#4 , 21 dec 2009 09:36
Uit ‘en de 2/3 is dus voor de kinderen’ leid ik af dat u THANS SAMEN twee kinderen hebt. Het beschikbaar gedeelte dient echter bepaald bij overlijden.
Ook vruchtgebruik,net zoals gebruik en bewoning,kan geschonken worden bij TESTAMENT.
“Art.581.Vruchtgebruik kan worden gevestigd, of zuiver en eenvoudig, of voor een bepaalde tijd, of onder een voorwaarde.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
Indien ‘zuiver en eenvoudig’ het beschikbaar gedeelte van de schenker zou overschrijden dan kan het vruchtgebruik gevestigd worden voor ‘een bepaalde tijd’, ZO dat het beschikbaar gedeelte niet wordt overschreden.
‘Er bestaat geen onverdeeldheid tussen de vruchtgebruiker en de blote eigenaar‘(Cass. 2 december 1880,Pas. 1881,I,72) zodat de blote eigenaars tegen de vruchtgebruiker geen toepassing kunnen maken van : “Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd...”(B.W.).Deze bepaling is wel van toepassing op onverdeeldheid in volle eigendom.
“Art.894.Een schenking onder de LEVENDEN is een akte waarbij de schenker zich dadelijk en onherroepelijk van de geschonken zaak ontdoet, ten voordele van de begiftigde, die ze aanneemt.”(B.W.).
’5.B.Dit wil zeggen dat de begiftigde onmiddellijk een werkelijk recht...op de gegeven zaak verkrijgen moet,zonder dat nochtans vereist zij dat hij dadelijk in het bezit van de zaak gesteld zij.‘(KLUYSKENS,A.,De Schenkingen en Testamenten,Antwerpen 1955,16).
‘32...In het beding van AANWAS...wordt overeengekomen dat bij het intreden van een bepaalde gebeurtenis,gewoonlijk een overlijden,het aandeel van één der deelgenoten in bepaalde goederen...van rechtswege door de overige deelgenoten verkregen zal worden...“(MICHIELS,D.,Bedingen van tontine en aanwas,R.W.1995-96,978).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/