Ongehuwd en samen kinderen. Huis en grond van mij. Wie erft?

ma
Topic Starter
Berichten: 14

Ongehuwd en samen kinderen. Huis en grond van mij. Wie erft?

#1 , 16 apr 2010 16:46

Wie kan zijn juridische licht laten schijnen over onze situatie aub? Bij voorbaat dank.

Mijn ouders hebben mij bouwgrond geschonken en daarop hebben mijn partner en ik een huis gebouwd dat grotendeels gefinancierd is met mijn geld. Mijn partner heeft ongeveer 30000 euro bijgedragen en dit hebben wij via overschrijvingen naar mijn persoonlijke rekening "geofficialiseerd' voor het geval wij ooit uit elkaar gaan. Wij zijn dus niet getrouwd, niet wettelijk samenwonend, wel op hetzelfde adres gedomicilieerd en we hebben 2 kinderen samen. Wat gebeurt er officieel als ik overlijd zonder testament?

Kan ik via een testament bekomen dat het huis deels (welk deel?) aan hem en deels aan onze kinderen wordt overgelaten? Ik zou dan wel een soort clausule willen inbouwen dat zijn deel niet kan doorgegeven worden aan zijn eventuele nieuwe partner en eventuele kinderen die zij samen hebben als hij overlijdt. Ik wil nl. niet dat mijn eigen kinderen mijn huis moeten delen met kinderen waar ik niets mee te maken heb. Is dat mogelijk of kan ik geen beperkingen opleggen in die zin? Kunnen mijn kinderen mijn partner het huis uitzetten als zij meerderjarig worden? Kan ik dat voorkomen?

Alvast bedankt voor uw advies. Misschien nog even erbij vermelden dat wij in de toekomst misschien wel officieel gaan samenwonen of zelfs trouwen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 9913
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 16 apr 2010 18:43

Indien jullie niet vlug gaan trouwen , is er één raad : ga wettelijk samenwonen. Dit doe je door een verklaring van samenwoonst te ondertekenen op uw gemeentehuis.
Vanaf dat moment heeft uw partner steeds het vruchtgebruik van de woning , indien jijzelf overlijdt. De kinderen hebben de blote eigendom , maar kunnen NOOIT hem uit het huis zetten of het huis laten verkopen. Dit vruchtgebruik houdt op op het ogenblik dat hij overlijdt , het gaat niet over op een ander persoon.
U kan wel via testament hem een deel van het huis toekennen , in volle eigendom. Met twee kinderen , is dat 1/3 van het huis.
Ik betwijfel wel dat je kan verbieden dat hij met een eventuele nieuwe partner in dat huis gaat wonen. Die heeft dan wel geen rechten op het huis , na zijn dood.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 16 apr 2010 18:56

Bijkomende vragen:

* In de veronderstelling dat U nog het KI moet invullen op uw aangifte PB, hoe deelt U het KI om? Wellicht niet, want U zegt : huis en grond van mij.

* heeft U hem een toelating tot bouwen gegeven? Wellicht niet.

* welke vermeldingen heeft U gebruikt voor die overschrijvingen? Waarom heeft hij dat aan U betaald? Waarom ziet U hem niet als mede-eigenaar?

-----------------

Als U hem via testament het levenslang recht van bewoning (**) geeft van dat huis + de inboedel (*), worden uw kinderen volle eigenaar bij zijn overlijden (tot dan zijn ze blote eigenaar). Zijn eventuele nieuwe partner/echtgenote + hun kinderen zullen dan nooit rechten bekomen in dat huis.

(*) Of U dat kan doen, hangt af van de waarde van het huis, van zijn leeftijd en van de rest van uw vermogen.

(**) geen vruchtgebruik geven: dat kan hij verkopen of hij kan dan het huis verhuren. Bij een recht van bewoning mag hij er alleen zelf in wonen + zijn gezin.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38730

#4 , 16 apr 2010 19:26

En hier rekening mee gehouden

U sterft --- alles naar uw kinderen -
Uw kinderen sterven --- alles naar de vader ( de partner)
uw partner sterft alles naar zijn familie

dit is puur erfgenaamopvolging indien geen testament
Niet zo ongewoon stel gewoon een zwaar ongeval waar in opvolgende minuten de partijen overlijden.

ma
Topic Starter
Berichten: 14

#5 , 16 apr 2010 20:01

Hartelijke dank voor jullie antwoorden.

Hij mag na mijn overlijden gerust in het huis wonen met eventuele kinderen van zijn nieuwe vrouw (en onze kinderen) maar ik zou willen voorkomen dat mijn kinderen met die andere kinderen moeten delen als hijzelf ook overlijdt. Het zou toch raar zijn dat kinderen die niet de mijne zijn of die nieuwe partner, ook (deels) aanspraak kunnen maken op mijn huis (als ikzelf en mijn partner overleden zijn) terwijl ikzelf ook 2 kinderen heb.

Het huis staat op mijn naam dus ook het KI in mijn PB. Hij heeft dat geld betaald omdat ik uiteindelijk geld tekort had om de hele bouw te financieren. Ik wil liefst zelf alleen eigenaar blijven omdat ik de grond geschonken gekregen heb, het merendeel betaald heb en bij een eventuele scheiding geen miserie wil. Mochten wij toch uit elkaar gaan, dan betaal ik hem dat geld terug (zonder interest omdat hij hier intussen gratis heeft gewoond). Dat zijn we zo overeen gekomen. Het is misschien allemaal heel nuchter bekeken maar ik heb rondom mij al genoeg dergelijke zaken fout zien gaan. (PS: Hij heeft ook eigendom op zijn naam die hij verhuurt. Opbrengsten van die huur zijn voor zijn persoonlijke rekening.)

Als jullie nog tips hebben, graag!

Franciscus
Berichten: 38730

#6 , 17 apr 2010 10:00

klopt - toen we x jaar geleden huwde vroeg de notaris of dat nog wel zo'n goed idee was met een huwelijkscontract van 8 blz.
y jaar later wordt echtgenote zelfstandige en toen zei de notaris - een perfect huwelijkscontract er gaan geen problemen zijn want alles is al tip top geregeld.
Nogal wat van onze contracten worden zo opgesteld dat ALS het misloopt we sterk staan - dikwijls maar een of twee regeltjes bijschrijven.

---
Hou wel rekening met het scenario dat ik heb opgegeven.
Laat wat tijd tussen overlijden van u en de kinderen( nog geen eigen erfgenamen) en uw partner die terug huwt en kinderen heeft en DAN komt te overlijden ...

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”