Mijn vader is eind vorig jaar overleden.
Mijn moeder leeft nog en thuis zijn we in totaal met 3 broers, waarvan nog 1 in het ouderlijk huis woont.
Ikzelf en mijn 2e broer zijn gehuwd en hebben een eigen eigendom.
Mijn ouders hadden een stuk grond van 24a op een andere locatie en het ouderlijk woonhuis.
Ze hadden samen met ons afgesproken dat de 3 kinderen dit naar verloop van tijd over ieder een deel zou kunnen beschikken.
Het stuk grond werd 20 jaar geleden verkaveld in 2 stukken met evenredige waarde, waarvan ikzelf 1 stuk heb verkregen via een schenkingsakte (en waarop ik dus schenkingskosten heb betaald) en waarop ik mijn woonhuis heb gebouwd. Dit stuk kwam dan terug in de herverdeling bij de erfenis. Ik heb zelf ook de verkavelingskosten betaald indertijd.
Het 2e stuk grond kwam dan toe aan mijn 2e broer en het ouderlijk woonhuis later voor de 3e broer, die nog in het ouderlijk huis woont.
10 jaar geleden hebben mijn ouders het 2e stuk grond verkocht waarvan de toenmalige opbrengst naar mijn 2e broer is gegaan, die hiermee
een ander stuk grond heeft gekocht en er zijn woonhuis op gezet. Hij heeft geen enkele kosten van verkoop betaald.
Dus bleef er het ouderlijk huis over voor mijn 3e broer.
Nu na het overlijden van mijn vader hebben we de koppen bij mekaar gestoken om, na het bepalen van de successie op de ouderlijke woning, dit huis op naam van mijn 3e broer te zetten met vruchtgebruik voor mijn moeder.
Vermits de ouderlijke woning nu meer waard is dan de het geschonken stuk grond van het 1e stuk indertijd en de verkregen som voor het 2e stuk voor mijn 2e broer, hadden we besloten om ons erfelijk deel van het ouderlijk woonhuis af te staan aan onze 3e broer gezien hij
enerzijds nog niets had verkregen en anderzijds omdat hij thuis nog voor onze ouders had gezorgd. De 3e broer was bereid hiervoor de successiekost en de aktekosten van 1% om het op zijn naam te zetten, te betalen.
Dit waren we samen met mijn moeder overeengekomen vooraleer naar de notaris te stappen.
Tijdens de afspraak met de notaris blijkt plots de 2e broer (die het 2e stuk grond heeft laten verkopen 10 jaar geleden en het geld hiervoor integraal heeft gekregen) van gedacht te zijn veranderd omdat hij geld heeft geroken.
Nu zegt hij dat hij recht heeft op zijn deel van de meerwaarde van het ouderlijk woonhuis alsook op de meerwaarde van mijn stuk grond waarop ik 20-jaar geleden gebouwd heb terwijl hijzelf de verkregen waarde (die indertijd gelijk was) gebruikt heeft om zijn grond en woonhuis te zetten. In principe is dat ook zo maar hij schendt volledig de afspraken van onze familie terwijl hijzelf toch ook een meerwaarde heeft met de grond en het huis dat hij gebouwd heeft.
Hoe kunnen we vermijden dat mijn jongste broer en ik een stuk van de zogezegde meerwaarde op onroerend goed aan het erfenisdeel van mijn 2e broer moeten betalen ?
Bedankt voor jullie antwoord.