Stiefmoeder wil verdeling beleggingen niet tekenen

Progress7
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Stiefmoeder wil verdeling beleggingen niet tekenen

#1 , 04 mei 2023 15:42

Onze vader is begin 2022 onverwachts overleden. Er is geen testament. Hij is gescheiden van onze moeder, ik heb nog een broer. Na ettelijke jaren is hij hertrouwd met onze stiefmoeder (van buitenlandse oorsprong maar het Nederlands wel voldoende machtig), onder het stelsel van scheiding van goederen. Er was 1 gemeenschappelijke bankrekening voor de boodschappen met ergens 500 euro op. Er zijn geen kinderen van hun 2. Zij heeft wel 3 dochters, waarvan er 1 ook in België woont. Mijn broer en ik hebben een zeer goede band, altijd al gehad.

De aangifte van nalatenschap is tijdig gebeurd en verliep via de notaris. Stiefmoeder verkreeg vruchtgebruik op gezinswoning en alle beleggingen, broer en ik hebben zijn enkel naakte eigenaars van alles. Allemaal duidelijk uitgelegd door de notaris aan ons 3 tegelijk.

Toen de aanslagbiljetten kwamen voor de erfbelasting, hebben we met de stiefmoeder besproken hoe we de betaling zouden aanpakken, want mijn broer door gezondheidsredenen geen spaarpotje, maar ik wel (genoeg voor beide bedragen te betalen). Stiefmoeder had wel genoeg om te betalen maar zou geen reserve meer gehad hebben. Samen besloten om 1/5e van de beleggingen te verkopen, zij zou het aandeel vruchtgebruik uitbetaald krijgen (fiscaal wat hoger is dan de juridische tabel – als ik het goed heb-, maar ze betaalde er tenslotte ook de belastingen op) en mijn broer en ik elk ons deel. De rest zou dus belegd blijven (50/50 verdeling onder broer en mij) . Zo kwamen we alle 3 niet in geldproblemen omwille van overlijden.

Afspraak om met ons 3 naar de bank te gaan om de constructie op te zetten. Stiefmoeder zegt 10 minuten voordien af maar “ga maar langs, ik passeer een andere keer”. Gezien broer en ik beiden werken, kunnen we ons niet altijd samen vrijmaken. De bank diende enkele rekeningen te openen voor broer en mij. Bank stelt een voorbeeldmail op voor hun dienst nalatenschap. Enkele dagen later passeert stiefmoeder in bank, ze leggen haar ook nog eens uit hoe vruchtgebruik in elkaar zit. Alles OK voor haar en de mail vertrekt van kantoor naar afdeling nalatenschappen met iedereen in kopie. Ondertussen betaal ik de erfbelastingal voor het deel van mijn broer en mij, stiefmoeder betaalde zelf haar deel.

We krijgen de papieren van de bank een tweetal weken later om te tekenen en we gaan langs bij haar. Ze wil niet tekenen want “wij zetten haar in ’t zak”. Volgens haar advocaat zijn alle beleggingen voor haar in volle eigendom en hebben wij het vruchtgebruik en moeten wij alle kosten (onroerende voorheffing, verzekeringen, onderhoud van boiler en dergelijke, elektriciteit, water, …) ivm huis betalen als eigenaar. Ik zeg haar dat ik denk dat haar advocaat niet correct is, zeker niet ivm nutsvoorzieningen en beleggingen, maar vraag haar om aan advocaat te vragen waar die zich op baseert en ons te contacteren. We vertrekken en contacteren de notaris, die bevestigt dat alles correct verlopen is.

Wij hebben in december en februari nog 3 bemiddelingspogingen gedaan, ook op vraag van de bank, maar stiefmoeder blijft bij haar standpunt dat haar advocaat zegt dat ze recht heeft op veel meer zonder iets van “gronden” aan te brengen. Bij de laatste afspraak heeft ze weer haar kat gestuurd enkele minuten voordien, de notaris was er niet blij mee, want het is puur tijdsverlies omdat ze enkel roept dat ze recht heeft op meer maar nooit aantoont waarom dat zo zou zijn. Ondertussen heeft ze onze GSM-nummers ook geblokkeerd dus we kunnen haar zelf niet bellen of een bericht sturen.

Mijn vraag is nu: is een gerechtelijke verdeling nog de enige oplossing? Ik heb een uitzonderlijke kost en kom stilaan in geldnood doordat ze haar belofte niet nakomt, maar ik ben ook niet meer in de mogelijkheid om er nog een som geld in te pompen om de verdeling te bekomen die mondeling overeen gekomen was (waarvan de bank ook getuige is eigenlijk).

Kan het kwaad om haar via aangetekend schrijven te vragen welke verdeling ze dan voorstelt of haar een gegronde argumentatie te vragen op wat haar advocaat zich baseert? Of gewoon te vragen om samen opnieuw een afspraak te maken in de bank om te tekenen?

Bedankt

bullgod
Berichten: 418
Juridisch actief: Nee

#2 , 04 mei 2023 16:56

een verhaal om stil van te worden.
en om nog een tijdje stil van te blijven, vrees ik.

stiefmoeder staat sterk met haar VG.

er bestaat ook geen onverdeeldheid tussen BE en VG.
dus haar dagvaarden om uit onverdeeldheid te treden, gaat niet, denk ik.

hopelijk kunnen de specialisten op dit forum je wel helpen.
Prietpraat is des duivels oorkussen.

wanton
Berichten: 9965
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 05 mei 2023 14:15

Wat voor advocaat is dat? Is dat misschien een buitenlander?
Uittreding uit onverdeeldheid kan gevraagd worden. Zij kan dat alleen weigeren voor de gezinswoning.
Zij heeft vruchtgebruik : dat wil zeggen de dagelijkse lusten én lasten. Dit betekent gratis woonst door geen huur te betalen , maar de kosten voor nutsvoorzieningen zijn ten hare laste.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

bullgod
Berichten: 418
Juridisch actief: Nee

#4 , 05 mei 2023 15:52

@ wanton:
scheiding van goederen: dus geërfde beleggingen waren van vader alleen.

uit verhaal van TS meen ik te kunnen opmaken dat ook het huis van vader alleen was (TS en broer zijn nu "naakte eigenaars van alles").

m.i. hebben TS en zijn broer geen onverdeeldheid met stiefmoeder. dus uit onverdeeldheid treding kan niet gevraagd worden, denk ik.
Prietpraat is des duivels oorkussen.

wanton
Berichten: 9965
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 05 mei 2023 17:45

inderdaad, deze situatie is geen onverdeeldheid omdat niet alle partners een gelijkaardig aandeel hebben in het goed.
Mijn bewering is evenwel ook van kracht bij deze situatie.

Wie is bevoegd de omzetting te vragen?

Zowel de vruchtgebruiker als de naakte eigenaar(s) kunnen de omzetting vragen. Indien het weliswaar gaat om de omzetting van het vruchtgebruik op de gezinswoning, beschikt de langstlevende echtgeno(o)t(e) over een vetorecht.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”