter
Berichten: 468

Erfenis met plaatsvervulling

#1 , 19 jan 2007 17:55

Concreet vraagje, welke rechten hebben plaatsvervullers bij het openvallen van een erfenis?

Situatie:Langstlevende ouder is gestorven, de belanghebbenden zijn:
- 1 dochter
- 3 zonen
Twee van de drie zonen zijn reeds overleden, dus komen diens kinderen in aanmerking tot erfenis. 1 van die kinderen (kleinkind v.d. overledene) heeft reeds stappen genomen om de woning van de overledene te laten schatten (hij zou er zelf willen inwonen)

Natuurlijk mogen de dochter en de zoon dit huis ook laten schatten. Maar wie heeft uiteindelijk het laatste woord de eerste schatting of de tegenschatting?

Hebben de dochter en de zoon meer of gelijke rechten over de nalatenschap, dan de hebberige plaatsvervuller?

Graag hierover meer uitleg A.U.B.
Reeds vriendelijk bedankt daarvoor.
Heye Andy

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Wesley
Berichten: 294

#2 , 19 jan 2007 20:21

ruwe schets: de 4 kinderen erven elk 1/4de

Vooroverleden kind: heeft zelfs 2 kinderen die bij plaatsvervulling in zijn plaatsen komen, hebben dan elk 1/8ste

heeft de vooroverledene maar 1 kind dan krijgt hij ook 1/4de en dus puur qua breukdeel evenveel rechten.

Buiten het voorgaande heeft elke erfgenaam in rechte lijn ongeveer dezelfde rechten. Niet dat hij een recht heeft op de woning, kan 't niet opeisen, enkel 1/4de van waarde nalatenschap.

Schatting: bij tgstrijdigheid een derde schatter, aangesteld door beide partijen, schatting die er het verst van zit betaald de kosten (vermijd "te lage schattingen").

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 19 jan 2007 20:23

Alle erfgenamen hebben in beginsel dezelfde rechten (hun aandeel kan natuurlijk verschillen). Er bestaat wel een onderscheid tussen diegenen die verkrijgen uit de wet (de echte erfgenamen) en deze die verkrijgen uit een testament. Deze laatsten moeten meer moeite doen om aan hun erfdeel te geraken.

Maar dat is bij u niet van toepassing: dochter, zoon en kleinkinderen staan op gelijke voet.

Iedereen heeft het recht om elk goed van de erfenis te laten schatten. Iedereen kan trouwen een eigen aangifte in de nalatenschap indienen met een andere geschatte verkoopwaarde.

De erfgenamen worden onverdeelde eigenaars: broer en zus elk voor 1/4; de kleinkinderen elk voor 1/4 gedeeld door ...

Een plaatsvervuller treedt in de rechten van zijn voorganger (= vader); per definitie heeft hij dus evenveel of even weinig te zeggen als de anderen.

Als d??n mede-eigenaar uit onverdeeldheid wil treden, kan in dit geval niemand hem tegenhouden. Komt er geen onderling akkoord, dan zal de rechter beslissen. Desnoods wordt er openbaar verkocht.

Reclame

wanton
Berichten: 9896
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 19 jan 2007 20:26

Beste ,
indien het kleinkind een enig kind van de vooroverleden zoon is , heeft hij evenveel rechten als de nog levende nonkel en tante. De schatting die zijn deskundige maakt moet U zien als een richtprijs , waar de andere betrokkenen al dan niet mee akkoord gaan. U kan een andere schatter aanstellen en daarna gaan onderhandelen tot U allen akkoord zijt. Die prijs zal dan ook door de Registratie aanvaard worden voor de successierechten. Als die betaald zijn kan overgegaan worden tot ' uit onverdeeldheid treden', dwz. de koper betaalt de overeengekomen prijs aan de andere erfgenamen , voor ieders deel in de nalatenschap. Hij doet daarmee het voordeel dat hij , als deelgenoot van die onverdeeldheid, slechts 1% aan registratierechten moet betalen.
Misschien moet U de acquisities van uw neef zien als een onderzoek naar zijn mogelijkheden qua financiering , ermee rekening houdend dat hij 1/4 (of 1/8) van de eigendom erft. Zoals bij veel verkopen zal er ook hier een compromis over de prijs moeten gemaakt worden. Zoek er voorlopig niets meer achter. Alle betrokkenen moeten hun akkoord geven. Lukt dit niet is een openbare verkoop ook mogelijk.

Heye
Topic Starter
Berichten: 468

#5 , 22 jan 2007 21:23

Dank aan allen voor jullie antwoord

Met vriendelijke groeten

Heye ANdy

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”