Aangaande de erfenis-discussie in de les van edelachtbare heer Van Den Broek, volgende :
Vanuit notaris-site :
De stilzwijgende aanvaarding, die zeer veel voorkomt, wordt uit de feitelijke omstandigheden afgeleid (b.v. het zich toeëigenen van bepaalde goederen uit de nalatenschap). De rechtbanken zijn streng in de interpretatie van die omstandigheden. Wil de erfgenaam niet als zuiver aanvaardend beschouwd worden, dan mag hij geen andere daden stellen dan die welke dringend of absoluut nodig zijn en niet verder reiken dan wat vereist is voor bewaring, toezicht of voorlopig beheer van de nalatenschapstegoeden; hij mag zich daarbij bovendien nooit de hoedanigheid van erfgenaam toekennen. Wanneer de erfgenaam enige daad stelt van het zich in bezit stellen van of ontvangen van enig deel behorend tot de erfenis, zal dit aanzien worden als zijnde de zuivere aanvaarding van de volledige erfenis.
Volgende voorbeelden zijn gehaald uit vonnissen en arresten dewelke in kracht van gewijsde zijn gegaan. Uit rechtsleer wordt hieruit gehaald dat ELKE in bezitneming, ongeacht het motief, wordt aanzien als een aanvaarding van de erfenis. (in het lesvoorbeeld : afhalen van geld op politiebureel van de overledene, dat door politie in bewaring werd genomen bij de vaststelling, is een in bezitstelling gezien het niet absoluut noodzakelijk is)
enkele praktische voorbeelden :
De tante van Melanie is zopas overleden en laat een zware schuldenberg na. Melanie, de enige erfgename, wil de erfenis niet aanvaarden. Maar om de kosten niet te laten oplopen, beslist ze alvast de kamer die haar tante betrok in het rusthuis, snel vrij te geven. Mark heeft zijn vader, een verwoed gokker, verloren.
Om de speelschulden van zijn vader te kunnen betalen en de ongeduldige schuldeisers tevreden te stellen, verkoopt Mark snel de auto van zijn vader.
Voorgenoemden begaan een ernstige vergissing! Door hun handelingen aanvaarden ze beiden impliciet de nalatenschap. Zij zullen dus alle schulden van de overledene moeten betalen, ongeacht de hoogte van het bedrag.