Pagina 1 van 1

fictieve massa

Geplaatst: 28 dec 2010 18:21
door brmt
Hallo

een vraag ivm fictieve massa:
de fictieve massa word bepaald door het vermogen (roerende en onroerende) van de overledene + alle schenkingen van de voorbij 3 jaar (vanaf datum van overlijden)

Persoon XenY hebben 2 kinderen

hierbij is men vraag:
indien een schenking niet bij notariele akte gebeurde maar vb uit een niet geregistreerde handgift (zijnde cash of per overschrijving op rekening van Kind2)
en kind1 weet heir niet van? dan kan men dit toch niet bij de fictieve massa rekenen? of worden alle bankuittreksels van de laaste 3 jaar vergeleken met rekeningnummers en titularissen?

of gebeurt dit bij eventuele betwisting van de fictieve massa door kind1 (want deze zou eventueel vermoeden dat kind 2 reeds iets heeft ontvangen)

ander voorbeeld kind2 krijgt een factuur van firma Z en persoon X en Y (de vader en de moeder) betalen deze factuur, rechtstreeks op rekening van firma Z, papieren factuur (bv aankoop wasmachine of tv of auto, nieuwe vloer weet ik veel wat) heeft Kind2 in bezit. word dit dan ook gezien als 'niet geregistreerde' schenking? die bij fictieve massa diend te worden bijgeteld? Niet tegenstaande de papieren factuur bij kind2 is en persoon X&Y rechtstreeks aan firma Z hebben betaald? en kind1 is er niet van op de hoogte

Mischien rare vraag maar tracht de term 'fictieve massa bepalen goed' te begrijpen om dan het minimum erfdeel beter te begrijpen.

mvg

Re: fictieve massa

Geplaatst: 28 dec 2010 23:07
door Creatief
Hallo

een vraag ivm fictieve massa:
de fictieve massa word bepaald door het vermogen (roerende en onroerende) van de overledene + alle schenkingen van de voorbij 3 jaar (vanaf datum van overlijden) Ook de schenkingen van meer dan 3 jaar geleden, zelfs van 30 jaar geleden tellen mee.

Persoon XenY hebben 2 kinderen

hierbij is men vraag:
indien een schenking niet bij notariele akte gebeurde maar vb uit een niet geregistreerde handgift (zijnde cash of per overschrijving op rekening van Kind2) en kind1 weet heir niet van? dan kan men dit toch niet bij de fictieve massa rekenen? of worden alle bankuittreksels van de laaste 3 jaar vergeleken met rekeningnummers en titularissen? Alle gedane schenkingen tellen mee. Bij het openvallen van een nalatenschap heeft elke erfgenaam de spreekplicht. Alle erfgenamen moeten inbrengen wat zij ooit van de overledene hebben gekregen.of gebeurt dit bij eventuele betwisting van de fictieve massa door kind1 (want deze zou eventueel vermoeden dat kind 2 reeds iets heeft ontvangen). Indien een nalatenschap betwist wordt, dan trekt de benadeelde partij meestal deze nalatenschap voor de rechtbank.

ander voorbeeld kind2 krijgt een factuur van firma Z en persoon X en Y (de vader en de moeder) betalen deze factuur, rechtstreeks op rekening van firma Z, papieren factuur (bv aankoop wasmachine of tv of auto, nieuwe vloer weet ik veel wat) heeft Kind2 in bezit. word dit dan ook gezien als 'niet geregistreerde' schenking? die bij fictieve massa diend te worden bijgeteld? Niet tegenstaande de papieren factuur bij kind2 is en persoon X&Y rechtstreeks aan firma Z hebben betaald? en kind1 is er niet van op de hoogte Ook dit is vorm van schenken en telt mee in de fictieve massa.
Mischien rare vraag maar tracht de term 'fictieve massa bepalen goed' te begrijpen om dan het minimum erfdeel beter te begrijpen.

mvg
Aangezien er 2 kinderen zijn mag de erflater slechts 1/3 van zijn geheel vermogen vrij wegschenken. Om het beschikbaar vermogen te kennen moet men de fictieve massa kennen.