Pagina 1 van 1
uit onverdeeldheid treden
Geplaatst: 06 dec 2010 13:48
door rozenkwarts15
Een van de erfgenamen wil niet mee onderhandelen over de erfenis. Als wij, andere erfgenamen, ons hierover verbazen en zeggen dat die ene erfgenamen niet alleen rechten heeft maar ook plichten, dan waarschuwt onze notaris ons om maar niet te moeilijk gaan doen. De notaris beweert "als die ene erfgenaan naar het vredegerecht gaat en de wil uitdrukt uit onverdeeldheid te treden, spelen jullie niet meer mee. Dan heeft die erfgenaam alleen nog alles te zeggen. Als hij een openbare verkoop van de woning eist en het bod lijkt jullie te laag, hebben jullie geen inspraak meer. Alleen de erfgenaam die naar de vrederechter gestapt is, kan dan nog beslissen aan welke prijs het huis verkocht mag worden". Klopt deze uitleg? Wij zouden nl. graag met alle erfgenamen samen het ouderlijk huis in orde willen zetten voor verkoop omdat er heden enorme vochtproblemen zijn (er groeit een boom op het dak!) en wij vrezen dat hierdoor het huis zeer weinig gaat opbrengen. Deze ene erfgenaam wil hier echter niks van weten. Wij echter denken dat een opgeknapt huis voor allen beter zal zijn. Met dank voor een antwoord.
Re: uit onverdeeldheid treden
Geplaatst: 06 dec 2010 15:00
door Creatief
Om uit onverdeeldheid te geraken kan je in der minne regelen.
Indien jullie niet uit onverdeeldheid geraken, dan is er maar één weg: een advocaat onder de arm nemen en de tegenpartij dagvaarden voor de Rechtbank van Eerste Aanleg.
Het vredegerecht heeft hier helemaal niets mee te maken en komt maar tussen voor kleine geschillen.
Die notaris probeert te bemiddelen, maar het is één grote leugen wat hij daar vertelt. Die ene erfgenaam kan hiermee niet naar het vredegerecht gaan. De vrederechter speelt daar geen rol in, enkel de Rechtbank van Eerste Aanleg.
Indien jullie uit onverdeeldheid willen geraken via de Rechtbank van Eerste Aanleg, dan kan indien jullie niet overeenkomen bij de gerechtelijke notaris(sen) de familie dwingen om het huis openbaar te verkopen. Deze verkoop gebeurt meestal op één dag.
Ik heb je reeds eerder aangeraden om een makelaar aan te stellen om het huis te verkopen of eventueel de notaris zelf. Deze laatste kan ook het huis te koop stellen.
Alleen de erfgenaam die naar de vrederechter gestapt is, kan dan nog beslissen aan welke prijs het huis verkocht mag worden" -> wat een grote leugen.
Re: uit onverdeeldheid treden
Geplaatst: 12 dec 2010 12:16
door 3399AAaa
Misschien is de situatie niet helemaal beschreven zoals ze hier naar voor komt. Soms is er wel een vrederechter in het spel als er machtigingen moeten gevraagd worden om een mede-eigenaar mee tot bepaalde beslissingen te dwingen.
Re: uit onverdeeldheid treden
Geplaatst: 12 dec 2010 18:09
door rozenkwarts15
ik snap deze laatste uitleg niet, graag wat meer toelichting.
met dank